Cum pot fi văzuți oamenii prin pereți? Metoda pentru detectare tridimensională, descoperită la Universitatea Carnegie Mellon

Cum pot fi văzuți oamenii prin pereți? Metoda pentru detectare tridimensională, descoperită la Universitatea Carnegie Mellon

Oamenii ar putea fi scanați prin pereți cu ajutorul semnalelor WiFi. Aceasta este concluzia unor cercetători de la Universitatea Carnegie Mello n care au dezvoltat o metodă pentru detectarea tridimensională a mișcărilor unui corp uman într-o cameră.

Scanarea corpului uman este posibilă cu ajutorul semnalelor Wifi FOTO Twitter

Scanarea corpului uman este posibilă cu ajutorul semnalelor Wifi FOTO Twitter

Astfel, după 10 ani de cercetări, oamenii de știință au stabilit că acest lucru este posibil folosind doar semnalele emise de routerele WiFi, relatează Vice.

Ei au demonstrat că prin analizarea fazei și amplitudinii semnalelor WiFi pot fi detectați oamenii și poziția acestora prin pereți.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, cercetătorii au folosit DensePose, un sistem de cartografiere a tuturor pixelilor de pe suprafața unui corp uman dintr-o fotografie. În acest context au încercat să demonstreze că se pot "vedea" oamenii fără a utiliza camere de termoviziune sau tehnologia LiDAR.

În 2013, o echipă de cercetători de la MIT a găsit o modalitate de a folosi semnalele telefonului mobil pentru "a vedea" prin pereți; în 2018, o altă echipă MIT a folosit WiFi pentru a detecta oamenii dintr-o altă cameră.

Cercetătorii de la Carnegie Mellon au scris că ei cred că semnalele WiFi „pot servi ca un înlocuitor omniprezent” pentru camerele RGB normale, atunci când vine vorba de „detectarea” oamenilor într-o cameră.

Folosind WiFi, au scris ei, sunt depășite obstacole precum iluminarea slabă cu care se confruntă obiectivele camerelor obișnuite. Interesant este că ei își susțin și își prezintă descoperirea ca pe un progres în ce privește drepturile de confidențialitate.

„În plus, protejează intimitatea persoanelor și echipamentul necesar poate fi cumpărat la un preț rezonabil”, au scris ei.

De fapt, majoritatea gospodăriilor din țările dezvoltate au deja WiFi acasă, iar această tehnologie poate fi folosită pentru a monitoriza bunăstarea persoanelor în vârstă sau doar pentru a identifica comportamente suspecte într-o casă.” Ei nu menționează ce ar putea include „comportamentele suspecte”, dacă această tehnologie va ajunge vreodată pe piața principală, scrie Vice.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri