Cum să ne protejăm de efectele neplăcute ale „asteniei de primăvară”. Sfaturile unui medic nutriționist
Medicii avertizează că schimbările de temperatură și trecerea de la un anotimp la altul pot produce anumite dezechilibre în organism, precum stări de de oboseală, epuizare și dureri de cap. Alimentația este factorul cheie pentru a ajuta organismul să facă față.
„Astenia de primăvară” produce dezechilibre în organism FOTO: Arhivă, Adevărul
Trecerea de la un anotimp la altul poate produce o serie de modificări în organism, cu efecte foarte neplăcute. Vorbim de așa-numita „astenie de primăvară”, sindrom care afectează semnificativ peste două treimi dintre români.
Pentru a ne păstra imunitatea bună în această perioadă, în care apar și multe viroze și răceli, iar imunitatea este mai scăzută, medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și gastroenterologie , recomandă în primul rând să avem o alimentaţia echilibrată și să nu facem excese. La fel de importante sunt mișcarea, lipsa stresului și somnul de calitate.
„Astenia de primăvară este un fenomen cu care multe persoane se confruntă anual. Lipsa de energie, apatia, senzația de slăbiciune, anxietatea, apar odată cu schimbarea anotimpului. Putem combate aceste simptome adaptând alimentația si având o hidratare corespunzătoare”, susține dr. Alexandru Nechifor.
Să consumăm fructe și legume
Întrucât în ultima perioadă temeperaturile au fluctuat foarte mult, iar în scurt timp urmează să debuteze și primăvara calendaristică, medicul recomandă să contracarăm astenia consumând cât mai multe fructe și legume de sezon. Acesta este de părere că din dieta fiecărui român nu trebuie să lipsească alimentele bogate în vitamina C și E, magneziu, fier și calciu.
„Recomand de fiecare dată să ne folosim de cea ce ne pune la dispoziție natura, să consumăm cât mai multe alimente autohtone, de sezon. Nu trebuie să punem la colț nici un aliment, ci să stabilim cu grijă cantitatea corectă. Urmează perioada salatelor, a ridichilor, a leurdei, a spanacului. Să consumăm alimentele bogate în triptofan - aminoacid ce stimulează secreția de serotonină - cum ar fi ouăle (dar atenție la cantitate și proveniență) produsele lactate, cerealele, alimentele care conțin vitaminele C și E, magneziu, fier și calciu. Prin urmare, cât mai multe fructe și legume. Nu trebuie să treacă o zi în această perioadă fără să mâncăm o salată de sezon” , susține medicul.
De asemenea, este extrem de important să nu neglijăm nicio grupă de alimente. Carnea, în general roşie, și peştele, reprezintă o sursă bogată de proteine şi minerale de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona eficient.
„Usturoiul şi ceapa conţin compuşi sulfuraţi puternici care stimulează activitatea limfocitelor şi cresc rezistenţa la îmbolnăvire. Seminţele de floarea-soarelui conţin vitamina E, acizi graşi esenţiali Omega-6 şi proteine care ajută sistemul imunitar”, precizează dr. Nechifor.
Cum ne ajută mișcarea
Foarte importantă este mișcarea. Acesta reduce stresul, înjumătățește inflamația, eliberează hormoni ai stării de bine, diminuează riscurile cardiovasculare.
„Dacă facem mișcare regulat și reușim să ne păstrăm greutatea optimă, atunci ne putem menține sănătatea. Studiile au demonstrat clar că 30 de minute de exerciţii moderate pe zi reduc la jumătate riscul de răceli şi, în timp, cresc imunitatea. Dacă avem deja o afecțiune și nu este strict contraindicată activitatea fizică, atunci acesta poate face adevărate minuni. Concret, reduce stresul, înjumătățește inflamația, eliberează hormoni ai stării de bine, diminuează riscurile cardiovasculare. Hidratarea este esenţială. Putem consuma în general apă, ceai, sau produse care să nu conţină prea mult zahăr. Somnul suficient cantitativ, dar mai ales calitativ, ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă”, explică dr. Alexandru Nechifor.
Sursa: adevarul.ro