Cum poți slăbi în șase pași și ce dietă are cele mai bune rezultate. Recomandările specialiștilor

Cum poți slăbi în șase pași și ce dietă are cele mai bune rezultate. Recomandările specialiștilor

Un studiu clinic privind dieta și pierderea în greutate arată că există o variație mare a gradului în care oamenii reușesc să slăbească, în funcție de obiceiurile fiecăruia și a regimurilor alimentare practicate.

O tânără își măsoară circumferința abdomenului cu un centimetru de croitorie

Un studiu clinic privind dieta și pierderea în greutate arată că rezultatele variază

Cele 811 persoane care au luat parte la studiu au fost împărțite în patru grupuri de cercetători. Primului grup i s-a atribuit o dietă săracă în grăsimi și proteine, în timp ce al doilea grup a urmat o dietă bogată în grăsimi și proteine. Al treilea grup a aderat la o dietă bogată în grăsimi, dar săracă în proteine, iar al patrulea grup a consumat o dietă săracă în grăsimi, dar bogată în proteine.

Cele patru grupuri au fost desemnate să consume cantități diferite de carbohidrați, variind de la 35% din caloriile din dieta lor până la o dietă care conținea 65% carbohidrați. Toate cele patru diete au fost sărace în calorii și grăsimi saturate.

Cercetarea a fost realizată de Pennington Biomedical Research Center, Harvard TH Chan School of Public Health și Brigham and Women's Hospital din Boston.

La sfârșitul studiului de doi ani, cercetătorii au descoperit că membrii fiecărui grup de dietă au pierdut o cantitate similară de greutate, cu o medie de aproximativ 6,6 până la opt kilograme.

Dar cercetătorii au descoperit că adulții supraponderali și obezi care au slăbit cel mai mult în timpul studiului au avut mai multe lucruri în comun, prezentate mai jos, conform informațiilor The Washington Post.

1. Au mâncat mai multe proteine.

Persoanele care au crescut semnificativ cantitatea de proteine ​​pe care le-au consumat au slăbit mult mai mult decât persoanele care nu au consumat-o. Până la sfârșitul studiului, cei care au mâncat mai multe proteine ​​au pierdut în medie 7,5 kilograme – triplu cantitatea pe care o pierdeau oamenii din grupul cu cel mai scăzut nivel de proteine.

Motivele? Mâncatul mai multor proteine ​​este termogenic. Corpul nostru pierde o mulțime de calorii digerând și absorbind proteine, în comparație cu grăsimile și carbohidrații. Proteinele cresc, de asemenea, sațietatea. Când creșteți aportul de proteine, ajungeți să consumați mai puține alimente, a spus George A. Bray, coautor al studiului și director emerit al Centrului de Cercetare Biomedicală Pennington din Louisiana.

2. Au consumat mai multe fibre

Persoanele care și-au crescut cel mai mult aportul de fibre în primele șase luni ale studiului au pierdut aproximativ 10,44 kilograme – aproape dublu față de cantitatea de pierdere în greutate observată la persoanele care au adăugat cea mai mică cantitate de fibre în dieta lor.

Fibrele fac ca alimentele să circule mai lent de la stomac la intestine, ceea ce te ajută să te simți plin. De asemenea, stimulează eliberarea de hormoni care suprimă pofta de mâncare, cum ar fi GLP-1, hormonul imitat de Ozempic și Wegovy, popularele medicamente pentru diabet și slăbire.

3. Au redus consumul de alimente ultraprocesate

Persoanele care au consumat cele mai puține alimente ultraprocesate au slăbit în medie 8,26 kilograme, în timp ce cei care au consumat cele mai multe alimente ultra-procesate au slăbit aproximativ 5,3 kilograme. Cercetările anterioare au arătat că oamenii tind să mănânce mult mai multe calorii atunci când sunt hrăniți cu o dietă cu alimente ultraprocesate - cum ar fi prăjiturile, cerealele cu zahăr pentru micul dejun și băuturile răcoritoare.

Alimentele ultraprocesate conțin aditivi care pot determina oamenii să mănânce în exces și sunt mai puțin hrănitoare decât fructele și legumele, cerealele, fasolea și alte alimente întregi.

4. Au îmbrățișat varietatea

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat o gamă mai largă de alimente nutritive au pierdut semnificativ mai multă greutate și au avut reduceri mai mari ale circumferinței taliei și ale grăsimii corporale. Acești participanți și-au crescut consumul de alimente precum cereale integrale, fructe de pădure, pepeni și fructe citrice, precum și lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt și legume de culoare verde închis și portocaliu. Cercetătorii au speculat că oamenii care au mâncat o varietate mai mare de alimente sănătoase au fost mai capabili să-și mențină dieta, deoarece au experimentat mai multă plăcere și mai puține sentimente de privare.

5. Au mers și au făcut mai multă mișcare

Fiecare persoană din studiu a primit un pedometru și a fost încurajată să facă mișcare. Cercetătorii au descoperit că, cu cât mai mulți oameni și-au crescut numărul zilnic de pași, cu atât au pierdut mai multă greutate și grăsime corporală. Persoanele care au avut cele mai mari creșteri ale activității fizice și-au menținut pierderea în greutate pe tot parcursul studiului de doi ani, în timp ce cei care au avut cele mai mici creșteri ale activității fizice au ajuns să-și recapete greutatea pierdută.

6. Au dormit mai bine

Persoanele care s-au luptat cu insomnie și alte probleme de somn aveau cele mai multe șanse să nu reușească să slăbească. Cercetările anterioare au arătat că atunci când cineva nu poate să doarmă suficient, i se pot declanșa modificări ale creierului și hormonale care ne determină să avem poftă și să mâncăm exagerat de alimente bogate în grăsimi și zahăr.

Descoperirile studiului POUNDS Lost demonstrează că aceste schimbări comportamentale pot avea efecte puternice asupra sănătății tale prin reducerea bruscă a greutății, micșorarea taliei și scăderea nivelului de grăsime corporală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

3 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk

4 Abuzuri sexuale la Harrods / «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire la „apucăturile” miliardarului Mohamed Al Fayed

5 Ce picanterii mai afli dacă răsfoiești un referat DNA