Cum să faci față mahmurelii. Remediul care te scăpa de durerile de cap și de greață

Cum să faci față mahmurelii. Remediul care te scăpa de durerile de cap și de greață

Euforia din timpul unei petreceri poate fi înlocuită a doua zi de dureri de cap, oboseală, dar și somnolență. Simptomele mahmurelii, starea care apare ca rezultat al consumului excesiv de alcool, pot fi ameliorate. Iată care sunt cele șapte remedii, conform The Telegraph.

Specialiștii resping consumul de alcool pentru a ameliora simptomele. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Specialiștii resping consumul de alcool pentru a ameliora simptomele. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Dr. Sally Adams de la Universitatea din Birmingham are un doctorat în efectele intoxicației cu alcool și este unul dintre puținii academicieni implicați în cercetarea mahmurelii.

„Există atât de multe cercetări despre efectele alcoolului asupra organismului, dar nimic despre efectele pe care le are în ziua următoare", a afirmat medicul. „Este vorba despre un aspect care poate avea consecințe foarte grave pentru sănătatea fizică și mintală. Costă o avere pentru economie. Este un subiect insuficient cercetat, probabil pentru că îl privim într-un mod banal”, a mai adăugat Adams.

Care sunt cauzele

Mahmureala este un amestec de stări, atât fizice, cât și psihologice, cauzate de consumul excesiv de etanol, forma de alcool care se găsește în băuturile destinate consumatorilor. Diferite procese din organism își aduc contribuția la diferite simptome, care variază în intensitate în funcție de mai mulți factori, inclusiv cantitatea și tipul de alcool consumat și de împrejurările în care acesta este consumat.

Sunt atât de multe lucruri care se întâmplă. De exemplu, alcoolul este un diuretic, așa că deseori apare o deshidratare și un dezechilibru electrolitic, în special dacă ați fost bolnav; 80% din alcool este absorbit de stomac și de intestinul subțire, așa că inflamarea acestor zone poate provoca, de asemenea, simptome gastrice", a afirmat medicul.

Alcoolul este metabolizat în organism de o enzimă numită alcool dehidrogenază (ADH). Aceasta descompune etanolul și creează un compus numit acetaldehidă în timpul procesului.

Acesta este toxic pentru oameni și este responsabil pentru transpirația, palpitațiile inimii, vărsăturile și greața pe care le simțiți", susține Adams.

De asemenea, alcoolul interacționează cu receptorii din creier și determină eliberarea de neurotransmițători, care influențează starea de spirit, mișcarea musculaturii, ritmul cardiac și multe alte funcții. Consumul excesiv creează un dezechilibru în neurochimicale.

„Creierul va încerca să îndrepte situația și să readucă totul la normal, dar uneori acest lucru nu se întâmplă și se eliberează o mulțime de neurotransmițători care ne fac să ne simțim anxioși și deprimați a doua zi", adaugă Adams. Acest aspect psihologic al mahmurelii creează ceea ce a fost numit „hangxiety" sau „frica de bere" și, potrivit lui Adams, poate afecta judecata și reacțiile mult timp după ce etilotestul indică faptul că poți șofa în siguranță.

Alți factori care cauzează mahmureala sunt inflamația și deteriorarea mitocondriilor, în special în ficat. Mitocondriile sunt cele care produc energie în fiecare celulă și sunt susceptibile de a fi afectate de radicalii liberi produși de acetaldehidă.

Simptomele

Întrucât mahmureala nu este o afecțiune specifică, ci o combinație de reacții diferite la modul în care organismul reacționează la consumul excesiv de alcool și întrucât fiecare persoană reacționează în mod diferit la alcool, oamenii se confruntă cu mahmureala în diverse moduri. Genetica joacă, de asemenea, un rol, întrucât acestea determină cât de eficient sau nu este metabolizat etanolul.

În cadrul unui sondaj, care a fost efectuat pe un eșantion de 1.410 studenți olandezi, au fost enumerate 47 de simptome: primele 10 au fost oboseala, setea, somnolența, amețeala, durerile de cap, uscăciunea gurii, greața, slăbiciunea, reducerea vigilenței și problemele de concentrare. Totodată, au fost enumerate apatia, agitația, problemele gastrointestinale, tremurăturile, remușcările, sentimentul de vinovăție, depresia, anxietatea și vărsăturile.

Simptomele depind, de asemenea, de cât de mult ai băut și ce anume ai consumat. Băuturile, cum ar fi whisky-ul și coniacul, de exemplu, conțin compuși complecși numiți congeneri. Se crede că aceștia pot duce la mahmureli mai grave.

Șapte dintre cele mai bune leacuri împotriva mahmurelii

Vestea proastă este că nu există un leac care te va scăpa cu siguranță de mahmureală. Dar există multe lucruri pe care le poți face pentru a trata simptomele.

Dacă ar exista un leac miraculos împotriva mahmurelii, acesta ar trebui să vizeze toate simptomele", spune Adams, „și ar fi foarte dificil ca un singur lucru să rezolve problemele legate de stomac, de deshidratare, de anxietate, de efectul asupra creierului".

Apa (cu adaos de electroliți)

Dr. Howard LeWine, de la Harvard Medical Publishing, spune: „Alcoolul favorizează urinarea deoarece inhibă eliberarea de vasopresină, un hormon care scade volumul de urină produs de rinichi. Dacă mahmureala este însoțită de diaree, transpirație sau vărsături, este posibil să fiți și mai deshidratat. Deși greața poate face dificilă înghițirea oricărui lucru, chiar și doar câteva înghițituri de apă ar putea să vă ajute mahmureala."

Antiinflamatorii

Luați ibuprofen când mergeți la culcare și/sau când vă treziți, în mod ideal când mâncați, deoarece poate fi dur pentru mucoasa stomacului”, recomandă David Nutt, profesor de neuropsihofarmacologie.

Antiacid

Arsurile provocate de un stomac iritat pot fi tratate cu un antiacid.

Comedie

Starea de spirit scăzută și anxietatea sunt simptome trecute cu vederea, dar pot dura mult timp după ce simptomele fizice dispar.

Adams recomandă să faci ceva plăcut, cum ar fi să te uiți la o comedie. „Din punct de vedere psihologic, ajută să faci ceva care te va face să te simți bine. Orice te ajută în mod normal dacă te simți deprimat sau anxios”.

Somnul

Alcoolul are proprietăți sedative care acționează timp de aproximativ patru ore, după care oamenii se trezesc, de obicei, cu dureri de cap și nu reușesc să adoarmă din nou. „Acest lucru se datorează faptului că creierul tău știe că a fi intoxicat este potențial periculos", explică Nutt.

Alimente

În cadrul unui studiu a fost analizat efectul aminoacidului L-cisteină asupra efectelor secundare legate de alcool/acetaldehidă. Concluziile au fost că o doză cuprinsă între 600 mg și 1.200 mg ar putea fi de ajutor în cazul simptomelor de greață, dureri de cap, stres și anxietate.  L-cisteina se găsește în alimentele bogate în proteine, inclusiv carnea de porc, ouăle și brânza.

Carbohidrații, cum ar fi pâinea prăjită, pot ajuta, de asemenea, la refacerea nivelului de zahăr din sânge.

Vitaminele B și zincul

Un studiu publicat în The Journal of Clinical Medicine a analizat alimentația timp de 24 de ore înainte și după ce s-a consumat alcool în exces. Deși au fost implicați puțin oameni, cu rezultate bazate pe faptul că participanții au descris ceea ce au mâncat, studiul a arătat că cei care au consumat alimente și băuturi bogate în zinc și vitamine B s-au confruntat cu mahmureli mai puțin severe.

Miturile mahmurelii

Unul dintre cele mai cunoscute mituri se referă la faptul că apa ar rezolva orice și că mahmureala este dată doar de deshidratare", spune Adams. „Apa nu este un leac miraculos".

Specialiștii resping, de asemenea, consumul de alcool pentru a ameliora simptomele mahmurelii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...