Cum poți susține o persoană iubită care prezintă semne de demență
Demența este un termen umbrelă pentru afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, care provoacă modificări ale memoriei, gândirii, comportamentului și dispoziției. În general, aceste schimbări afectează semnificativ calitatea vieții unei persoane și capacitatea sa de a îndeplini sarcinile zilnice și îi afectează calitatea vieții. Semnele distinctive ale demenței includ pierderea memoriei, judecata slabă și problemele de comunicare.
Observarea semnelor timpurii de demență la o persoană dragă poate fi înfricoșătoare. Cu toate acestea, este important să fim pregătiți și să luăm măsuri din timp, notează publicația Health.com .
Și, din fericire, există modalități blânde prin care le putem susține nevoile. Iată cum:
1. Informează-te
Primul pas prin care poți ajuta o persoana iubită care suferă de demență este ca tu să fii bine informat. Karen Lincoln, medic geriatru, susține că unul dintre motivele pentru care oamenii nu se adresează mai devreme medicilor cu privire la simptome constă în confuzia semnelor timpurii ale demenței cu modificările normale ale memoriei, legate de vârstă.
Statisticile arată că oamenii din comunitățile de culoare suferă de demență la rate mai mari decât persoanele albe. De fapt, 38% dintre oamenii de culoare, 35% dintre comunitățile indigene și 32% dintre latini sunt expuși riscului de demență după ce împlinesc 65 de ani, comparativ cu 30% dintre oamenii albi.
2. Comunică deschis
Dacă începi să recunoști semnele de demență la cineva drag, următorul pas este să ai o conversație cu el. Ideea nu este să îl învinovățiți pentru simptomele pe care le întâmpină sau să-l forțați să ceară asistență medicală, deoarece acest lucru îl poate determina să se închidă în sine sau să-și minimizeze simptomele. În schimb, ați putea încerca să adoptați un ton mai empatic, cu fraze precum:
„Sunt îngrijorat de schimbările în ceea ce privește sănptatea ta. Ai observat și tu?”
„Îmi pari puțin diferit/ă. Te simți bine?”
Folosirea unui limbaj încurajator, care denotă doar susținere, nu și judecată, poate ajuta persoana iubită să devină sentimentală. Crearea unui mediu liniștitor care să le permită să-și împărtășească experiența nu va face decât să ușureze procesul de înțelegere și de oferirea ajutorului.
3. Consultă un specialist
La fel cum ați face pentru orice altă afecțiune de sănătate, mersul la medic este esențial, dacă persoana iubită se confruntă cu schimbări în memorie sau gândire. Obținerea diagnosticului și începerea timpurie a tratamentului va încetini progresia bolii.
Un medic primar (PCP) este cel mai potrivit, în primă fază. Dacă acesta suspectează demență, probabil că va face o trimitere către un neurolog, un geriatru sau un psiholog.
Înainte de programare, este bine să existe câteva întrebări pregătite pe care să le adresezi medicului, pentru a afla mai multe despre îngrijire.
4. Ajută-l să-și păstreze calitatea vieții
Scopul îngrijirii demenței este de a păstra calitatea vieții persoanei dragi, pe cât de mult timp posibil. Demența este o boală degenerativă, ceea ce înseamnă că starea se va agrava în timp. Din păcate, majoritatea persoanelor cu demență vor experimenta o pierdere a controlului asupra vieții lor, pe măsură ce starea lor progresează. Pentru a le menține bunăstarea se recomandă:
- Crearea un mediu confortabil acasă și asigurarea nevoile de bază (hrană, apă, igienă);
- Diferite jocuri sau puzzle-uri, care să le susțină abilitățile cognitive;
- Să aibă diferite sarcini de îndeplinit, prin care să-și mențină sentimentul de control;
- Plimbări sau exerciții fizice ușoare ;
- Timp petrecut în aer liber, excursii care să le îmbunătățească starea de spirit;
- Dezvoltarea unor hobby-uri, planificarea de interacțiuni sociale cu cei dragi;
- Achiziționarea de dispozitive de asistență sau alte produse legate de demență pentru a le ușura viața (opțional);
- Gesturi de tandrețe, precum ținutul de mână sau îmbrățișările, care să le amintească faptul că sunt iubiți.
5. Ai grijă (și) de tine
Demența nu afectează doar persoana care prezintă semne de avertizare, ci și pe cei din jur. Este firesc să te simți stresat, frustrat sau agitat în legătură cu starea persoanei dragi.
Să ai grijă de tine și să ceri ajutor atunci când ai nevoie de el este la fel de important pentru tine ca și pentru persoana iubită. Îngrijitorii de demență se confruntă adesea cu rezultate mai slabe de sănătate mintală decât alți îngrijitori. Îngrijirea de sine poate ajuta la prevenirea epuizării, oboselii și a altor afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia.
Câteva metode ar fi practicarea exercițiilor fizice, consumul de mese hrănitoare, somnul suficient și exercițiile de yoga sau de respirație pot contribui la reducerea stresului.
Sursa: adevarul.ro