Cum poate preveni atacurile de cord o „limită zilnică de stat pe scaun”
Mai mult de 10 ore și jumătate petrecute pe scaun pot crește riscul decesului din cauza problemelor cardiace, este concluzia unor cercetărori din Massachusetts, SUA.
Timpul prelungit pe scaun crește riscul problemelor cardiace FOTO Arhivă Adevărul
Mai mult de 10 ore și jumătate petrecute stând, înclinat sau culcat în timpul orelor de zi ar putea duce la creșterea riscului de deces din cauza insuficienței cardiace, a unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, chiar dacă faceți exerciții fizice, sugerează un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts
Studiul a analizat datele, timp de șapte zile, de la trackerele de fitness ale unui număr de aproape 90.000 de britanici, potrivit Dailymail .
În general, timpul sedentar a fost în medie de aproximativ 9,4 ore pe zi. Analiza sănătății inimii participanților, opt ani mai târziu, a dezvăluit că riscurile de a muri din cauza insuficienței cardiace, a unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral în această perioadă au fost minime până la un anumit „prag”.
Cercetătorii au descoperit că riscul de a muri din cauza problemelor cardiace a crescut semnificativ la persoanele care au avut un program sedentar mai mult de 10,6 ore pe zi.
Rezultatul nu s-a schimbat nici în cazul celor care au făcut cele 150 de minute de exerciții fizice recomandate pe săptămână.
Charles Eaton, director al departamentului de medicină de familie de la Universitatea Brown, a declarat că oamenii tind să supraestimeze cât de mult exercițiu fac și să subestimeze cât timp petrec fiind sedentari.
El a explicat că înlocuirea a doar 30 de minute de stat excesiv pe scaun în fiecare zi cu orice tip de activitate fizică poate reduce riscurile pentru sănătatea inimii.
De exemplu, adăugarea unei activități de intensitate moderată până la viguroasă scade riscul de insuficiență cardiacă cu 15% și riscul de deces din cauza unui atac de cord sau accident vascular cerebral cu 10%.
Chiar și activitatea ușoară, cum ar fi o plimbare lejeră, reduce riscul de insuficiență cardiacă cu 6% și riscul de deces din cauza unui atac de cord sau accident vascular cerebral cu 9%.
Sursa: adevarul.ro