Cum să ai parte de concediu două luni, în loc de 20 de zile. Schema care te ajută să te bucuri de cât mai multă vacanță

Cum să ai parte de concediu două luni, în loc de 20 de zile. Schema care te ajută să te bucuri de cât mai multă vacanță

Mulți angajați se plâng că se simt obosiți chiar și după întoarcerea din concediul de odihnă, mai ales când acesta este de scurtă durată (până în 10 zile). Totuși, știai că, printr-o planificare atentă, poți beneficia de mai multe zile de relaxare decât cele efectiv petrecute în concediu?

imagini din vacantele de iarnă - colaj agentii de turism

Vacanță prelungită în perioada sărbătorilor de iarnă petrecută în țară sau în străinătate Colaj

Doar noi avem impresia sau parcă 2024 a trecut într-o clipită? Parcă mai ieri ne făceam planuri și rezoluții pentru anul acesta, iar acum ne întrebăm câte dintre ele am reușit să respectăm.

Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului, este momentul perfect să începi să-ți planifici zilele de concediu pentru 2025.

Având în vedere vremea mohorâtă, e reconfortant să știi că ai o vacanță însorită în calendar, iar dacă îți rezervi acum zilele libere, eviți și neplăcerile de a te sincroniza în ultimul moment cu colegii.

Desigur, rămâne întrebarea veșnică: cum să-ți folosești cel mai bine zilele libere? Să le drămuiești pentru vacanțe de vară cu prietenii sau să aloci mai multe pentru lunile reci, ca să te bucuri de puțin soare pe timp de iarnă ? Dar ce-ai zice dacă ți-am spune că există o modalitate prin care poți obține aproximativ două luni de pauză de la muncă anul viitor – folosindu-ți cele peste 20 de zile de concediu ?

Strategia implică valorificarea zilelor libere legale de anul viitor.

23 de zile consecutive vacanță în schimbul a 11 zile de concediu, de Paște

Să începem exemplificarea cu Paștele. Mulți au deja liber de Vinerea Mare (18 aprilie) și a doua zi de Paște (21 aprilie). Dacă îți rezervi patru zile de concediu înainte (CO: 14, 15, 16, 17 aprilie), la care se adaugă weekendul (12 - 13 aprilie), dar și după aceste date (CO: 22, 23, 24, 25 aprilie) la care de adaugă weekendul următor (26 - 27 aprilie), vei beneficia de 16 zile consecutive de vacanță, folosind doar opt zile de concediu, în perioada 12 - 27 aprilie (inclusiv).

Iar dacă adăugi alte trei zile de concediu 28, 29 și 30 aprilie, ai șanse să beneficiezi de încă șapte zile de vacanță, având în vedere că 1 mai este zi liberă, iar 2 mai va fi probabil și ea liberă (pentru bugetari), întrucât pică vinerea. După aceea, urmează un alt sfârșit de săptămână (3 - 4 mai). La un calcul rapid, cu 11 zile de concediu de odihnă poți ajunge la 23 de zile consecutive pentru o lungă vacanță magnifică.

23 de zile consecutive de vacanță în perioada sărbătorilor de iarnă 2025-2026

Și în perioada Crăciunului și Revelionului din 2025-2026, până la Bobotează, unii angajați pot beneficia de 23 de zile consecutive de vacanță, din weekendul premergător Crăciunului (20-21 decembrie 2025), până după Bobotează, dacă își rezervă concediul de odihnă pentru zilele: 22, 23, 24 decembrie, precum și 29, 30, 31 decembrie, dar și 8 și 9 ianuarie 2026.

Cum e posibil acest lucru? Conform legii, 25 și 26 decembrie sunt zile libere legale (Crăciunul), la fel - 1 și 2 ianuarie, precum și 6 și 7 ianuarie 2026 (Anul Nou, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul). Se preconizează că pentru a lega zilele de 6 și 7 ianuarie 2026, care pică marțea și miercurea, de weekendul de dinainte (3 - 4 ianuarie), cel mai probabil și 5 ianuarie 2026 va fi zi liberă. Astfel, se adaugă patru weekenduri și zilele de concediu de odihnă, rezultând 23 de zile consecutive de vacanță cu doar opt zile de concediu de odihnă.

Când va fi liber în 2025

Pentru a-ți planifica, cât mai bine, vacanțele , haide să vedem ce zile libere vor fi anul viitor. Folosind schema menționată anterior, poți calcula astfel încât să beneficiezi la maximum de zilele de vacanță.

1 ianuarie (miercuri) Anul Nou

2 ianuarie (joi) Anul Nou

3 ianuarie (vineri, liber pentru bugetari)

6 ianuarie (luni) Boboteaza

7 ianuarie (marți) Sfântul Ioan Botezătorul

24 ianuarie (vineri) Ziua Unirii Principatelor Române

18 aprilie (vineri) Vinerea Mare

20 aprilie (duminică) Paștele

21 aprilie (luni) Paștele

1 mai (joi) Ziua Muncii

2 mai (vineri, pentru bugetari)

1 iunie (duminică) Ziua Copilului

8 iunie (duminică) Rusalii

9 iunie (luni) Rusalii

15 august (vineri) Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (duminică) Sfântul Andrei

1 decembrie (luni) Ziua Națională a României

25 decembrie (joi) Crăciunul

26 decembrie (vineri) Crăciunul.

23 de zile - o cifră norocoasă pentru unii și în acest an

Și în acest an, cei care aplică schema menționată anterior pot beneficia tot de 23 de zile de vacanță , legând weekendurile și zilele libere de doar șapte zile de concediu de odihnă.

Astfel, zilele libere legal sunt: 25, 26 și 27 decembrie 2024 (ultima pică vinerea), 1, 2 și 3 ianuarie 2025 (care pică tot vinerea, liber pentru bugetari), precum și 6 și 7 ianuarie 2025 (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul). Se completează cu weekendurile din perioada 21 - 22 decembrie 2024, 28 - 29 decembrie 2024, 4 - 5 ianuarie 2025 și 11 - 12 ianuarie 2025.

La toate acestea se adaugă concediul de odihnă programat pentru 23, 24, 30 și 31 decembrie 2024, dar și 8, 9 și 10 ianuarie 2025. Astfel, în total, se obțin 23 de zile de vacanță, formată din weekenduri, zile libere legale și concediu de odihnă.

Mai mult decât suficient pentru a te recupera după petrecerile festive!

Planificarea este cheia fericirii

Cu atât de multe zile libere planificate, anul viitor va trece și mai repede decât acesta. E momentul să-ți blochezi aceste date în calendar înainte ca și colegii tăi să facă același lucru!

Este important de menționat că această strategie nu se poate aplica în orice domeniu, dar și că mulți angajatori nu sunt de acord cu ideea de a combina concediul de odihnă cu zilele libere legale. Această abordare este mai ușor de implementat pentru angajații din sectorul public , care beneficiază de mai multe zile libere decât cei din sectorul privat, cum ar fi zilele de 27 decembrie în acest an și 3 ianuarie, anul viitor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 Foarte interesante amănunte...

5 Voi ați citit ce scriu prestigioase publicații occidentale despre decizia CCR de anulare a prezidențialelor în România?