Cum să ai grijă de sistemul imunitar în sezonul rece. Recomandările specialiștilor

Cum să ai grijă de sistemul imunitar în sezonul rece. Recomandările specialiștilor

Vremea schimbătoare nu ne afectează doar starea de spirit, ci și sistemul imunitar. Știm cu toții că toamna și iarna sunt perioade propice pentru virozele respiratorii. Astfel, iată cum ar trebui să ai grijă de sistemul tău imunitar pentru a nu te îmbolnăvi, relatează Independent.

Este recomandat să consumați alimente bogate în vitamina D. Foto: shutterstock (Arhivă)

Este recomandat să consumați alimente bogate în vitamina D. Foto: shutterstock (Arhivă)

Trecerile bruște de la vreme caldă la rece pot stresa organismul și afecta sistemul imunitar, făcându-vă mai vulnerabili la răceli și infecții", a atenționat dr. Babak Ashrafi, medic de familie.

Pentru a te asigura că sistemul tău imunitar este cât mai puternic posibil, specialistul recomandă:

Vitamina D

Dr. Ashrafi atrage atenția asupra faptului că s chimbarea vremii a coincis cu apariția sezonieră a virusurilor , precum gripa.

Aceste infecții pot pune o presiune suplimentară asupra sistemului imunitar", spune medicul. „În timpul lunilor mai reci, expunerea redusă la lumina soarelui poate afecta principala sursă de vitamina D, care este esențială pentru un sistem imunitar sănătos”, a mai adăugat cadrul medical.

De asemenea, specialistul recomandă să integrați în dietă alimente bogate în vitamina D, precum somon, macrou, ciuperci și gălbenușurile de ou.

Și nu uitați, suplimentele de vitamina D sunt, de asemenea, o idee bună în timpul iernii”, a mai precizat dr. Ashrafi.

Îmbrăcați-vă în funcție de vreme

Expunerea prelungită la frig poate crește riscul de boli precum răceala sau gripa, avertizează Dr. Ashrafi.

Când ești expus la temperaturi scăzute, corpul tău depune mai mult efort pentru a menține temperatura”, a declarat el.

Dietă sănătoasă

O dietă bine echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale, oferă nutrienți esențiali pentru a susține funcția imunitară, spune dr. Ashrafi.

Probioticele din iaurt sau chefir sunt, de asemenea, excelente pentru a ajuta la menținerea unui microbiom intestinal sănătos, care joacă un rol important în sănătatea imunitară", recomandă el.

Hidratare

Este important să beți multă apă sau băuturi fără zahăr, chiar și toamna și iarna, deoarece o hidratare bună joacă, de asemenea, un rol în menținerea sănătății sistemului imunitar, afirmă dr. Ashrafi.

Odihnă

Dr. Ashrafi este de părere că somnul este crucial pentru producția de anticorpi, care, la rândul lor, identifică și neutralizează agenții patogeni, precum virusurile și bacteriile.

Pentru a vă stimula și susține sistemul imunitar, este esențial să acordați prioritate și să mențineți obiceiuri de somn sănătoase. Încercați să dormiți între șapte și nouă ore pe noapte”, a mai recomandat el.

Vaccin antigripal

Dacă vă considerați vulnerabil și sunteți deosebit de îngrijorat de răcelile bruște, vaccinarea antigripală vă poate proteja împotriva gripei sezoniere . Poate fi dificil să evitați gripa, mai ales că aceasta poate fi transmisă prin strănut, tuse”, a mai precizat medicul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…