Cum recunoști un ou stricat sau dacă e sigur pentru consum. Metoda care nu dă greș
Chiar dacă te gândești în cel mai mic detaliu cum să-ți faci o dietă sănătoasă și-ți planifici mesele și vrei să folosești alimentele cele mai sănătoase, tot există riscul ca unele alimente să se strice înainte de a fi folosite. Asta poate fi frustrant, mai ales în condițiile ultimelor scumpiri.
Cum știi că ouăle nu sunt stricate
Atunci când vine vorba despre ouă însă, acestea pot provoca boli alimentare dacă sunt consumate după ce au expirat sau proprietățile lor s-au deteriorat.
Dar poți să-ți dau seama despre asta înainte de a le folosi, dacă vei urmări cu atenție unele detalii. Asta de va ajuta să economisești bani, dar și să-ți protejezi sănătatea.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de alimente stricate sau care s-au stricat poate crește riscul de îmbolnăvire prin toxiinfecție alimentară, care a fost legată de peste 200 de tipuri diferite de boli. Salmonella este o preocupare în special în cazul ouălor, motiv pentru care sunt avertismente împotriva consumului de ouă crude, a consumului de ouă care au fost sparte, care pot prezenta un rosc mai mare de a fi stricate.
Cum să îți dai seama dacă un ou este stricat
Există mai multe modalități prin care îți poți da seama dacă un ou s-a stricat. Dar metoda pe care o alegi depinde de cât timp avi la dispoziție.
Următoarele metode sunt recomandate de bucătari și de surse precum USDA sau FDA (institutții americane cu rol n siguranța alimentelor), iar aceste tactici sunt cele mai bune atunci când sunt combinate, în loc să te bazezi doar pe una singură. deoarece combinarea va asigura cele mai precise rezultate.
Un aspect esențial este să știm cât timp pot fi păstrate proaspete. Dar nu ar trebui să ne bazăm doar pe asta, însă e un punct de plecare. Ouăle sunt inscripționate cu data la care au fost produse. Totuși, unele pot fi stricate, chair dacă sunt în „termen”.
FDA spune că ouăle tind să aibă un termen de valabilitate mult mai lung față de carne. De fapt, ouăle refrigerate în coajă ar trebui să reziste între trei și cinci săptămâni. Iar dacă fierbi un ou tare, acesta ar trebui să dureze aproximativ o săptămână. Iar dacă ai de-a face cu albușuri sau gălbenușuri crude care au fost scoase din coajă, acestea vor rezista în medie doar între două și patru zile.
Folosește testul clasic de flotare
Testul de flotare este una dintre cele mai clasice și mai frecvent recomandate metode pentru a testa dacă un ou este încă bun sau nu. Potrivit lui George Zappas, bucătar șef la Cooking Genie, tot ce trebuie să faci este „să umpli un bol cu apă și să pui oul în el”. „Ouăle proaspete se vor scufunda la fund, în timp ce ouăle mai vechi vor pluti”, explică Zappas. „Acest lucru se datorează creșterii dimensiunii celulei de aer din interiorul oului pe măsură ce acesta îmbătrânește”, mai spune el, arată Eat this .
USDA spune că, deși un ou care plutește este mai vechi, nu înseamnă neapărat că s-a stricat. Însă dacă spargeți oul și eliberează un miros ciudat, acest lucru poate însemna că s-a stricat.
Fă un test de miros și inspectează vizual ouăle
Acest lucru poate părea o chestie de la sine înțeleasă, dar o modalitate de a verifica întotdeauna dacă mâncarea s-a stricat este mirosind-o.
„Ouăle proaspete nu ar trebui să aibă miros. Dacă un ou miroase urât sau a sulf, cel mai bine este să îl arunci”, mai spune Zappas.
Pe lângă verificarea mirosului ouălor, Zappas spune că uneori îți poți da seama dacă un ou s-a stricat folosind indicii vizuale.
„Sparge oul pe o suprafață plană. Gălbenușul unui ou proaspăt va fi strălucitor și rotund, iar albușul nu se va întinde prea mult”, mai spune Zappas.
De asemenea, USDA spune că orice colorare roz sau iridescentă a oului, odată ce acesta este spart, poate indica faptul că bacteriile au început să se dezvolte. Înainte chiar de a sparge ouăle, verifică, de asemenea, dacă nu există fisuri sau o consistență vâscoasă pe coaja lor.
Poți verifica și oul deja fiert. „Dacă ai gătit oul și încă mai ai nevoie să știi dacă s-a stricat, îl poți mirosi sau poți observa textura. Un ou stricat ar mirosi ciudat, iar textura ar fi vâscoasă sau calcaroasă”, spune Amna Muqeem, un bucătar și blogger de bucătărie la Ravvy Reviews.
Cea mai sigură și mai rentabilă modalitate de a te asigura că vă folosești ouăle înainte ca acestea să se strice este să le păstrezi la frigider și să le folosești în câteva săptămâni.
Sursa: adevarul.ro