Cum prepari fasolea cu ciolan ca pe vremea bunicilor. Care este cel mai important pas
Fasolea cu ciolan, una dintre mâncărurile preferate ale românilor pe vremea când nu era atâta diversitate, încă face deliciul multor gurmanzi. Rețetele diferă de la o zonă la alta, dar un aspect este esențial atunci când vrem să o preparăm ca pe vremea bunicii.
Fasolea cu ciolan, un preparat pe care românii îl savurează mai ales toamna-iarna. FOTO Florin Şuler
Ciorba sau mâncarea de fasole nu presupune foarte multe ingrediente, însă necesită să nu fie trecut cu vederea un aspect important, și anume alegerea cu grijă a boabelor de fasole, care fac ca preparatul să fie un adevărat deliciu culinar.
Mai exact, pentru un preparat reușit este nevoie să fie folosită fasole cu bob mai mic, și mai dulceagă.
Lasă fasolea la înmuiat peste noapte
Gospodinele care apelează la rețeta tradițională dar și marii bucătari recomandă să fie folosite, pe lângă ingredientele de bază: ardei gras, roșii, ceapă, usturoi sau păstârnac, pentru un gust mult mai aparte oferit mâncării.
Preparatul își schimbă gustul radical și ne duce cu gândul la vremurile de odinioară dacă este fiert într-un ceaun.
Cea mai simplă rețetă de fasole cu ciolan
Poate ți se face poftă și vrei să afli rețeta cea mai simplă pentru fasolea cu ciolan, sau pur și simplu nu știi ce să mai gătești astăzi, ei bine, poate o astfel de rețetă e tot ceea ce aveai nevoie. Iată cât de simplu și rapid poți găti și tu fasole cu ciolan chiar la tine în bucătărie, cu doar câteva ingrediente.
Ingrediente:
500 g fasole boabe cu bob mic
2 linguri de ulei
2 cepe
3 morcovi
1 păstârnac
1 ardei gras
2 rosii
sare
piper
boia dulce/ iute
1 foaie de dafin
o lingură de bulion
1 ciolan afumat
Mod de preparare al acestora:
După ce a fost lăsată peste noapte la înmuiat, fasolea trebuie pusă în apă rece și dată în clocot.
Modul complet de preparare, în Click!
Sursa: adevarul.ro