Cum s-a umplut Europa de spionii Moscovei/Ministerul Apărării din Austria a ajuns „practic, un departament GRU”, iar țara „un portavion” al serviciilor secrete rusești
Urmărirea activității de spionaj a Kremlinului în Occident a devenit o sarcină și mai urgentă de când invazia Rusiei în Ucraina a schimbat ordinea de securitate a Europei. Însă multe țări încă sunt cu mult în urma activității sub acoperire a Moscovei pe teritoriul lor, scrie ziare.com
„Am transmis la Moscova că ești un băiat foarte bun”, a declarat locotenent-colonelul Serghei Solomasov, un agent care lucrează pentru agenția rusă de informații militare GRU, contactului său slovac, Bohus Garbar.„Moscova a decis că vei fi vânător”. Dar Solomasov – pe hârtie, atașatul militar adjunct al Rusiei la Bratislava – a greșit.
Garbar nu a avut ocazia să vâneze. În schimb, el era cel vânat: agenți slovaci filmaseră întâlnirea cu mânuitorul său. Pe 14 martie, Solomasov a fost unul dintre cei trei ruși expulzați din Slovacia „pentru că au încălcat Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”. Deși Garbar – un blogger bine conectat – a fost o țintă modestă, ceilalți recruți ai rusului nu au fost: rețeaua lui Solomasov includea un colonel slovac și un înalt oficial în contrainformații.
„Ceea ce știm despre asta este aproape sigur doar vârful aisbergului”, a spus Keir Giles, consultant al programului Rusia la Chatham House. „De mulți ani a existat o conspirație a tăcerii, cu puterile occidentale reticente să vorbească despre activitățile rusești sau chiar să le urmărească”.
Opt oficiali europeni de informații și diplomați intervievați de Financial Times au declarat că operațiunile secrete ale Rusiei în Europa s-au extins într-un ritm pe care eforturile de contraspionaj s-au străduit să-l egaleze. Mai multe țări se bazează în continuare pe colectarea de informații din SUA și Marea Britanie din cauza restricțiilor privind supravegherea internă și a lipsei de resurse. O rundă de expulzări luna aceasta indică amploarea problemei. Pe lângă expulzarea slovacă, trei state baltice și Bulgaria au anunțat expulzările a 20 de presupuși agenți ruși. Și Polonia a declarat 45 de diplomați ruși personae non gratae, argumentând că toți folosesc acoperirea diplomatică pentru a întreprinde activități de spionaj.
Unele țări, cum ar fi Regatul Unit, sunt încrezătoare că au redus capacitatea Rusiei, numărul spionilor din Marea Britanie fiind redus semnificativ, potrivit unui oficial înalt de la Whitehall. Dar alte țări sunt mai expuse. Zeci de agenți ruși sunt încă activi în Germania, Franța și Belgia, potrivit evaluării unui oficial european de informații.
Austria este un „veritabil portavion” al activității rusești ascunse, a subliniat un alt oficial. Agenția sa de informații BFV este considerată ca fiind atât de compromisă încât, pentru o perioadă, a fost exclusă din multe activități europene de schimb de informații, potrivit unui diplomat european din Viena. Ministerul Apărării al ţării este „practic un departament al GRU”, a adăugat diplomatul. Un oficial al cancelariei austriece a spus că nu poate comenta acuzațiile făcute sub anonimat, dar a subliniat că actualul guvern a promovat o reformă radicală a agențiilor sale de securitate.
„Începem să vedem că guvernele din Europa încep să înfrunte public ceea ce se întâmplă”, a spus Giles. „Democrațiile nu se pot apăra împotriva amenințărilor despre care majoritatea populației lor nu este conștientă”. Cazurile recente care au ajuns în vizorul publicului dezvăluie amploarea intereselor și a succeselor Rusiei:
- 2017 Rusia avea un agent care lucra ca un apropiat consilier al ministrului francez al Apărării de atunci, actual ministru de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat fostul șef de spionaj al Franței Bernard Bajolet într-un interviu anul trecut.
- Iulie 2020 Autoritățile daneze au descoperit încercările Rusiei de a fura tehnologie energetică. În august 2021, un locotenent-colonel francez, care lucra pentru comandamentul maritim al NATO din Napoli, a fost arestat pentru că a transmis materiale secretizate NATO către GRU, agenția rusă de informații militare. În decembrie, autoritățile olandeze au expulzat doi agenți ruși sub acoperire pentru că au încercat să fure inteligență artificială și nanotehnologie de la companii olandeze.
- Martie 2021 Bulgaria a arestat șase cetățeni – inclusiv angajați ai Ministerului Apărării și fostul șef al serviciilor de informații al apărării Ivan Iliev – pentru transmiterea secretelor către GRU la un cost de 3.000 de dolari fiecare. Iliev și ceilalți acuzați sunt arestați preventiv, în așteptarea procesului. Mai târziu în aceeași lună, autoritățile italiene l-au prins pe căpitanul marinei Walter Biot vânzând o serie de secrete militare către GRU pentru 5.000 de dolari o dată. Procesul lui Biot a fost deschis săptămâna trecută.
- Iunie 2021 Autoritățile germane l-au arestat pe omul de știință rus „Ilnur N” pentru furt de secrete aeronautice și tehnologie de rachete din centrele de cercetare din Augsburg. Procesul lui este în desfășurare. În septembrie, au arestat un angajat de securitate al Parlamentului german, care vânduse GRU planurile detaliate ale clădirii și ale sistemelor acesteia.
Rusia are aproximativ 400.000 de angajați în cele trei agenții principale de informații.
„Direcția principală” a Ministerului Apărării, GU - cunoscută încă pe scară largă după inițialele sale din era sovietică ca GRU - are interese ample în afacerile NATO și tehnologia militară, precum și în subversiune și sabotaj.
FSB se concentrează pe informațiile interne, dar „al cincilea serviciu” al său colectează informații străine din apropierea Rusiei, inclusiv din Ucraina.
SVR, moștenitorul primului directorat general al KGB, este însărcinat exclusiv cu colectarea informațiilor străine.
Oficialii occidentali au spus că în Europa erau în mod obișnuit trei tipuri de agenți ruși la lucru: agenți declarați, adesea ocupând roluri precum atașat al apărării, care lucrează pentru GRU; agenți nedeclarați, care ar putea fi deghizați de SVR ca parte a unei delegații comerciale; și agenți ilegali, care sunt agenți care lucrează sub o acoperire profundă.
Expulzările sau distrugerea rețelelor rusești sunt doar un instrument care poate fi folosit. Premiile mai mari, a declarat un oficial pentru Financial Times, sunt să convingă agenții să schimbe partea, practic să-i recruteze, sau să-i dezinformeze în mod deliberat.