Cum poate o doză mică de vitamina B6 să-ți distrugă nervii periferici: amorțeală și crampe. Ce riscuri ascund suplimentele populare

Cum poate o doză mică de vitamina B6 să-ți distrugă nervii periferici: amorțeală și crampe. Ce riscuri ascund suplimentele populare

Specialiștii atrag atenția asupra unui fenomen tot mai frecvent: simptome cauzate de niveluri excesive de vitamina B6. Patologii și dieteticienii avertizează asupra riscurilor asociate supradozajului acestei vitamine .

O lingură cu mai multe suplimente în loc de dietă echilibrată

Riscurile supradozajului cu suplimente de vitamine Foto Shutterstock

Dr. David Kanowski, patolog la Sullivan Nicolaides Pathology din Brisbane, a afirmat că mulți oameni nu își dau seama că depășesc doza recomandată de vitamina B6, mai ales pentru că aceasta este frecvent adăugată în suplimente alimentare precum complexe de multivitamine, magneziu, băuturi energizante și alte produse, relatează The Guardian .

Iar un consum excesiv de vitamina B6 poate provoca neuropatie periferică – afectarea nervilor periferici – manifestată prin amorțeală, furnicături și crampe musculare . Din acest motiv, experții, precum Organizația patologilor din Australia, subliniază că majoritatea persoanelor nu au nevoie de suplimente de B6 dacă urmează o dietă echilibrată. Supradozajul vitaminei B6 este, așadar, de evitat.

Cum a descoperit un australian că suferă de neuropatie periferică

Un australian de 43 de ani a constatat într-o dimineață că mâna i-a rămas încleștată pe volan, într-o poziție rigidă, asemănătoare unui clește. De ceva timp, resimțea furnicături în picioare și degete, care apăreau atât noaptea, cât și în pauzele de prânz de la serviciu.

Medicul său generalist a atribuit simptomele unei deficiențe de magneziu și i-a recomandat un supliment , pe lângă complexul de multivitamine pe care îl lua deja pentru o afecțiune cronică.

Ceea ce nici medicul nu știa era că ambele produse conțineau vitamina B6. În cantități excesive, aceasta poate provoca neuropatie periferică – o deteriorare a nervilor periferici, manifestată prin simptome precum furnicături, amorțeală sau rigiditate musculară.

Un test de sânge efectuat la recomandarea dieteticianului a dezvăluit că nivelul vitaminei B6 în organismul său era de 36 de ori mai mare decât intervalul recomandat, confirmând cauza problemelor sale de sănătate .

Dozajul corect al vitaminei B6

Vitamina B6 este adăugată frecvent în diverse suplimente disponibile fără prescripție medicală, inclusiv în băuturi energizante, cereale pentru micul dejun, shake-uri proteice și produse pentru slăbit.

Tabletele de magneziu , utilizate frecvent pentru ameliorarea crampelor, conțin adesea vitamina B6, care ajută la absorbția magneziului.

Specialiștii avertizează însă că o persoană care ia două tablete de magneziu pe zi poate ajunge să consume peste 120 mg de B6. Aceasta este o cantitate mult peste doza zilnică recomandată în Australia, care variază între 1,3 mg și 2 mg pentru adulți.

Riscurile supradozajului

Anterior, s-a crezut că neuropatia periferică apare doar la doze mari de vitamina B6, de sute de miligrame administrate timp de 12 luni sau mai mult. Totuși, o serie de cazuri au fost raportate chiar și la doze mai mici, de doar 21 mg pe zi.

Simptomele inițiale includ amorțeală și furnicături în picioare, care pot urca spre gambe. Crampe musculare și dureri pot apărea, de asemenea, în brațe și mâini.

În 2020, Administrația pentru Produse Terapeutice din Australia (TGA) a emis un avertisment de siguranță. În 2022, din cauza preocupărilor legate de lipsa de informare, TGA a redus limita la care produsele trebuie să afișeze o etichetă de avertizare, de la 50 mg la 10 mg de B6, și a interzis produsele care conțin mai mult de 100 mg.

Cu toate acestea, cazurile au continuat să crească. Între ianuarie 2020 și octombrie 2024, TGA a primit 81 de rapoarte de evenimente adverse asociate neuropatiei periferice cauzate de medicamente cu vitamina B6, majoritatea fiind raportate în ultimii doi ani.

Publicitatea pe rețelele sociale și avertismentele neclare: un risc pentru sănătate

Potrivit patologului din Brisbane, dr. David Kanowski, publicitatea pe rețelele sociale și în alte medii promovează ideea că suplimentele cu vitamine, chiar și în cantități mari, sunt benefice pentru sănătate: „Se crede că, dacă vrei să compensezi obiceiurile nesănătoase, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, acest lucru poate fi echilibrat cu ajutorul vitaminelor”.

Kanowski afirmă că Administrația pentru Produse Terapeutice (TGA) a fost „destul de rezervată” în reglementarea suplimentelor, intervenind doar în cazurile în care produsele conțin toxine.

Și dieteticiana Fiona Sammut, din Victoria, recunoaște că este nerealist să ne așteptăm ca toți consumatorii să citească și să înțeleagă avertismentele scrise cu fonturi mici: „Persoanele care văd afirmații precum vitaminele vor crește energia pot ajunge să consume mai multe suplimente , presupunând că acestea sunt complet inofensive”.

Specialiștii avertizează: suplimentarea cu vitamina B6 este rar necesară

Deși unele alimente sunt fortificate cu vitamine din motive bine fundamentate, cum ar fi pâinea - fortificată cu vitamina B1, dieteticiana Fiona Sammut subliniază că nu există o justificare similară pentru fortificarea cu vitamina B6: „Nu există o incidență ridicată a deficienței de vitamina B6”.

Majoritatea oamenilor obțin cantități suficiente de vitamina B6 din alimentație , prin consumul de alimente precum pește, fructe non-citrice și legume bogate în amidon. Aportul ridicat de vitamina B6 din surse naturale nu a fost asociat cu efecte adverse, spre deosebire de suplimentele sau alimentele fortificate în exces.

În loc să-și trateze boala Crohn s-a ales cu crampe musculare

O australiancă, care suferea de boala Crohn, a experimentat simptome de neuropatie periferică timp de mai mulți ani, dar „nu le-a acordat nicio importanță”, crezând că erau legate de afecțiunea sa cronică - boala Crohn.

Ulterior, a realizat că simptomele au apărut după aproximativ un an de când a început să ia un complex de multivitamine ce conținea 60 mg de vitamina B6, în urma unei operații de slăbire. În plus, lua de mai mulți ani și magneziu (82 mg) din cauza crampelor la picioare.

Deși făcea anual analize de sânge, la recomandarea dieteticianului, abia la sfârșitul anului 2021 laboratorul de analize a testat nivelul vitaminei B6 și a descoperit că acesta era de 15 ori mai mare decât intervalul recomandat.

În cazuri severe, afecțiunea este ireversibilă

În majoritatea cazurilor, după ce nivelurile de vitamina B6 revin la normal, neuropatia periferică se îmbunătățește treptat în decurs de șase până la 12 luni. Cu toate acestea, în cazurile severe, afecțiunea poate deveni ireversibilă.

Profesorul Matthew Kiernan, directorul executiv al Neuroscience Australia, a relatat un caz, întâlnit în practica sa clinică, al unui pacient de 40 de ani, pasionat de antrenamente fizice, care se temea că ar putea avea boala neuronului motor. După investigații, medicul a asociat simptomele acestuia cu un aport excesiv de vitamina B6 din suplimentele pe care le lua ca parte a programului său de fitness.

Kiernan, care a diagnosticat mai mulți pacienți cu neuropatie periferică, după publicarea articolului său în Medical Journal of Australia , a menționat că ar trebui impuse limite privind numărul de suplimente pe care oamenii le pot cumpăra: „Aceste suplimente nu sunt necesare pentru cei care urmează o dietă echilibrată,. Nimic din toate acestea nu este reglementat. Dacă te duci la farmacie și mergi pe culoarul cu vitamine, le găsești pe toate. Poți să îți umpli un coș de cumpărături cu ele”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O știre din Japonia care dă fiori...

2 DOCUMENTE Florian Bichir / Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mişcării Legionare şi a făcut parte din „Cuibul Nicolae”, în timp ce era funcţiona…

3 „Țeapă mai mare nu am luat. Banii din munca mea se duc cu fiecare zi care trece”

4 Foarte interesante amănunte...

5 Amănunte pe care puțini le știu despre fostul șef al CIA