Cum realizăm că o persoană este "indisponibilă emoțional", potrivit psihologilor

Cum realizăm că o persoană este "indisponibilă emoțional", potrivit psihologilor

Persoanele indisponibile din punct de vedere emoțional au probleme în a relaționa sau a se deschide față de ceilalți, explică Dr. Joel Frank, psiholog, conform yahoo.com.

Fată în postură medidativă

Indisponibilitatea emotionala afectează relațiile. Foto: Arhiva Adevărul

"Pentru multe persoane indisponibile din punct de vedere emoțional, acest mod de a interacționa social provine din experiențe sociale anterioare în care a fi disponibil din punct de vedere emoțional a fost întâmpinat cu negativitate", spune Dr. Frank.

Ca urmare, persoanele care nu sunt disponibile din punct de vedere emoționa l își promovează independența.

"Persoanele indisponibile din punct de vedere emoțional își promovează, adesea, independența, simțindu-se inconfortabil să se bazeze pe alții sau să se bazeze pe ei din punct de vedere emoțional", spune Dr. Danielle Roeske, PsyD, MS, vicepreședinte al serviciilor rezidențiale pentru Newport Healthcare. "Această poziție poate fi văzută ca un mod de autoconservare pentru ei, protejându-se de vulnerabilitate și de o potențială rănire."

Persoanele indisponibile emoțional își arată emoțiile, mai ales la început

"Ele pot părea carismatice, amuzante, distractive și simpatice", spune Dr. Michele Leno, Ph.D., LP, psiholog licențiat la DML Psychological Services, PLLC. "Faptul că ei atrag persoane disponibile emoțional nu este o surpriză. Presupunerea că o persoană care posedă astfel de trăsături dezirabile ar fi un partener grozav este ceea ce te ademenește. Odată intrați în relație, vă luptați să vă conectați la un nivel mai profund."

Specialiștii psihologi au întocmit o listă a manifestărilor care arată faptul că cineva este susceptibil de a fi “indisponibil emoțional”. Iată câteva dintre ele:

1. Emoțiile te fac să te simți inconfortabil și stresant

Cineva care este indisponibil emoțional preferă să simtă orice altceva în afară de sentimentele lor.

"Din cauza experiențelor de viață timpurii, persoana respectivă nu a învățat abilitățile necesare pentru a înțelege și a naviga în mod corespunzător prin emoțiile lor", spune Dr. Frank.

2. Evitarea conversațiilor emoționale

Persoanele indisponibile emoțional au dificultăți în a face față emoțiilor pe plan intern. Să vorbească despre ele cu altcineva reprezintă o problemă și mai mare.

"Persoanele indisponibile emoțional evită adesea discuțiile legate de sentimentele, emoțiile sau viitorul relației", spune Dr. Needle. "Ei pot să devieze, să schimbe subiectul sau să devină defensivi atunci când apar astfel de conversații".

Dr. Needle spune că acest obicei servește ca o gardă de protecție împotriva faptului de a se simți sau de a părea vulnerabil.

3. Comportament inconsecvent

Dacă starea ta de spirit este mai imprevizibilă decât vremea, ei bine, acesta poate fi un semnal de alarmă.

"O persoană ar putea prezenta un tipar de a fi caldă și implicată într-un moment și distantă și distantă în următorul, ceea ce face dificilă prezicerea disponibilității sale emoționale", spune Dr. Roeske. "Interacțiunile emoționale cu persoane necunoscute pot evoca sentimente de anxietate și o prezentare distantă sau dezinteresată."

4. Fobia de angajament

Angajamentele reprezintă investiții emoționale pe termen lung - de multe ori, un mare neajuns pentru persoanele care se luptă cu sentimentele. Dr. Roeske spune că oamenii pot sabota în mod neintenționat relațiile pe măsură ce etape precum logodnele, exclusivitatea sau mai multă intimitate, devin posibilități aparent mai puternice.

Cu toate acestea, Dr. Leno adaugă că chiar și cererile mici se pot simți ca niște dealuri abrupte de urcat.

"O persoană indisponibilă din punct de vedere emoțional poate să nu fie interesată să se angajeze la o întâlnire la cină, deoarece ar prefera să o joace după ureche", spune Dr. Leno.

5. Răspunsuri pasiv-agresive

În loc de o comunicare directă, Dr. Leno spune că o persoană indisponibilă emoțional va lua lovituri pasiv-agresive.

"Scopul nu are nimic de-a face cu rănirea [cuiva] și totul are de-a face cu menținerea [unei] distanțe sigure", spune Dr. Leno.

6. Efectuarea minimului necesar

Într-un efort de a se proteja, Dr. Needle spune că persoanele indisponibile emoțional pot depune doar un efort minim într-o relație. Acest semnal de alarmă poate arăta ca renunțarea la activitățile de construire a relației, cum ar fi o simplă îmbrățișare sau planificarea (sau participarea) la o întâlnire la cină pentru a sărbători o aniversare importantă.

7. Împărtășirea unor informații personale limitate

Deși este firesc să păstrezi unele lucruri direct în trecut, faptul că nu te deschizi și nu împărtășești detalii despre tine poate fi un semn că nu te faci disponibil din punct de vedere emoțional.

"Aceasta face ca partenerul să fie o provocare pentru a ajunge să te cunoască la un nivel mai profund", spune Dr. Needle.

8. Contactul vizual

Știm că persoanele indisponibile din punct de vedere emoțional evită adesea sentimentele (și discuțiile despre ele) și angajamentele. Conform studiului pentru a identifica o persoană indisponibilă emoțional, este imperios necesar să punem pe listă și acest semnal tradus prin evitarea unui contact vizual constant și direct.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…