Cum răspunde Parlamentul la cerinţele lui Adrian Năstase: „Putem lua în discuţie amnistia şi graţierea“
„Încercările din ultimii ani cred că m-au întărit. Este vital să înţelegem că penitenciarul este o instituţie depăşită, care duce la recidivă. Ar fi necesară o a treia putere, legislativul, şi probabil, fiindcă acum pot să vorbesc mai liber, aş spune că ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid şi care să rezolve unele dintre problemele care în momentul de faţă sunt fără răspuns. Dar ar fi nevoie fără îndoială de o schimbare a legii electorale şi de revenirea la alegerile pe listă astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul. Cred că ar trebui înţeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar este nevoie şi de o lege a graţierii“, a declarat fostul premier, la ieşirea din penitenciar.
PSD: „Putem discuta“
Premierul Victor Ponta, deputat PSD, nu a respins propunerile mentorului său politic, însă nici nu le-a aprobat din start. „Ca şi candidat la funcţia de preşedinte, cred că orice se poate discuta în România, dar nu ştiu care va fi soluţia. De fiecare dată m-am sfătuit cu Năstase, un om cu care mă văd de fiecare dată cu mare plăcere, dar respect faptul că nimic nu e mai important decât familia“, a spus Ponta.
De asemenea, întrebat despre o lege a graţierii, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Dan Şova, a avut un răspuns în ton cu şeful său de partid. „O lege a graţierii este o chestiune care trebuie discutată la nivelul întregii clase politice. Cred că inţiativa unei asemenea legii trebuie să vină din zona Ministerului Justiţiei şi să fie o măsură care ţine cont de condiţiile europene de detenţie“, a spus şi Şova.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, s-a exprimat doar asupra unei singure teme lansate de Năstase, cea a alegerilor pe listă, fără să precizeze nimic despre o lege a graţierii. „Dincolo de conţinutul unor decizii pe care nu am dreptul să le judec, politicianul de calibru Adrian Năstase a lansat o temă la care nu am voie să nu reflectez în calitate de om politic — alegerile pe liste. Susţin provocarea lansată de fostul Premier“, a afirmat Zgonea, pe pagina sa de Facebook.
„Prioritare sunt prezidenţialele“
Nici şeful Camerei Superioare, Călin Popescu Tăriceanu, candidat la Preşedinţie, nu a vrut să-l supere pe Adrian Năstase cu un răspuns negativ, dar a cerut răbdare până după alegerile prezidenţiale. „Sunt subiecte pe care le putem lua în discuţie, fie că vorbim despre amnistie, graţieri sau despre rolul Parlamentului. Pledez pentru reconsolidarea rolului Parlamentului, după ani şi ani în care actualul preşedinte a făcut totul să slăbească instituţiile statului, dar acum prioritare sunt alegerile prezidenţiale însă. Printr-o consultare largă care să fie implicate partide, lideri, vom putea găsi soluţiile. Trebuie să ştim ce dorim prin alegeri anticipate şi atunci putem decide în cunoştinţă de cauză“, a afirmat preşedintele Senatului.
Asemenea social-democrailor, deputatul PDL, Mircea Toader, nu este împotriva unei dezbateri privind existenţa unei legi a graţieri şi îi dă dreptate lui Năstase că Parlamentul are nevoie de o reformă. „Domnul Năstase este sub imperiul perioadei de detenţie, are o altă optică. S-a întâlnit cu tot felul de deţinuţi, care toţi i-au spus că sunt nevinovaţi. Acei deţinuţi visează la graţiere. Este o decizie politică care trebuie luată în consens. Trebuie să fie o discuţie acceptată. Părerea mea este că nu se vor face alegeri anticipate, dar sunt de acord cu domnul Năstase că trebuie profesionalizat Parlamentul, să umblăm la modul de organizare. Domnul Năstase ştie că deciziile în Parlament sunt decizii politice“, a afirmat deputatul PDL, Mircea Toader.
„Legea graţierii, o obsesie pentru PSD“
De partea cealaltă, restul Opoziţiei descifrează mesajul lui Năstase ca o sarcină trasată PSD-ului şi lui Victor Ponta. „Domnul Năstase a avut suficient timp pentru a scrie scenarii despre cum îi va trasa sarcini domnului Ponta. Confirmă linia politică a PSD, de a fi solidar cu cei care încalcă legea în mod constant. Este îngrijorător faptul că există o abordare atât de periculoasă pentru instituţiile statului român. Dacă Ponta nu se dezice, riscăm să ajungem în anii de glorie a epocii Năstase“,crede deputatul PMP Eugen Tomac, şeful de campanile al Elenei Udrea la alegerile prezidenţiale, pentru „Adevărul“.
Reprezentantul liberalilor din Camera Deputaţilor, George Scutaru, merge mai departe şi îi cere lui Victor Ponta să spună public dacă îl va graţia pe Dan Voiculescu în situaţia în care va ajunge preşedinte. „Legea graţierii este o obsesie pentru PSD. Victor Ponta să-şi exprime poziţia faţă de solicitările pe care le-a lansat în spaţiul public Adrian Năstase. Să ştim părerea premierului în legătură cu legea amnistiei şi a graţierii. Nu ne-a spus dacă îl graţiează pe Voiculescu în situaţia în care ajunge preşedinte. Domnul Năstase doreşte să intre în inimile PSD, a celor cu probleme cu legea. Năstase, la fel ca Iliescu, vrea să aibă o influenţă în PSD în continuare, iar acum îi gâdilă cu această temă a amnistiei şi a graţierii“, a spus şi liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, pentru „Adevărul “.
Deputatul Tudor Ciuhodaru, purtător de cuvânt al PPDD, nu s-a conformat cu decizia partidului său de a se alia cu PSD şi spune că se teme de repetarea scenariului din „marţea neagră“. „Nu pot să comentez ce spune orice om care iese de la închisoare, însă întoarcerea la votul pe listă ar fi să ne întoarcem acum 20 de ani. Graţierea o poate face preşedintele pe situaţii individuale. Am votat împotriva legii amnistiei şi a graţierii. Se pare că se revine la aceasta, care este o lege extrem de periculoasă“, a afirmat şi deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.
Tentativa din „marţea neagră“
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie în secret, în noaptea de 9 spre 10 decembrie, un controversat proiect de lege promovat insistent de deputaţii Nicolae Păun (Partidul Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD), privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse. În faţa iminentului scandal declanşat de punerea pe rol a acestei legi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a decis amânarea votării în plen a controversatului proiect de lege.Acel proiect de lege nu a fost însă îngropat definitiv, ci aşteaptă în sertarul Comisiei Juridice de la Camera Deputaţilor, gata să fie pus pe ordinea de zi în orice moment.
Dacă amnistia se aplică unui număr relativ limitat de făptaşi, deputaţii au avut grijă ca măcar de graţiere să se bucure cât mai mulţi colegi de-ai lor. Graţierea este definită ca actul de clemenţă prin care infractorii sunt iertaţi de executarea efectivă a pedepsei, cazierul lor rămânând însă pătat. Proiectul de lege prevedea iniţial graţierea totală a pedepselor de până la şase ani, reducerea cu o treime a celor între 6 şi 8 ani şi cu o cincime a celor între 8 şi 10 ani.
Comisia juridică a adăugat că se graţiază cu jumătate şi pedepsele infractorilor care au peste 60 de ani, femeile gravide sau persoanele bolnave incurabil. Pe lista infracţiunilor exceptate de la graţiere nu se găseşte absolut niciuna dintre cele privitoare la fapte de corupţie. Mai mult, Comisia juridică a scos de pe lista iniţială a excepţiilor, deci vor fi graţiate, şi infracţiuni precum înşelăciunea, delapidarea, traficul de stupefiante, ultrajul, falsificarea de monedă sau de valori.
O altă infracţiune eliminată din lista excepţiilor de către Comisia juridică este “Lipsirea de libertate în mod ilegal”, adică exact una dintre cele pentru care Gigi Becali execută trei ani şi jumătate de închisoare. Cealaltă faptă pentru care a fost condamnat, datrea de mită, intră oricum în sfera celor graţiate, deci dacă proiectul este adoptat în forma actuală, Gigi Becali redevine un om liber.
Sursa: adevarul.ro