Cum riscă rușii să piardă în Ucraina întreaga flotă a celui mai modern elicopter de atac al lor
În timpul războiului din Ucraina, rușii au rămas fără cel puțin 23 de elicoptere Kamov Ka-52 „Aligator” (denumire NATO: Hokum B), care sunt cele mai moderne elicoptere atac produse de Federația Rusă. Practic, în curând, ucrainenii ar sta la baza unei extincții a „Aligatorilor” de pe front.
De precizat că, aceste pierderi nu sunt cele raportate de partea ucraineană care ar putea fi subiectivă, ci avem de-a face cu unele probate cu imagini video sau foto şi că există posibilitatea ca pagubele reale să fie mai mari decât cele catalogate de Oryx Spioenkopp . De altfel chiar portalul mai specifică faptul că se află în posesia unor dovezi că și alte 5 elicoptere rusești au fost distruse în lupte, dar a precizat și că nu s-a reușit încă identificarea modelelor lor.
Bazate pe un sistem de propulsie destul de original cu două rotoare coaxiale, elicopterele Ka-52 „Aligator” au fost unul dintre simbolurile progresului tehnic rusesc înainte de război, dar acum sunt pe cale de dispariție pentru că fabricile Kamov nu au livrat prea multe astfel de aparate. Conform unor surse numărul acestor aparate livrate către forțele aeriene ale Kremlinului ar fi între 40 și 119, dar nu toate acestea sunt gata de zbor și, mai ales, de luptă. Un mic calcul ne arată că avem de-a face cu o înjumătățire sau, în cel mai bun, caz reducerea cu un sfert a numărului acestor elicoptere apte să lupte în Ucraina.
Piloții ruși își „lobează” loviturile
Tocmai din acest motiv, de mai multă vreme, Forţele Aerospaţiale Ruse (VKS) au adoptat o tactică ciudată care a derutat mulţi observatori. Conform unor înregistrări video, piloţii ruşi ai elicopterelor de atac lansează rachete neghidate de la mare distanţă de ţintă ridicând botul aparatelor în timpul tragerii pentru ca acestea să adopte o traiectorie „cu boltă”, pentru a lovi cât mai departe. Într-un astfel de clip sunt surprinse două elicoptere VKS – un Ka-52 Hokum, urmat la scurt timp de un Mi-28N Havoc – care practic își „lobează” muniția atunci când trag spre pozițiile ucrainene.
Imediat după tragere, piloţii ruşi fac cale întoarsă şi, mai mult, lansează o ploaie de contra-măsuri pentru rachetele ghidate cu infraroşu pe care ucrainenii, sperând că dacă, totuşi, au fost luaţi în vizor de ucraineni vor păcăli senzorii vectorilor de fabricaţie occidentală.. Experţii susţin că, cel mai probabil, piloţii ruşi sunt de-a dreptul timoraţi de rachetele ucrainenilor care îi pot aduce la pământ, în flăcări, în câteva secunde. Ca o observaţie, această tehnică de tragere cu rachetele nedirijate (care sunt folosite pentru ţintele „la vedere”) este ineficientă din punct de vedere militar şi, mai mult, poate aduce şi mai multe victime civile.
Reamintim că ucrainenii au la dispoziţie celebrele rachete antiaeriene Stinger. Este vorba de un sistem portabil de apărare aeriană (MANPADS) care seamănă oarecum cu un aruncător de grenade (AG) şi funcţionează ca o rachetă sol-aer (SAM) cu ghidare în infraroşu. Poate fi adaptat pentru a trage de pe o mare varietate de vehicule terestre şi elicoptere (Air to Air Stinger). Sistemul a fost dezvoltat în Statele Unite, a intrat în serviciu în 1981 şi este folosit de armatele Statelor Unite şi ale altor 29 de ţări. Este produs în principal de Raytheon Missile Systems, dar şi sub licenţă de EADS în Germania şi de ROKETSAN în Turcia.
Sursa: adevarul.ro