Cum să fim cu un pas înaintea bolii

Cum să fim cu un pas înaintea bolii

În săptămâna prevenției cancerului de col uterin, Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) a anunțat lansarea primului program complet de educație academică privind prevenția bolilor oncologice și cronice, dedicat medicilor specialiști și rezidenți, studenților, dar și publicului larg.

Vaccinarea anti-HPV previne mai multe tipuri de cancere Foto: Shutterstock

Vaccinarea anti-HPV previne mai multe tipuri de cancere Foto: Shutterstock

Încercăm să promovăm conceptul de medicină preventivă, să susținem programele de screening și de diagnostic precoce, în toate specialitățile medicale. Avem suportul multor societăți medicale care ne susțin pe segmentul acesta al prevenției, astfel încât să fim cu un pas înaintea bolii. Această schimbare de mentalitate trebuie să vină însă și din partea populației. Este un element absolut esențial ca aceste programe să funcționeze”, a declarat conf. dr. Roxana-Elena Bohîlțea, președinta SRMP.

Campanii în școli

Programul are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul de col uterin și la metodele de prevenție: vaccinarea împotriva HPV, screeningul și diagnosticarea precoce. „Pentru început, avem marcarea și conștientizarea asupra infecțici cu HPV și a zilei internaționale a femeii, prin desfășurarea unei caravane într-o unitate de învățământ gimnazial și liceal”, a adăugat președinta SRMP.

Vor urma seminarii dedicate depistării precoce a sindromului Down de către specialiștii în medicina materno-fetală, neonatologi și chirurgi pediatri. „Altfel spus, ne interesează să devoltăm comunicarea între specialitățile noastre și să indicăm aceste trasee pacienților. Astfel încât, odată ce a intrat într-un cabinet unde a primit un diagnostic de malformație fetală, pacientul să fie preluat și să știe cui trebuie să se adreseze, astfel încât copiii lor să fie preluați în siguranță și tratați în siguranță. Pentru că exact traseul este ceea ce lipsește din cauza slabei conexiuni între specialiști și unitățile sistemului sanitar”, a mai spus conf. dr. Roxana-Elena Bohîlțea.

În lipsa datelor, nu știm ce să facem

Alte specialități în care vor fi derulate programe de prevenție sunt bolile cardiovasculare , cancerul de piele, de prostată, sănătatea mintală. „Societatea și-a propus susținerea existenței centrelor de screening tocmai pentru că, în acest moment, vorbim despre cancerul colorectal, pentru cancerul de col, pentru cancerul mamar, la care se adaugă screeningul pentru cancerul pulmonar – principala cauză de mortalitate la ambele sexe – și cancerul de prostată, iată, sunt 5 programe. Dacă vom trimite pacientul, de fiecare dată, către medicul de familie să-și obțină trimiterea să se ducă la fiecare dintre aceste specialități să-și facă screeningul, își va cheltui toate zilele de concediu de odihnă. Societatea militează pentru crearea de centre de screening conectate cu baza de date a evidenței populației, cu registrul de cancer, cu cel de boli rare, de diabet, de malformații fetale, care sunt inoperante în acest moment în România. Din acest motiv, România raportează date insuficiente pe cancer la UE și OMS. „Din acest motiv, nu știm să orientăm politicile de sănătate, pentru că ne lipsesc datele statistice”, a subliniat universitarul.

Primii la mortalitatea prin cancer de col

În fiecare an, în România, mor 1.500 de femei ca urmare a cancerului de col uterin . Alte 3.400 sunt diagnosticate cu această boală produsă de infecția cu tulpinile oncogene ale virusului HPV. Incidența cancerului de col uterin este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare în România. În 2020, Organizația Mondială a Sănătății a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică.

Documentul a fost adoptat de 194 de țări, printre care și România, și are ca obiectiv reducerea incidenței acestui tip de cancer până în 2030 la sub 4 cazuri noi la suta de mii de femei.

Pentru aceasta este necesar ca 90% dintre fetele până în 15 ani să fie vaccinate anti-HPV, 70% dintre femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 de ani și 90% din femeile depistate cu un test pozitiv au acces la tratamentul leziunilor pre-canceroase și al celor maligne.

România are un Program de vaccinare anti-HPV gratuită a fetelor cu vârsta între 11 şi 18 ani, precum și un Programul național de screening pentru cancerul de col uterin, finanțat prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecției persistente cu HPV. Cu toate acestea, este departe de atingerea tuturor țintelor.

Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu HPV este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile și bărbații: 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”