Cum poate respinge Republica Moldova încercările de destabilizare ale Rusiei ANALIZĂ

Cum poate respinge Republica Moldova încercările de destabilizare ale Rusiei ANALIZĂ

Republica Moldova s-a confruntat în ultima perioadă cu numeroase încercări de destabilizare din partea Rusiei. Generalul (r) Virgil Bălăceanu a precizat pentru „Adevărul” că șansa de reușită a țării vecine în fața Rusiei stă în ajutorul economic venit din partea Uniunii Europene și a României.

Republica Moldova se confruntă cu o serie de amenințări din partea Rusiei  FOTO: Shutterstock

Republica Moldova se confruntă cu o serie de amenințări din partea Rusiei FOTO: Shutterstock

Administrația Biden a afirmat că Rusia caută să destabilizeze Republica Moldova, să orchestreze o insurecție și să instaleze la Chișinău o conducere favorabilă, potrivit Agerpres.

„Noi credem că Rusia caută să slăbească Guvernul (Republicii, n. red) Moldova, cu siguranță cu obiectul final de a vedea o administrație mai favorabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională a Casei Albe, John Kirby.

Potrivit acestuia, Statele Unite ar avea indicii conform cărora actori aflați în legătură cu serviciile secrete rusești ar putea instrui manifestanții anti-guvernamentală din Republica Moldova. Vă reamintim că în ultimele săptămâni manifestații anti-guvernamentale și împotriva președintei Maia Sandu au fost organizate la Chișinău în special de partidul ȘOR (pro-rus).

Uniunea Europeană și România, șansa Republicii Moldova

Generalul (r) Victor Bălăceanu susține că cea mai mare problemă cu care se confruntă Republica Moldova este cea economică, iar depășirea acesteia poate „îndreptăți” continuarea guvernelor pro-europene în țara vecină.

„Ar putea să reușească, depinde mult de Uniunea Europeană, de România. Problema cea mai spinoasă în zona este problema economică, dacă UE și România găsesc soluții să ajute economic Republica Moldova se va spune că Maia Sandu și guvernele alese în mod legitim sunt îndreptățite să își continue guvernarea. Sunt probleme destul de serioase referitoare la atitudinea pro-rusă a unor cetățeni din Republica Moldova, însă marea majoritate sunt destul de nemulțumiți că a crescut prețul vieții, a declarat generalul (r) Virgil Bălăceanu pentru „Adevărul”.

Generalul a adăugat că Republica Moldova are nevoie de soluții pentru a scăpa de dependența energetică față de Rusia, dar și de ajutor din partea UE pentru achiziționarea de sisteme de apărare anti-aeriană.

„Trebuie create condiții ca Republica Moldova să nu mai fie dependentă energetic de Rusia, pentru Uniunea Europeană sau România aceste costuri nu sunt foarte mari. O soluție de multe ori amintită de Maia Sandu cu privire la livrarea unor sisteme de apărare anti-aeriană, spunând în același timp că sistemele de care au nevoie sunt foarte costisitoare, adică nu le poate plăti acum Republica Moldova. Furnizarea unor asemenea sisteme demonstrează și cetățenilor Republicii Moldova, cu niște modalități de plată în timp, că într-adevăr Uniunea Europeană se confruntă cu problematica legată de stabilitate economică și de apărare. Sunt gesturi care contează, sunt construcții care trebuie să se dezvolte în timp și cu o viziune pe termen mai lung”, a precizat acesta.

În ceea ce privește posibilitatea ca Rusia să repete scenariul din Ucraina în Republica Moldova, generalul (r) Victor Bălăceanu a precizat că acest lucru „este imposibil pentru că nu au posibilitatea să abordeze militar” țara vecină.

Republica Moldova, sub un stres continuu

Cristian Diaconescu a precizat pentru „Adevărul” că în acest moment Republica Moldova are „persoanele și instituțiile” necesare pentru a depăși provocările venite din partea Rusiei.

„Din câte cunosc, Republica Moldova are în acest moment persoane, instituții capabile să păstreze cursul european. În mod evident, cât aceștia sunt la putere și determină parcursul și respectarea standardelor din această perspectiva situația va fi coerentă și va rezista Republica Moldova. În condițiile în care ar apărea alt tip de presiune ar fi foarte greu de făcut o predicție”, a declarat fostul ministru de Externe pentru „Adevărul”.

Acesta susține că Republica Moldova trece în această perioadă printr-un „test de stres”.

„Este un test de stres pentru Chișinău, în măsura în care determinarea europeană și euro-atlantică va rămâne una constantă. Destabilizarea Republicii Moldova ar reprezenta în egală măsură și o problemă pentru spațiul european și un semnal de precedent, dacă ne uităm la ce se întâmplă în Georgia sau ce s-a întâmplat în Belarus, privind descurajarea unei opoziții foarte serioase, care își asumă riscuri enorme în aceste state pentru a păstra vectorul politic pe linia europeană. Atunci, sprijinul pentru Republica Moldova va continua , inclusiv cel financiar și economic, și cetățenii din Republica Moldova vor simți că dintr-o anume direcție, anume cea vestică, vine suportul economic necesar”,

Cristian Diaconescu a atras atenția că nu toți participanții la protestele anti-guvernamentale și împotriva președintei Maia Sandu sunt destabilizatori, precizând că „protestele au pentru o mare parte din cei care participă la ele o rațiune economică cât se poate de clară”.

„Se profită de o astfel de vulnerabilitate și se încearcă din zona Moscovei să se genereze un cu totul alt deznodământ decât cel economic la care se așteaptă cetățenii. Este cât se poate de evident, în condițiile în care ar avea succes o astfel de politică în Republica Moldova și s-ar schimba orientarea ieșind din parcursul european, în mod clar ar apărea și un răspuns din partea zonei vestului, mai ales înghețarea suportului economic”, a declarat Cristian Diaconescu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”