Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Noua ofensivă a Rusiei în regiunea nord-estică Harkov a reușit să obțină ceea ce luni de lobby din partea președintelui Volodimir Zelenski nu au putut: a asigurat abilitatea Kievului de a trage cu arme occidentale avansate asupra forțelor Moscovei în interiorul granițelor Rusiei, relatează Newsweek.
Soldați ucraineni pe frontul de la Harkov FOTO PROFIMEDIA
Incursiunea Rusiei în regiunea de graniță Harkov - unde luptele continuă la circa 24 km nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina și un important centru politic, economic și cultural - i-a determinat pe susținătorii din NATO ai Kievului să se angajeze în frenetice activități diplomatice și militare. Drept rezultat, atacurile transfrontaliere ucrainene fac acum ravagii în rândul forțelor rusești care operează în regiunea Belgorod.
Ritmul operațiunii rusă de-a lungul frontierei a scăzut tot mai mult, iar desfășurarea rapidă a rezervelor ucrainene pare să fi înlăturat acum pericolul unui progres semnificativ spre Harkov, care ar fi un trofeu strategic major pentru Rusia. Totuși, zonele din preajma orașului de frontieră Vovceansk sunt distruse de tipul de încleștări de uzură care au devenit caracteristica definitorie a forțelor Moscovei.
„Războiul continuă să facă ravagii, linia frontului este în continuare aproape aceeași”, a apreciat pentru Newsweek Ivan Stupak, fost ofițer în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și în prezent consilier al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din cadrul parlamentului ucrainean.
Cu toate că forțele rusești au cucerit peste 170 de kilometri pătrați în regiunea Harkov, pe termen lung campania din nord-est nu va fi fără impact nici pentru Moscova.
Îngrijorarea occidentală cu privire la un progres al Moscovei a împins SUA și un număr de țări aliate să relaxeze restricțiile de lungă durată privind utilizarea de către Kiev a armelor acestora în interiorul Rusiei. Astfel că relativul „refugiu sigur” al trupelor ruse în Belgorod - în pofida atacurilor cu drone și a incursiunilor voluntarilor ruși pro-Kiev - nu mai există acum, a subliniat Stupak.
„Dronele sunt doar niște jucării; ele nu pot avaria o mare cantitate de tancuri sau de echipamente grele”, a spus el cu referire la amploarea operațiunilor ucrainene transfrontaliere anterioare. „Dar rachetele HIMARS o pot face”.
„Ne place mai mult să efectuăm aceste atacuri, pentru că acum avem mâinile dezlegate”, a adăugat Stupak, menționând că Ucraina a reușit să țintească cu succes un sistem de apărare aeriană S-400 din regiunea Belgorod la câteva zile după ce SUA au aprobat loviturile cu arme americane în această zonă de frontieră,
Deocamdată, permisiunea acordată Ucrainei pentru lovituri în Rusia se limitează la zonele din apropierea Harkovului, ceea ce înseamnă în principiu Belgorod, care se întinde pe cea mai mare parte a frontierei comune. Dar, având în vedere că, potrivit unor relatări, forțele rusești se concentrează și în regiunile Kursk și Voronej sau se deplasează în acestea, Kievul va dori probabil să extindă zona în care poate riposta.
În acest sens, spulberarea unei coloane rusești în Kursk poate fi un semn revelator a ceea ce ar putea urma.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat reporterilor în această săptămână că SUA vor purta discuții cu Ucraina cu privire la extinderea posibilă a utilizării armelor americane.
„Gheața a început să se topească”, a observat Stupak. „Pas cu pas”, a prezis el, aliații occidentali vor extinde raza în cadrul căreia Ucraina va putea să lovească forțele rusești cu armament NATO.
Pe de altă parte, armata decimată a Moscovei a dat dovadă de o rezistență remarcabilă în cei peste doi ani de război ce s-au caracterizat prin pierderi rusești uluitoare. Însă Putin pare hotărât să obțină noi victorii pe câmpul de luptă pentru a obține eventual o pârghie în orice viitoare discuții de pace.
Aventurarea Kremlinului înspre Harkov s-ar putea dovedi doar primul dintre „mai multe valuri”, avertiza Zelenski luna trecută. Moscova acumulează trupe la granița regiunea nord-estică Sumî, declara în aceeași perioadă șeful serviciilor secrete militare Kirilo Budanov avertizând în mai că aceasta ar putea fi următoarea țintă a Kremlinului.
„Nu știm exact ce vor alege”, a continuat Stupak, observând că Moscova ar putea foarte bine decide să deschidă noi fronturi la nord de Harkov, vizând să cucerească orașul sau să-și întărească intrândul deja existent în Vovceansk.
Kievul a fost forțat să desfășoare rezerve pentru a ține piept ofensivei de la Harkov, iar forțele ucrainene ar putea fi rărite dacă sunt silite să se apere pe mai multe direcții de atac.
Perspectiva unei prezențe mai profunde a NATO în Ucraina sau a unei creșteri a armelor occidentale care să fie utilizate pe teritoriul Rusiei a provocat noi amenințări nucleare din partea Moscovei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a condamnat ceea ce el a numit „o politică de provocare a unui nou nivel de tensiuni”. Națiunile NATO, a adăugat el, „intenționează să continue războiul” cu Rusia, „un război în sens literal și figurat”.
„Acest lucru, desigur, va atrage în mod inevitabil consecințe. În cele din urmă, va fi foarte dăunător intereselor acelor țări care au optat pentru calea escaladării", a adăugat Peskov.
„Țările membre NATO, în special Statele Unite, alte capitale europene în ultimele zile și săptămâni se apropie de o nouă rundă de tensiuni în creștere. Fac acest lucru intenționat”, a subliniat el.
Fostul președinte și premier Dmitri Medvedev a fost mai puțin lipsit de tact, avertizând națiunile NATO împotriva „unei greșeli fatale”, o amenințare nu prea subtilă cu utilizarea armelor nucleare.
„Aceasta nu este intimidare sau cacealma nucleară”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram. „Actualul conflict militar cu Occidentul evoluează în conformitate cu cel mai prost scenariu posibil. Există o escaladare constantă în ceea ce privește puterea permisibilă a armelor NATO. Prin urmare, astăzi nimeni nu poate exclude tranziția conflictului la stadiul final".
Sursa: adevarul.ro