Cum operează în secret unitățile ucrainene de drone. Care sunt cele mai mari provocări ale contraofensivei

Cum operează în secret unitățile ucrainene de drone. Care sunt cele mai mari provocări ale contraofensivei

Roman Kostenko, comandantul unei unități de drone, a oferit detalii despre operațiunile tactice nocturne pe care le efectuează și a explicat de ce acestea sunt cruciale în vederea contraofensivei Kievului, relatează The Guardian.

Orașul Herson e ținta bombardamentelor ruse de când a fost eliberat FOTO EPA-EFE

Orașul Herson e ținta bombardamentelor ruse de când a fost eliberat FOTO EPA-EFE

Kostenko, un colonel decorat al forțelor speciale, a dezvăluit că unitatea sa a distrus până acum zeci de ținte militare rusești, inclusiv tancuri și tunuri. Operațiunile sunt efectuate în fiecare noapte la „un nivel tactic”, în apropierea liniei frontului - cu o lungime de 1.450 km, de la orașul Bahmut, în estul țării, unde trupele ucrainene au lansat contraatacuri localizate săptămâna aceasta, până în provinciile sudice Zaporojie și Herson.

După contraatacurile ucrainene în jurul Bahmut, joi seară, bloggerii militari ruși au relatat în mod eronat că contraofensiva a început deja. În aceeași zi, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, sublinia că forțele sale au nevoie de mai mult timp. Potrivit lui Kostenko, mult așteptata ofensivă a Ucrainei ar trebui înțeleasă drept o „campanie de primăvară-vară” împotriva unui adversar puternic și bine apărat.

Etapele contraofensivei

Comandantul unității de drone a clarificat că aceasta se desfășoară deja în etape. Prima dintre ele a presupus eliminarea treptată a potențialului militar al Rusiei, cu atacuri împotriva unor ținte logistice, cum ar fi depozitele de arme și de combustibil. O a doua etapă a presupus depistarea și distrugerea centrelor de comandă și control, provocând întreruperea comunicațiilor cu trupele din teren. „Și asta se întâmplă deja, probabil”, a spus el.

Este puțin probabil ca forțele armate ucrainene să se angajeze într-o ofensivă frontală majoră până când nu vor fi slăbit capacitatea Moscovei pe câmpul de luptă, a indicat el.

„Armata noastră nu va înainta până când nu se va face această muncă preliminară. Nu putem învinge dacă ei dispun de volume mari de muniție și resurse". El a admis faptul că Ucraina face un joc de dezinformare cu privire la momentul și locul în care ar putea ataca, iar acesta dă semne că funcționează, deoarece Moscova a început să intre în panică.

Comentariile lui Kostenko - insuflând precauție în privința a ceea armata ucraineană ar putea realiza în mod realist în următoarele câteva luni - avansează perspectiva că războiul ar putea continua mult timp - cel puțin pe parcursul anului 2023, dar și în 2024. Observatorii occidentali, în schimb, par să se aștepte la o lovitură decisivă. Optimismul lor vine după operațiunile ucrainene de toamna trecută prin care au eliberat mari porțiuni de teritoriu, inclusiv orașul Herson.

Oficiali ucraineni de rang înalt au avertizat însă împotriva supraestimării scenariul repetiției contraofensivelor de succes anterioare. În interviurile recente, Zelenski a susținut că Kievul nu dorește să-și asume riscuri până când Kievul nu are toate premisele militare necesare: „Putem merge mai departe și să avem succes. Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp”.

Unitatea de drone „Perun”

Kostenko este deputat din partea partidului proeuropean Golos și președinte al comisiei pentru informații și securitate din parlamentul de la Kiev. După declanșarea invaziei, a condus apărarea orașului Nicolaev din sudul țării și de atunci a lucrat îndeaproape cu unitatea de drone numită „Perun”, după un zeu păgân al cerului și al tunetului. Aceasta are propriul atelier unde fabrică drone și este angajată într-o confruntare între abilități cu forțele rusești, care încearcă să le scoată din funcțiune cu ajutorul sistemelor de bruiaj electronic.

Potrivit partizanilor ucraineni, soldații ruși sunt tot mai speriați de misterioasele atacuri nocturne până acolo că au poreclit dronele invizibile „Baba Iaga”, după o vrăjitoare din folclorul slav. Majoritatea misiunilor au fost un succes, au spus operatorii unității, iar uneori aceste drone produse cu costuri mici au distrus tancuri de 2 milioane de dolari.

S-a speculat mult în privința planului contraofensivei ucrainene, despre care oficialii ucraineni au admis că este cunoscut doar de o mână de oameni.

Provocările contraofensivei

Kostenko a comentat că „orice este posibil”, dar a remarcat că rușii ar detecta imediat o acumulare de forțe ucrainene care ar deveni ținte ușoare pentru artilerie. „Ar exista un număr inacceptabil de victime", a spus el.

„Este o zonă gri. Nimeni nu le controlează. Noi tragem și ei trag”, a declarat Kostenko, adăugând că ambele părți se străduiesc să apere poziții, câștigate și pierdute rapid, pe insule de lângă Herson, unde nu pot fi săpate tranșee.

În ceea ce privește locul unde ar începe contraofensiva, toată lumea se gândește în primul rând la regiunea Zaporojie. Potrivit bloggerilor militari ruși, vineri nu existau semne de intensificare a activității. Se pornește de la presupunerea că soldații ucraineni vor încerca să recucerească orașul Melitopol și să avanseze spre porturile Berdiansk și Mariupol. Dacă va avea succes, această manevră ar tăia coridorul terestru al Rusiei, izolând Crimeea și malul stâng al regiunii Kherson de teritoriul ocupat din estul țării.

Kostenko a explicat însă că distanțele sunt uriașe și că o astfel de ofensivă ar presupune pătrunderea pe o distanță de între 65 și 96 de kilometri în teritoriul inamic. Rușii au săpat tranșee antitanc de 6 metri pe 3 metri și fortificații extinse- unele dintre cele mai extinse apărări militare văzute de zeci de ani în întreaga lume, potrivit Ministerului britanic al Apărării. „După un an de război, este greu ca una dintre părți să o surprindă pe cealaltă”, a precizat Kostenko, spunând că el însuși a pledat pentru un atac asupra Rusiei însăși și a orașului de frontieră Briansk, care e slab apărat.

Minele au reprezentat o problemă suplimentară, a recunoscut el. Rușii au minat câmpuri și drumuri de-a lungul întregii linii de front în Zaporojie și au pus mine Yarm plutitoare în râul Dnipro. În mod paradoxal, ar fi mai ușor pentru Ucraina să avanseze în regiunea Donețk, regiunea în care Rusia are cea mai mare concentrare de forțe, dar cu mai puține mine care să ucidă și să rănească infanteria care avansează, a spus el. „Minele reprezintă un risc mare pentru noi”.

Kostenko a spus că unele dintre tancurile europene promise sunt modele vechi, predispuse la defecțiuni. Rusia are mult mai multe - „în jur de 10.000”, a estimat el. Nevoia urgentă a Ucrainei este de artilerie cu rază lungă de acțiune, capabilă să lovească ținte aflate adânc în spatele liniilor inamice. Sistemul Himars existent, furnizat de SUA, are o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri. După ce acestea au sosit în Ucraina, în vara anului trecut, rușii și-au mutat cartierul general și depozitele de arme în afara razei acestora de acțiune, a spus el.

Joi, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a confirmat că Marea Britanie a furnizat Kievului rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune. Acesta este un impuls semnificativ pentru Kiev și se poate dovedi transformator pe câmpul de luptă.

Ce teritorii ar putea recupera Kievul

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, a apreciat că Kremlinul a renunțat la planurile de a cuceri mai mult teritoriu după eșecul de anul trecut de a cuceri Kievul și retragerea din această săptămână de la periferia orașului Bahmut, unde forțele ucrainene au avansat mai mult de un kilometru și jumătate. „Rușii încearcă acum să apere zonele pe care le-au furat deja. Ei nu merg mai departe. Staționează și mor", a spus el.

Prokudin a declarat că Ucraina are șanse mari să elibereze pe deplin provinciile Herson și Zaporojie, unde localnicii susțin Kievul, iar "pro-rușii" sunt foarte puțini la număr. Același lucru este valabil și pentru Crimeea, despre care a spus că nu a suferit aceeași rusificare intensivă ca Donețk și Luhansk, cele două orașe estice controlate de Moscova din 2014, când a anexat Crimeea. Aceste zone estice vor fi mai greu de eliberat, a spus el, dar a adăugat: „Vom ajunge acolo”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”