Cum ne protejăm pielea de insecte, pe timpul verii
Vara este anotimpul preferat pentru plimbări în aer liber, excursii în natură și petrecerea timpului liber în grădină sau la plajă. O parte mai puțin plăcută a acestei perioade poate fi reprezentată de insectele care își fac apariția.
Insectele, mereu un disconfort pe timp de vară FOTO Arhivă
Muștele, țânțarii, căpușele și nu numai ne provoacă disconfort, iritații cutanate și pot chiar să transmită diferite boli. Astfel, protejarea pielii de insecte devine o prioritate pentru a ne bucurade vremea frumoasă a sezonului estival.
Protejarea pielii de insecte
Iată câteva sfaturi și metode eficiente:
Utilizați repelente de insecte
Repelentele constituie o modalitate eficientă de a ține insectele la distanță. Cautați produse care conțin dietiltoluamid (DEET) sau picaridin, deoarece aceste substanțe sunt considerate cele mai eficiente împotriva majorității înțepătorilor. Asigurați-vă că respectați instrucțiunile de pe ambalaj în privința aplicării și a frecvenței de utilizare.
Alegeți haine adecvate
Îmbrăcămintea poate juca un rol important în protejarea pielii de insecte. Optați pentru haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, care reduc expunerea pielii. Culorile mai închise atrag mai puțin insectele. În plus, hainele pot fi și ele tratate cu substanțe repelente de insecte, pentru o protecție suplimentară.
Evitați expunerea la orele critice
În general, insectele sunt mai active la orele dimineții și seara, astfel că puteți încerca să evitați expunerea în aceste perioade ale zilei. Dacă totuși planificați activități în aer liber în aceste intervale, asigurați-vă că vă luați măsurile de protecție necesare.
Folosiți plase de insecte
Pentru a vă proteja în timpul somnului sau în interiorul locuințelor, plasele de insecte pot fi de mare ajutor. Montați plase de protecție la ferestre și uși pentru a împiedica „musafirii nepoftiți”, precum țânțarii și muștele.
Evitați parfumurile și loțiunile cu miros puternic
Mirosurile puternice de la parfumuri sau loțiuni parfumate pot atrage insectele. În timpul verii, este mai bine să optați pentru produse de îngrijire a pielii fără parfum sau cu mirosuri neutre.
Mențineți curățenia în jurul casei
În zonele cu vegetație abundentă sau aproape de apă, insectele sunt mai numeroase . Păstrați curățenia în jurul casei, tăiați vegetația în exces și încercați să evitați stagnarea apei, pentru a reduce șansele de a atrage insecte.
Soluții naturale împotriva insectelor
Pentru cei care nu vor să apeleze la repelentele clasice, cumpărate din comerț, există și soluții 100% naturale, cum ar fi unele uleiuri esențiale sau spray-uri ce pot fi preparate acasă. Mirosurile care țin insectele la distanță diferă.
Țânțarii pot fi îndepărtați cu ajutorul uleiurilor esențiale cu: mentă, lămâie, eucalipt, busuioc, cuișoare, cimbru, lemongrass, geranium sau lavandă.
Împotriva muștelor, recomandate sunt, potrivit paginii bucuriiesentiale.ro , uleiurile esențiale cu miros de: cedru, eucalipt, melaleucă, lemongrass, lavandă și portocală.
Un remediu natural pentru căpușe pot fi uleiurile esențiale de: rose geranium, juniper, rosewood, cimbru, oregano sau grapefruit.
O rețetă de spray preparat în casă, protector împotriva mușcăturilor de insecte și care poate fi pulverizat atât pe haine cât și direct pe piele este următoarea:
Într-o sticlă cu pulverizator de 120 ml combinăm:
- 1/4 ceașcă de hamamelis/vodkă,
- 1/4 ceașcă de apă,
- 10 picături ulei de cedru,
- 10 picături ulei de lavandă,
- 10 picături ulei de lemongrass,
- 10 picături ulei de mentă.
Toate ingredientele se amestecă, iar sticla trebuie agitată, înainte de fiecare utilizare.
Sursa: adevarul.ro