Cum să avem un creier mai tânăr și mai sănătos. Sfaturile specialiștilor pentru o viață lucidă și fericită

Cum să avem un creier mai tânăr și mai sănătos. Sfaturile specialiștilor pentru o viață lucidă și fericită

Creierul îmbătrânește, de-a lungul vieții și ne afectează întreg organismul. Tocmai de aceea, medicii spun că păstrarea creierului într-o formă cât mai bună ne va asigura o calitatea superioară a vieții. Și totul depinde de noi.

Creierul poate fi menținut tânăr FOTO arhivă

Creierul poate fi menținut tânăr FOTO arhivă

Creierul uman are doar 1.36 kilograme. Cu toate acestea este organul cel mai important din organismul uman. El este cel care controlează mișcările, emoțiile, rațiunea, funcțiile corpului. Miliarde de celule nervoase,numite neuroni, fac totul posibil. Ele transmit prin receptori specifici informații în toate zonele corpului. Din păcate creierul nu poate înlocui neuronii distruși sau afectați, așa că atunci când sistemul neuronal începe să dea rateuri și organismul nostru va avea probleme serioase. Îmbătrânirea creierului este unul dintre factori. Tocmai de aceea este bine să ne menținem cât mai mult timp creierul cât mai tânăr și cu neuroni cât mai mulți și cât mai sănătoși. Specialiștii în neurologie spun că există câteva modalități simple pentru a ne păstra creierul tânăr, cât mai mult timp.

Creierul trebuie antrenat

Specialiștii spun că pentru a avea un creier cât mai sănătos și mai performant chiar și la o vârstă înaintată trebuie să-l antrenăm. Mai precis să-l asociem cu un mușchi care trebuie în permanență antrenat și care devine tot mai puternic. Un creier stimulat cât mai des și implicat în activități diverse va dezvolta noi conexiuni neuronale și totodată va încetini îmbătrânirea cognitivă. Iar acest lucru a fost dovedit și de un studiu care a avut loc în anul 2016 de către Departamentul de Psihologie de la Colegiul de Medicină „Regele Saud” din Arabia Saudită.

Specialiștii de la universitatea arabă au utilizat peste 51 de persoane sănătoase pe care le-au supus unor „antrenamente” cognitive, menite să stimuleze cât mai multe funcții și zone ale creierului. Rezultatele au fost fabuloase. În comparație cu cei care nu au fost antrenați în felul acesta, subiecții testului au dovedit o capacitate mai mare de gândire, funcții cognitive potențiate și o viteză de reacție superioară. Specialiștii spun că pentru antrenarea creierului sunt utile puzzle-urile, rebus, integrame, probleme de matematica, jocuri strategice și care în general ne stimulează gândirea, cititul, învățarea de limbi străine și chiar implicarea în discuții cât mai stimulante din punct de vedere intelectual.

„Mens Sana in Corpore Sano”

Deși pare că nu are nici cea mai mică legătură, mișcarea fizică ne poate ajuta să avem un creier mai sănătos. Specialiștii spun că exercițiile fizice, de la simpla alergare și până la sporturile de echipă și atletica grea, ne stimulează creierul și îl mențin tânăr. Și asta fiindcă sportul creșe fluxul sanfgvin de la nivelul creierului oferind oxigen și nutrienți necesari susținerii funcției cognitive. Suntem sfătuiți să facem cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate, pe săptămână. Specialiștii spun că activități fizice precum mersul alert, înotatul, dansul sau yoga sunt suficiente pentru a ne îmbunătăți considerabil sănătatea creierului. Până și plimbările zilnice pot stimula claritatea mentală, pot reduce stresul și ne pot ajutat împotriva pierderilor de memorie. Exercițiile de forță pot deasemenea să îmbunătățească echilibrul și coordonarea.

O dietă mediteraneeană înseamnă un creier cât mai tânăr

Un al treilea factor care poate contribui la sănătatea și tinerețea creierului este alimentația. Studiile arată că o dietă sănătoasă poate preveni sau amâna considerabil simptomele demenței. Este vorba despre celebra dietă MIND( Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Specialiștii spun că este vorba despre o dietă mediteraneeană bazată pe verdețuri, legume, fructe de pădure, nuci, cereale integrale, carne de pui și pește. Totodată, specialiștii ne sfătuiesc să limităm consumul de carne roșie, brânză, unt sau dulciuri. O dietă bogată în antioxidanți, grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali poate să ne protejeze împotriva îmbătrânirii cognitive. Totodată medicii recomandă să evităm fumatul și să limităm mult consumul de alcool. Alcoolul poate afecta grav modul în care celulele nervoase comunică între ele.

Socializarea, somnul și meditația sunt esențiale

Specialiștii spun că pe lângă o alimentație potrivită și o viață activă, atât fizic cât și mental, avem nevoie de odihnă. Nu excesivă dar nici prea puțină. Pe scurt, medicii recomandă să dormim între 7 și 9 ore pe noapte. În plus, trebuie să rezolvăm orice problemă avem cu apneea nocturnă sau orice alte tulburare a somnului, tocmai pentru a ne putea odihni noaptea.

Medicii spun că un somn odihnitor îmbunătățește funcțiile creierului, memoria în special, dar te ajută să fii mai alert, mai prezent în activitățile de zi cu zi. Nu în ultimul rând reduce riscul de a dezvolta depresie și chiar micșorează riscul de a face demență, la vârsta a treia. Pe lângă somn, creierul uman, pentru a fi sănătos, are nevoie de socializare. Să petreci timpul cu familie, prietenii, la un fan club sau ca voluntar la diferite evenimente comunitare, te poate ajuta să-ți menții creierul tânăr cât mai mult timp. Stresul este un inamic al creierului, așa că nici meditația sau relaxarea după o zi grea, nu ar strica pentru a evita boli precum Alzheimer sau demența.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta e realitatea crudă, oameni buni! Viața „chalet girls”, fetele care-i servesc pe bogații din Alpi...

2 De citit / Ioana Ene Dogioiu atrage atenția asupra unei manipulări de campanie

3 ALERTĂ Ungaria ar putea cere în secunda doi Transilvania de la România dacă planul pro-Rusia al lui Trump pentru Ucraina ar fi acceptat!

4 ALERTĂ SUA propun dezmembrarea țării și acceptarea ocupației rusești, „oferta” finală a lui Trump pentru Ucraina

5 ALERTĂ Olanda propune Franței împărțirea Belgiei!