Cum s-a scumpit motorina în timp ce Dragnea era în vacanță. Începe să devină DEFINITIVĂ

Cum s-a scumpit motorina în timp ce Dragnea era în vacanță. Începe să devină DEFINITIVĂ

Ziua de 8 august a fost martea neagra pentru PSD si pentru ALDE. Incercarea nereusita a majoritatii parlamentare de a convoca o sesiune extraordinara a aratat haosul care domneste atat in ograda lui Liviu Dragnea, dar si in cea a lui Tariceanu.

Presedintele PSD, aflat in vacanta, l-a lasat pe Florin Iordache, fost ministru al Justitiei, autor al celebrei Ordonante 13, la butoane, iar omul lui Dragnea a facut ce stie el mai bine - a dat-o in bara cu o declaratie halucinanta cum ca "sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor s-a desfasurat prin telefon".

Dar cine avea alte asteptari de la domnul Iordache "alta intrebare"?

Problema e ca Liviu Dragnea se comporta ca si cum ar fi parasit PSD. Dupa motiunea de cenzura prin care si-a daramat propriul prim-ministru, pare ca a pierdut o mare parte din influenta din partid.

Desi controleaza primarii pe care-i tine in sah cu fondurile de dezvoltare aflate la Sevil Shhaideh, la varful partidului s-a instalat haosul, scrie  Ziare.com .

Incapacitatea Guvernului de a colecta suficienti bani pentru a finanta programul populist al lui Liviu Dragnea a dus partidul in deriva. Dinspre Executiv apar solutii de taxare, una mai exotica decat cealalta, iar, in final, Guvernul nu poate lua decat masuri dure pentru contribuabil, cum ar fi marirea accizei la carburanti cu efect asupra tuturor preturilor din piata.

Seful PSD este amenintat in acest moment chiar de programul sau de guvernare.

Cresterea salariului minim in acelasi timp cu cresterea salariilor bugetarilor, cu angajari masive in sectorul public, asociat cu cresterea punctului de pensie au facut ca economia romaneasca sa fie in pericol, desi a avut o rata de crestere in primul trimestru de peste cinci procente.

Liviu Dragnea, sfatuit de consilierii israelieni, a sperat ca programul populist cu mariri salariale in domeniul public si marirea pensiilor sa-l transforme intr-un lider extrem de popular, care sa aiba sustinere publica pentru a putea modifica legislatia penala ca sa evite posibilitatea unei condamnari in dosarul de coruptie in care e judecat.

Dar de planul lui atat de bine pus la punct s-a ales praful. Dupa decizia de a limita indemnizatia pentru mame, plafonarea pensiilor speciale si marirea accizei la carburanti, toata aura populista a lui Liviu Dragnea s-a destramat.

Ca sa refaca terenul pierdut, ar trebui sa-l demita si pe Mihai Tudose, actualul premier, pentru ca nu a reusit sa "puna in practica programul de guvernare, la virgula". Dar nu mai poate. Un astfel de gest, in opinia mea, ar duce rapid la o implozie in randul PSD si la destramarea aliantei cu ALDE.

Dusmanii liderului PSD, vazuti si nevazuti

Dragnea are in acest moment doi mari inamici care-i erodeaza imaginea si influenta.

Primul este Victor Ponta, care-l ataca pe terenul lui, in interiorul PSD. Fostul lider al social-democratilor ii stie slabiciunile si inca mai are sustinere printre membrii de partid atat la centru, cat si in tara.

Fostul premier, in sine, se considera a fi "singurul politician care-i face opozitie lui Liviu Dragnea". Amenintarea continua a lui Ponta ca poate extrage un numar mai mic sau mai mare de parlamentari PSD catre un nou proiect politic pare ca il nelinisteste destul de mult pe liderul PSD.

In Camera Deputatilor, PSD si ALDE au un singur vot peste jumatate, asa ca social-democratii depind de votul minoritatilor pentru a putea trece o lege prin Parlament.

Al doilea inamic al lui Liviu Dragnea este liberalul Emil Boc. Fostul premier PDL, atat de contestat in timpul crizei economice internationale pentru masurile de austeritate impuse pentru a stopa prabusirea economiei romanesti, este eroul zilei pentru ca, din postura de primar, a transformat Clujul in cel de-al doilea pol economic al Romaniei.

Intr-un fel, Boc, prin ceea ce face la Cluj, le arata celor din PSD zi de zi cat de slabi administratori sunt.

In plus, masurile lui de austeritate impuse in vreme de criza sunt readuse astazi la viata de Guvernul Tudose intr-o perioada in care economia Romaniei se afla pe o panta ascendenta. Ce poate fi mai stanjenitor pentru marele partid ca, in timp ce Emil Boc a transformat Clujul intr-un centru european de dezvoltarea a tehnologiei, PSD nu poate construi un kilometru de autostrada, nu poate atrage nici macar un miliard din fondurile europene si nu poate administra cel mai mare oras al tarii, pe care il are in custodie, in urma victoriei Gabrielei Firea in alegerile locale din 2016.

In opinia mea, ridicolul de care au dat dovada atat Florin Iordache, cat si Calin Popescu Tariceanu in incercarea nereusita de a tine o sedinta extraordinara a Parlamentului, justificarile penibile pentru esecul politic si guvernamental la care se adauga vacanta lui Liviu Dragnea arata o criza profunda a actualei majoritati parlamentare si o erodare accentuata a PSD si ALDE, scrie  Ziare.com .




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…