Cum răspunde Ciucă PSD pe tema suspendării importurilor de cereale ucrainene: "Şi Polonia a revenit asupra măsurilor"

Cum răspunde Ciucă PSD pe tema suspendării importurilor de cereale ucrainene: "Şi Polonia a revenit asupra măsurilor"

Nicolae Ciucă susţine, referitor la cererea PSD de suspendare a importurilor de cereale din Ucraina, că decizia se va lua împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, punctând însă că Polonia s-a răzgândit cu privire la acest aspect, deşi anunţase o măsură similară cu cea propusă de PSD.

Şedinţă la Bruxelles pe tema despăgubirilor pentru fermieri. Foto: Mediafax

Şedinţă la Bruxelles pe tema despăgubirilor pentru fermieri. Foto: Mediafax

Întrebat la Parlament despre suspendarea importurilor de cereale şi a altor produse din Ucraina, premierul Nicolae Ciucă a amintit despre scrisoarea pe care a trimis-o conducerii Comisiei Europene, alături de alţi cinci premieri, prin care se solicită o analiză a impactului importurilor asupra preţului la anumite produse agricole, precizând că astăzi, la Bruxelles, se discută solicitările oficialilor din cele şase state, urmând, cel mai probabil, să fie transmis şi un răspuns.

"Trebuie să ţinem cont de faptul că în acest moment se aplică un regulament al Uniunii Europene, Regulamentul 870 din mai anul trecut, şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile, care trebuie revăzută. România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia. (...) Trebuie să ţinem cont că în România primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Avem nevoie ca, în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens şi, de asemenea, să fie îndreptate astfel încât să sprijinim, nu să afectăm", a adăugat premierul, potrivit Agerpres, întrebat fiind despre propunerea PSD de suspendare a importurilor de cereale din Ucraina.

Nicolae Ciucă a amintit de întâlnirile pe care le-a avut cu fermierii din România săptămânile trecute.

"Ştiţi foarte bine că domnul preşedinte Iohannis a intervenit pe lângă preşedintele Comisiei astfel încât să putem să primim bani mai mulţi de la Comisie. În acest moment se analizează şi probabil că vom primi drept răspuns inclusiv această variantă de mărire a sumelor prin care se vor compensa efectele importurilor de cereale din Ucraina. Şi eu sunt întru totul de acord că trebuie să vedem acest set de măsuri. De altfel asta am şi dorit prin scrisoarea pe care am adresat-o, să facem în aşa fel încât anumite categorii să nu fie afectate, fermierii să nu fie afectaţi, să fie sprijiniţi. (...) Astăzi, la ora 5, i-am transmis domnului ministru Daea că trebuie să participe în şedinţa din această după-amiază de la nivelul Comisiei cu soluţie. Deci, vine şi cu soluţie. În urma acestei şedinţe, va comunica public care au fost rezultatele acestei şedinţe", a spus Nicolae Ciucă, conform sursei citate.

PSD vrea suspendarea importurilor de cereale din Ucraina

Marţi, PSD a anunţat că va solicita guvernului să suspende temporar importurile de produse agro-alimentare din Ucraina, menţionând că măsura este necesară pentru protejarea fermierilor români.

"PSD susține ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate.

În același timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră", a transmis PSD.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina şi s-a organizat pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea unor căi maritime prin Marea Neagră în urma invaziei ruse.

În urma deciziei, în statele europene vecine au crescut sosirile de cereale din Ucraina, provocând saturarea silozurilor şi prăbuşirea preţurilor locale. Comisia Europeană propus să aloce 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a-i susţine pe fermierii afectaţi din Polonia, România şi Bulgaria, sume considerate prea mici comparativ cu pierderile suferite.

Afirmând că vor să îşi protejeze fermierii, Budapesta şi Varşovia au anunţat sâmbătă că interzic până la 30 iunie importurile de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.O măsură similară a anunţat luni şi Slovacia. Abordarea celor trei state este considerată de Comisia Europeană drept inacceptabilă.

Ulterior, Polonia a revenit asupra măsurilor.

Săptămâna trecută, Petre Daea anunța că miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit, în urma unei întâlniri în sistem videoconferință, să acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”