Cu cât războiul din Ucraina va dura mai mult, cu atât este mai probabil ca una dintre consecinţe să fie erodarea susţinerii pentru coaliţia occidentală, deoarece lumea se va sătura de război şi oamenii nu suportă bucuroşi efectele economice pe termen lung, arată compania specializată în analiza informaţiilor despre ameninţări.
Conform studiului, este aproape sigur că operaţiunile informaţionale ruse vor încerca şi mai mult să exploateze această ocazie pentru a orienta opinia publică internaţională în favoarea Moscovei.
Recorded Furure afirmă că Rusia desfăşoară în prezent mai multe operaţiuni de influenţare a opiniei publice internaţionale, din diferite unghiuri, ţintind în special anumite ţări, cum ar fi Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.
La operaţiuni participă presa de stat rusă, cum ar fi RT, site-uri de internet suspectate că sunt controlate din umbră de serviciile secrete - de exemplu Southfront - sau relee de dezinformare şi propagandă deja cunoscute, ca Telegram sau "ferma de trolli" Cyber Front Z.
Firma americană pleacă de la mai multe exemple pentru a defini cinci teorii mari care incită la divergenţe: accentuarea nemulţumirilor faţă de conducători, denigrarea refugiaţilor ucraineni, exploatarea preocupărilor economice privind energia şi alimentele, prezentarea Ucrainei ca o pepinieră pentru nazism şi decredibilizarea presei occidentale.
Record Future apreciază că, având în vedere un război de durată în Ucraina şi o organizare corespunzătoare a Rusiei, va fi necesară o reacţie globală a tuturor actorilor pentru informare şi pentru identificarea eficientă, izolarea şi contracararea tentativelor directe şi indirecte ale Moscovei.
Ce trebuie să facă SUA
Pentru a trece la ofensivă, administraţia Biden are nevoie de o strategie care să se concentreze pe trei obiective principale: poporul rus, armata lui Putin şi publicul din întreaga lume.
1. Poporul rus
Regimul lui Putin prosperă pe baza apatiei politice a cetăţenilor săi, care decurge din presupunerea că le-a îmbunătăţit vieţile – aşa că respingerea acestui principiu este cheia pentru subminarea lui. Poporul rus trebuie să fie expus la realităţi incomode despre corupţia endemică, o economie în pragul colapsului şi ororile din Ucraina; aceasta va expune (şi va aprofunda) liniile de falie existente în societatea rusă. Occidentul ar trebui să efectueze sondaje şi cercetări pentru a adapta mesaje personalizate diferitelor grupuri demografice şi etnice ale Rusiei .
FOTO Shutterstock
2. Armata rusă
Monopolul informaţiei se extinde şi asupra cetăţenilor săi în uniformă. Statele Unite ar trebui să spargă aceast balon informaţional în încercarea de a le scădea moralul. Acest element al strategiei SUA ar putea include:
Demoralizarea trupelor prin mijloace digitale. În perioada premergătoare invaziei, videoclipurile distribuite pe scară largă cu vehicule militare au ajutat NATO să urmărească acumularea de trupe a Rusiei la graniţele Ucrainei. Ucraina a folosit, de asemenea, tehnologia de recunoaştere facială din sectorul privat pentru a identifica soldaţii ruşi ucişi, precum şi pe cei despre care se presupune că ar fi comis crime de război. Aceste eforturi pot avea un efect psihologic dăunător asupra trupelor ruse.
Statele Unite ar trebui să caute modalităţi inovatoare de a capta şi de a utiliza datele - de exemplu, urmărind pieţele online unde soldaţii ruşi încearcă să vândă bunuri pe care le-au furat în timp ce ocupau oraşele şi satele ucrainene - pentru a le transmite trupelor ruse că fiecare mişcare a acestora este urmărită (şi ajuta Ucraina să documenteze crimele de război). De asemenea, ar trebui să ofere asistenţă tehnică Ucrainei pentru a completa programele existente de pregătire şi asistenţă militară.
Expunerea trupelor ruse la adevărul despre ordinele conducătorilor lor. Dar Statele Unite trebuie să aibă grijă să desfăşoare aceste instrumente tehnologice puternice într-un mod care să-şi atingă obiectivele, respectând totodată valorile democratice fundamentale. Aceasta înseamnă a rămâne în limitele dreptului internaţional şi a minimiza şansele de a stabili precedente periculoase pentru viitoare conflicte.
3. Simpatizanţii Rusiei
Statele Unite ar trebui, de asemenea, să urmărească să influenţeze opinia publică la nivel global pentru a convinge mai multe ţări să izoleze Rusia. Ar trebui să mărească finanţarea agenţiei USAGM – care finanţează Vocea Americii şi Europa Liberă, surse importante de jurnalism independent în medii media restrictive din întreaga lume – şi să-şi îmbunătăţească abilităţile de a ajunge la noi audienţe prin noi canale.
Aceste acţiuni vor necesita, de asemenea, angajarea sau colaborarea cu vorbitori nativi din ţările ţintă.
Statele Unite ar trebui să facă publice informaţiile financiare care detaliază legăturile dintre Putin sau oligarhii săi şi actorii politici sau media importanţi din ţările democratice, precum şi să conducă un efort de creştere a transparenţei în ceea ce priveşte finanţarea campaniilor electorale.
Statele Unite şi aliaţii săi au folosit deja câteva tehnici inovatoare pentru a contesta Rusia în spaţiul informaţional, cum ar fi divulgarea informaţiilor în încercarea de a strica planurile lui Putin . O mare parte din acestea s-au concentrat pe partea militară – dar acum este timpul să adoptăm o abordare mai largă care să promoveze valorile democratice ale SUA şi să acorde prioritate transparenţei şi adevărului, susţine Atlantic Coucil.