Cum pică în capcană turiștii români din Bulgaria. Amenzi enorme în zone unde nu există niciun avertisment: „Nu ne interesează, la noi trebuie să știi legea” FOTO

Cum pică în capcană turiștii români din Bulgaria. Amenzi enorme în zone unde nu există niciun avertisment: „Nu ne interesează, la noi trebuie să știi legea” FOTO

Plajele sălbatice din Bulgari atrag tot mai mulți turiști români care își doresc câteva zile de liniște pe malul Mării Negre. Însă pe cât de frumoase sunt aceste locuri, pe atât sunt pline de pericole generate chiar de autoritățile de la Sofia.

krapets jpg

De la an la an, tot mai mulți români preferă litoralul bulgăresc, mulți dintre ei alegând să campeze cu auto-rulotele sau corturile chiar în marginea plajelor, iar uneori pe nisip. Cele mai căutate locuri sunt cele apropiate de granița cu România, iar cea mai vestită plajă sălbatică bulgărească a devenit, de circa 3 ani, cea din apropierea localității Krapets.

După ce mergi aproximativ 2 kilometri pe un asfalt turnat, probabil, pe vremea lui Todor Jivkov, dai de un drum de pământ, destul de bun, dată fiind situația. Acesta se întinde de-a lungul plajei, astfel încât, odată ce intri pe el, poți parca și coborî direct la malul mării.

Mulți români, dar și germani sau bulgari, vin aici pentru a se bucura de liniște și de plajă fără a fi sufocați de șezlonguri sau cârciumi cu mici, bere și manele. De altfel, aproape de capătul drumului de pământ este o terasă amplasată lângă o rulotă care vinde răcoritoare, cafea, midii pane și hamsie. Niciun fel de muzică nu răsună, doar vântul, marea și murmurul vocilor de la cele câteva mese de lemn.

Locul aduce aminte de Vama Veche la începutul anilor 90. Cu un nisip cum în Mamaia nu găseai decât acum 20-30 de ani și o apă mult mai curată decât cea de la circa 30 de kilometri mai la nord, în România, Krapets poate fi locul ideal pentru cei care doresc un moment de liniște. Oamenii campează în păduricea din stânga drumului, pe partea dreaptă, unde se ițesc niște dune de nisip sau chiar pe plajă, așa cum se făcea, odinioară, în Vamă.

Corturi, rulote și autorulote alcătuiesc un mic oraș, împrăștiat pe tot drumul acela de pământ. Culmea este că nu vezi gunoaie, cu toate că locul nu este amenajat. Semn că oamenii se gospodăresc care cum poate. În capul drumului, când ieși de pe asfalt, există și un camping, unde nu prea vezi țipenie de om. Toată lumea preferă sălbăticia, spațiul deschis, nimeni nu vrea să se izoleze într-un loc împrejmuit. Până la urmă, este loc pentru toți.

500 de euro amendă pentru camparea în zona dunelor

Însă, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.

Pentru că autoritățile bulgare nu văd cu ochi buni ce se petrece la Krapets și pe alte plaje sălbatice din țară. Astfel că, în urmă cu 3 ani, Curtea Constituțională din Bulgaria a Curtea Constituțională a Bulgariei a declarat, pe 16 iunie 2020, că s-a pronunțat împotriva contestării amendamentelor la Legea Mării Negre care interzicea camparea cu corturile, precum și vehiculele, inclusiv rulote și autorulote, in zona de protecție (dune) de la malul Mării Negre.

krapets2 jpg

Potrivit auto-rulota.ro , „proiectul de lege a introdus o posibilitate legală pentru autoritatile de la Sofia de a amenda camparea” în interiorul zonelor plajelor maritime (zonele protejate cu dune).

De asemenea, arată aceeași sursă, amenzile sunt enorme. Adică, poliția te poate amenda pentru campare ilegală cu 1.000 de leva (aproximativ 500 de euro).

Niciun avertisment pentru cei care campează

Acest lucru s-a întâmplat săptămâna trecută, când, însoțiți de polițiști bulgari, dar și de unul român, mai mulți reprezentanți ai ministerului Transporturilor (după cum spun turiștii) au început să arunce amenzi în stânga și în dreapta.

Rulote, autoturisme, corturi, nimic nu a scăpat neamendat. Evident, cu suma maximă, adică 500 de euro.

Unul dintre cei pedepsiți, un român din Hunedoara, s-a arătat foarte revoltat de amenda primită, atât pentru că este enormă, cât și pentru că nu există niciun avertisment la ieșirea de pe asfalt. Acest lucru l-am constatat și noi. Într-adevăr, niciun panou care să arate că este interzisă parcarea sau camparea în acea zonă nu există în toată localitatea. Mai mult decât atât, polițistul român care însoțea grupul oficialilor bulgari, ne-a explicat că este ilegal să parcăm în zonă și că autoturismul trebuie lăsat acolo unde se termină asfaltul.

krapets3 jpg

Dar unde se termină asfaltul nu este nicio parcare și, având în vedere știrile cu privire la mașinile cu numere românești evaporate din locuri păzite și filmate , probabil că acolo era cel mai bun loc să rămâi fără mijloc de locomoție.

„Toată lumea să știe legea”

Șoferul din Hunedoara era pur și simplu siderat și de faptul că nu înțelegea absolut nimic din ceea ce părea a fi un proces verbal tipărit și completat în limba bugară. „Nici nu mi-au spus unde pot să plătesc”, s-a alarmat el. „Unii mi-au spus să merg la poliție, alții la bancă. Nu există un cont, nimic”, a mai spus acesta.

Hunedoreanul a mai spus că le-a atras atenția, prin intermediul polițistului român, că nu există niciun fel de avertizare, că oamenii nu au de unde să știe că nu au voie să campeze sau să parcheze acolo.

Răspunsul: „Nu suntem obligați să punem avertismente, toată lumea trebuie să știe legea”.

Se pare însă că explicația lipsei avertismentelor este cu totul alta.

Astfel, scrie sursa citată, amendamentele care au trecut de Curtea Constituțională, au fost criticate de socialiștii din opoziție și de grupurile ecologiste bulgare. Aceștia au spus că nu s-a reușit definirea concretă a dunelor care urmează să fie acoperite de interdicție și, de asemenea, nu s-a reușit legiferarea împotriva construcțiilor noi pe aceste dune.

Mai mult decât atât, Curtea Constituțională nu a publicat hotărârea completă, însă autoritățile din Bulgaria au început să aplice interdicția de campare ilegală, altele decât în ​​locuri de campare desemnate, a raportat Televiziunea Națională Bulgară în 2020.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii