Cum poate corpul vegetarienilor să producă singur grăsimi pe care carnivorii le asimilează doar din mâncare. Ce au descoperit cercetătorii

Cum poate corpul vegetarienilor să producă singur grăsimi pe care carnivorii le asimilează doar din mâncare. Ce au descoperit cercetătorii

O echipă de cercetători Universitatea Northwestern din SUA a realizat un studiu care demonstrează că persoanele vegetariene ar putea produce singure grăsimi pe care carnivorii le asimilează doar din mâncare.

Mâncare vegetariana FOTO: Arhiva

Mâncare vegetariana FOTO: Arhiva

În urma examinării a 330.000 de genomi, cercetătorii au identificat gene la vegetarieni care ar putea explica de ce aceștia aleg o dietă bazată pe plante.

Potrivit Euronews , o echipă de cercetători ar fi descoperit dovezi care arată că optarea pentru o dietă bazată pe plante ar putea fi de fapt influențată de genetica noastră.

Echipa condusă de Nabeel Yaseen, profesor de patologie la Universitatea Northwestern din SUA, a analizat UK Biobank, o bază de date biomedicale la scară largă. Aceștia au comparat genomurile a 5.324 de vegetarieni stricți cu 329.455 de non-vegetarieni, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

„Am identificat trei gene care sunt asociate semnificativ cu vegetarianismul, precum și alte 31 de gene care sunt posibil asociate cu vegetarianismul”, a declarat Yaseen pentru Euronews Next.

Descoperirile echipei au fost publicate în PLoS ONE.

„Mecanismele prin care variantele genetice influențează alegerile alimentare implică o interacțiune între metabolism, efecte fiziologice și percepția gustului. Nivelurile de plăcere și de consum ale articolelor dietetice sunt influențate de percepția gustului”, se menționează în studiul citat.

Studiind funcțiile unora dintre aceste gene, putem formula ipoteza că metabolismul grăsimilor și efectele sale asupra funcției cerebrale pot avea un rol, susține specialistul.

„Pentru moment, putem face doar ipoteze: carnea conține anumite componente grase pe care vegetarienii le pot sintetiza la nivel endogen, în timp ce alții trebuie să le introducă prin dieta care conține carne. (...)„Sperăm ca studiul nostru să stimuleze și alte cercetări legate de genetica și fiziologia vegetarienilor. Aceste cunoștințe ne-ar putea oferi în viitor indicații personalizate legate de dietă. Și, poate, va duce la o producție de înlocuitori pentru carne mai eficienți”, a explicat Yassen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii