Cum poate fi deprins rapid obiceiul trezirii devreme. Om de știință: „Trei zile de durere, iar restul este ușor”
Dr. Andrew Huberman, un specialist în neuroștiință american urmărit de milioane de oameni pe paginile sale de Youtube, dezvăluie câteva dintre lucrurile esențiale pe care oamenii le pot face pentru a-și putea forma rapid un obicei din trezirea de dimineață.
Expunerea la lumină activează mecanismele de trezire. Foto: Freepik.com
„Trei zile de durere, iar restul este ușor”, spune omul de știință american. Oamenii au nevoie de trei zile pentru a-și regla mecanismele biologice necesare în formarea obiceiului de a deveni matinali, arată acesta, într-un interviu pe canalul de Youtube al podcasterului Chris Williamson . O pot face cu multă lumină dis de dimineață, imediat după trezire, cu exerciții fizice, cafeină și interacțiuni sociale.
Cei mai mulți oameni obișnuiesc să se culce între orele 22 și miezul nopții și să se trezească între orele 6 și 8, însă există persoane care se simt bine culcându-se la orele 1 - 2 noaptea și trezindu-se la orele 10 - 11 și persoane matinale, pentru care ora zece seara este deja una târzie pentru a se culca și care de obicei se trezesc la 4 - 5 dimineața. Dacă cineva vrea să se trezească mai devreme are nevoie de patru lucruri, numite de oamenii de știință germani „zeitgeber” sau „ceasuri deșteptătoare”, arată dr. Andrew Huberman.
Zeitgeber este un agent sau un eveniment de mediu, cum ar fi apariția luminii sau întunericului, care asigură stimularea sau resetarea ceasului biologic al unui organism. Cuvântul „zeitgeber” provine dintr-o combinație a doi termeni germani: zeit, care înseamnă „timp” și geber, care înseamnă „dăruitor”.
Este descris de oamenii de știință ca fiind un tipar ciclic sau recurent care ajută la menținerea ritmurilor circadiene ale corpului (cicluri biologice de 24 de ore) încât acestea să funcționeze într-un mod ordonat.
Lumina naturală cel mai important stimulent
Lumina naturală a zilei și întunericul, temperaturile calde și scăzute sunt „zeitgeber”, dar programul de lucru, școala, orele regulate de masă pot fi și astfel de stimuli ai ceasului biologic al oamenilor.
„Prima cale de a regla acest ciclu este ca la ora la care vreți să fii treaz dimineața să vedeți lumina strălucitoare. Așadar, dimineața ieșiți afară, priviți spre soare, nu ațintit spre el, nu vă forțați ochii pentru a-i deteriora, clipiți când simțiți nevoia, fără ochelari de soare, cu ochelari sau lentile de contact”, spune dr. Andrew Huberman.
Privitul către soare dimineața devreme, în primele 5 – 15 minute de la trezire, este și unul dintre cele mai benefice lucruri pentru organism. Este un stimul important pentru starea de veghe din timpul zilei și are un impact pozitiv puternic în abilitatea oamenilor de a adormi și a avea un somn bun noaptea, arată omul de știință.
Al doilea cel mai puternic „ceas deșteptător”, care poate fi combinat cu expunerea la lumină, este mișcarea sau exercițiul fizic. Câteva sărituri, plimbarea cu fața spre lumină făcute de dimineață sunt eficiente în ajutorul persoanelor care vor să devină mai matinale.
Al treilea stimul pe care îl pot folosi cei care vor să se trezească mai devreme este cofeina, arată omul de știință.
„Dacă adăugați cafea, puteți antrena ritmul circadian să fie mai alert la anumite ore matinale”, arată acesta.
Lumina, mișcarea, cafeaua și interacțiunile
Alături de cafea și hidratare , consumul unor alimente la anumite ore ale dimineții poate contribui la formarea obiceiului trezirii devreme. Al patrulea lucru folositor pentru trezirea matinală este interacțiunea cu alți oameni.
„Lumina, exercițiile fizice, cafeaua și mâncarea și interacțiunile sociale îți aliniază ritmul circadian cu aceste mecanisme. Astfel, când spun că durează trei zile, dacă mâine vei începe procesul de a deveni o persoană care se trezește devreme și îți vei seta alarma la ora 5, indiferent de ora la cere te culci în seara dinainte și te vei trezi și vei face aceste lucruri, poate lăsând la o parte mâncarea dacă nu vrei să mănânci, poate lăsând la o parte cofeina, va durea. Iar în prima zi la orele amiezii poate te vei târî un pic. În următoarea zi vei observa că îți va fi un pic mai ușor să faci această rutină de dimineață, iar în a treia zi ar trebui să te trezești cu câteva minute sau momente înainte ca alarma să sune, pentru că ritmul tău circadian s-a schimbat”, arată dr. Andrew Huberman.
Potrivit omului de știință, în primele minute de la trezire, dimineața, oamenii au nevoie de cât mai multă lumină, pentru a porni „mecanismul de trezire” al corpului, iar lumina produsă din surse artificiale nu este suficientă, chiar dacă ea poate perturba somnul la ore târzii sau în timpul nopții.
Sursa: adevarul.ro