Mai mulţi lideri PNL, foşti membri PDL, au fost audiaţi ca martori în dosarul colegului lor de partid Ioan Oltean. Cu toţii le-au dat detalii procurorilor despre cum se făceau numirile în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Din datele strânse la dosar, procurorii au tras concluzia că unul dintre cei care controlau retrocedări ANRP ar fi fost chiar deputatul Ioan Oltean.
Acesta a fost trimis în judecată săptămâna trecută în dosarul despăgubirii omului de afaceri Mihai Rotaru de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei. Acuzaţiile procurorilor DNA: complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alături de deputatul liberal au mai fost trimişi în judecată fostul preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean, foştii vicepreşedinţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), Sergiu Diacomatu şi deputatul Cătălin Teodorescu (PNL), precum şi Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi fostul deputat Gabor Attila Marko (UDMR), membri ai aceleiaşi comisii. De asemenea, beneficiarul despăgubirii, omul de afaceri Mihai Rotaru şi evaluatorul Sergiu Negurici vor apărea în faţa instanţei.
Teren supraevaluat de 10 ori
În acest dosar a fost anchetat modul în care membrii ANRP ar fi supraevaluat de 10 ori faţă de preţul real, despăgubirile acordate afaceristului Mihai Rotaru. Prejudiciul: 98,7 milioane de lei. „Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa”, susţin procurorii, potrivit comunicatului DNA.
Mai exact, procurorii au aflat că din poziţia sa de lider politic, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi reuşit să controleze numirea în funcţia de preşedinte al ANRP a Crinuţei Dumitrean. Politicianul era din anii ‘90 lider absolut al PDL Bistriţa-Năsăud, una dintre cele mai influente organizaţii PDL, poziţie care i-a atras denumirile de „Jupânul”, „Crocodilul” sau „Dictatorul”. Performanţele sale din Bistriţa-Năsăud l-au promovat printre liderii PDL la nivel naţional, deputatul a deţinut funcţiile de secretar general şi vicepreşedinte.
„Şeful” preşedintei
Mărturiile strânse la dosar arată că membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor erau desemnaţi de conducătorii autorităţii publice, după un algoritm politic. „Preşedinta ANRP, Crinuţa Dumitrean, a fost numită politic din partea organizaţiei Bistriţa a partidului, organizaţie condusă de către inculpatul Oltean Ioan, care avea o poziţie solidă în partid”, arată procurorii DNA. În ANRP ar fi existat două „tabere”, iar una din acestea ar fi fost condusă de Oltean. Cea de-a doua tabără ar fi fost condusă de afaceristul Dorin Cocoş, judecat într-un dosar similar de despăgubiri ilegale.
„Ioan Oltean era un şef de fapt al preşedintei ANRP, un şef de fapt al ANRP cu interese în favoarea unor cesionari privilegiaţi, iar această împrejurare îi asigura cadrul şi autoritatea să influenţeze deciziile membrilor Comisiei, deoarece numirile funcţionarilor din ministere şi desemnarea în CCSD se făceau pe criterii politice”, arată procurorii DNA.
Algoritmul politic
„Dumitrean Crinuţa a fost propusă de alte persoane pe linie politică pentru funcţia de preşedinte al ANRP, cu rang de secretar de stat şi a venit din partea organizaţiei Bistriţa”, a spus la DNA, potrivit declaraţiei de martor, fostul premier Emil Boc. Politicianul a explicat că numirile de secretari de stat, aşa cum era şi funcţia de preşedinte al ANRP, se făceau conform înţelegerilor coaliţiilor politice. „Referitor la CCSD din ANRP cunosc că ministerele de resort înaintau Secretariatului General al Guvernului propunerile de numire pentru membri conform legii, iar eu ca prim-ministru semnam deciziile pe baza propunerii secretarului general al Guvernului”, a precizat Boc.
Un alt lider PDL, Vasile Blaga a confirmat în declaraţia de martor că secretarii de stat în ministere erau numiţi politic, la propunerea partidelor, conform algoritmului din coaliţie. „Secretarii de stat şi diverşi funcţionari publici erau numiţi în diverse comisii pe baza prevederilor legale, dar şi de către coaliţia aflată la putere, pe categorii în funcţie de importanţa lor”, a spus Blaga.
În mod similar au dat detalii, în declaraţiile de martori, Cătălin Predoiu, Gheorghe Pogea sau Sebastian Vlădescu. „În 2008 – 2012 am fost ministrul Justiţiei şi ministerului condus de mine i se solicita de instituţiile statului sau de primul ministru să desemneze persoane să participe la diverse comisii, inclusiv la ANRP, iar persoana desemnată trebuia să fie secretar de stat şi am comunicat atunci când mi s-a solicitat, că nu exista un regulament de numire efectivă”, a precizat Cătălin Predoiu.
Vizitele la ANRP
Mai mulţi angajaţi din ANRP au declarat că l-au văzut frecvent prin instituţie pe Ioan Oltean. „Pe Oltean Ioan l-am întâlnit în perioada 2010 – 2011 în ANRP când m-am întâlnit cu el în lift”, a declarat unul dintre funcţionari. „Era ca la el acasă”, a conchis unul dintre consilierii de la ANRP. „Am fost şoferul deputatului Oltean Ioan şi în perioada 2009 – 2010 mergeam împreună cu acesta de 4-5 ori pe săptămână la ANRP”, a declarat la DNA şoferul parlamentarului.
Mihai Rotaru a reuşit în şase luni retrocedarea
Ancheta a scos la iveală că Mihai Rotaru a cumpărat, pe 27 noiembrie 2009, cu 750.000 de euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren de 61.857 mp, în municipiul Piteşti. Cel care a vândut drepturile litigioase se chinuia de opt ani să obţină proprietăţile revendicate. Relaţiile lui Rotaru au mişcat rapid totul, iar în iunie 2010, membrii ANRP au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost estimat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Rotaru. „Dosarele aflate pe rolul ANRP erau soluţionate în ordinea înregistrării lor începând cu anul 2008, cu excepţia celor care aveau aprobate cereri de soluţionare cu prioritate”, a explicat unul dintre directorii din ANRP.
Un alt director din ANRP a arătat că practica depunerii de contracte de cesiune de drepturi litigioase, „s-a amplificat considerabil în perioada când preşedinte la ANRP era Dumitrean Crinuţa”. „Am constatat că apăruseră cam aceleaşi persoane care erau cesionare de drepturi litigioase. Au fost situaţii în care conducerea ANRP se interesa în mod special de dosarele persoanelor cesionare de drepturi litigioase, înainte ca acestea să intre în şedinţele Comisiei, ori se interesa de un anumit dosar cu privire la care constatam ulterior că se depunea contract de cesiune”, a arătat directorul. Rotaru ar fi fost unul dintre „cesionarii” de casă ai ANRP.
„În 2010 - 2011, persoanele care aveau calitatea de cesionari de drepturi litigioase erau c-am aceleaşi…O parte din colegi erau iritaţi de numărul mare de cesionari de drepturi litigioase întrucât se crea impresia că angajaţii ANRP practic munceau pentru interesele acestora”, s-a arătat revoltat, în declaraţia de martor, unul dintre funcţionarii ANRP.
Mihai Rotaru şi Crinuţa Dumitrean nu au vrut să dea declaraţii, la DNA, în acest caz. Ioan Oltean a susţinut că este nevinovat şi a negat vehement orice acuzaţie a procurorilor DNA.
Dosar nou
Ioan Oltean este cercetat de procurorii DNA într-un alt dosar, separat din această anchetă, pentru trafic de influenţă. Este vorba de mai multe denunţuri care l-au vizat pe parlamentar. Concret, deputatul liberal este acuzat că ar fi primit şpagă suma de 600.000 de euro de la Mihai Rotaru în schimbul unor intervenţii la Crinuţa Dumitrean.