Cum ne pot îmbolnăvi animalele de companie. Unele maladii provocate de acestea pot fi chiar mortale

Cum ne pot îmbolnăvi animalele de companie. Unele maladii provocate de acestea pot fi chiar mortale

Animalele de companie sunt o prezență foarte plăcută în orice familie și se spune chiar că au proprietăți de calmare psihică. Ele vin însă la pachet cu o serie de riscuri care ar trebui luate în considerare, spun specialiștii. Este vorba despre bolile cauzate de animale, unele foarte grave.

Animalele de companie sunt o adevărată bucurie FOTO Adevărul

Animalele de companie sunt o adevărată bucurie FOTO Adevărul

Animalele de companie, fie că este vorba despre pisici, câini, păsări sau reptile, sunt un adevărat balsam al sănătății psihice, ba chiar ne ajută la reducerea anxietății, ne îmbunătățesc condiția fizică, ne cresc încrederea în sine și chiar ne ajută să cunoaștem oameni noi, potrivit multor studii.

Pe lângă aceste beneficii, există însă și o serie de precauții de care ar trebui să ținem cont. Animalele de companie pot veni la pachet și cu o serie de afecțiuni cauzate de paraziți, bacterii sau alte microorganisme, unele dintre ele, fatale pentru om. Bolile prin care partenerul uman este îmbolnăvit de animalul de companie poartă numele de boli zoonotice, cinci dintre acestea fiind ceva mai severe.

Boala ucigașă, transmisă de la animal, la om

Cea mai cunoscută, dar și cea mai gravă boală transmisă de la animal la om este, fără îndoială, rabia , cunoscută în popor ca turbarea. Boală infecțioasă cauzată de virusul rabic, turbarea este specifică doar mamiferelor, iar virusul se găsește în saliva animalelor infectate, de altfel, modalitatea prin care omul poate fi infectat la rându-i, mai ales că animalul bolnav salivează abundent și este foarte agresiv.

Mulți oameni au contractat rabie de la câini și pisici, prin mușcătură. Primele simptome ale rabiei la om sunt febra și furnicăturile la locul mușcăturii. Ulterior, simptomele se agravează ducând la spasme, agitație , paralizie temporară, confuzie, frică de apă și agresivitate. Rabia este mortală, însă din fericire, există un vaccin antirabic foarte eficient, care trebuie administrat după ce o persoană a fost mușcată de un animal suspect. Tocmai de aceea se recomandă ferirea animalelor de companie, pentru că pot lua boala dacă sunt atacate de vulpi, câini sau pisici afectate de rabie.

Boala ucigașă purtată de reptile

Fanii reptilelor ca animale de companie ar trebui să aibă grijă la salmonella. o boală provocată de o bacterie cu același nume, care se găsește în tractul intestinal al animalelor. Cei care dețin amfibieni sau reptile ar trebuie să fie atenți, fiindcă aceste creaturi pot fi purtătoare de salmonella.

Conform statisticilor, numai în Statele Unite, în fiecare an, sunt înregistrate în jur de 26.000 de spitalizări din cauza salmonellei, dar și peste 400 de decese. Simtpomele includ diaree severă, crampe stomacale și febră. Specialiștii spun că proprietarii de reptile ar trebuie să aibă grijă cum ating reptilele mai ales după ce au năpârlit.

Boala de la animale care poate duce la o scădere a vederii

O altă boală severă care poate fi provocată de animale este toxocariasis. Este vorba despre o infecție transmisă de la animale la oameni, prin intermediul viermelui rotund care poate fi găsit în intestinul câinilor și al pisicilor. În general, este o boală care afectează mai ales copiii, fiindcă intră mai ușor și fără să-și dea seama în contact cu obiecte sau suprafețe contaminate de fecalele animalelor de companie. Simptomele includ dureri de cap, dureri abdominale, tuse, dar și febră de peste 38 de grade Celsius. În unele cazuri, boala poate produce pierderi de vedere permanente.

Boala luată de la papagali

Papagalii sunt prin cele mai comune animale de companie. Sunt gălăgioși, simpatici și chiar vorbăreți dacă este vorba despre anumite rase tropicale, dar ca orice animal de companie pot purta diferite boli ce pot fi transmise la om.

Cea mai cunoscută este Psittacosis, o boală produsă de bacteria Chlamydia psittaci și care infectează papagalii. Odată ce infecția ajunge la om, este o adevărată loterie. Adică poate produce o îmbolnăvire ușoară, asemănătoare unei răceli comune, dar în același timp poate duce la simptome și îmbolnvărire severă, adică la pneumonie.

O zgârietură poate declanșa probleme serioase de sănătate

O altă boală gravă ce poate fi transmisă omului de la animale este Pasteurellosis. Este vorba despre o bacterie cu același nume, care poate infecta oamenii prin saliva animalelor, atunci când sunt linși de câini sau pisici de exemplu, dar și prin mușcături, chiar și în joacă, sau prin zgârieturi.

Boala afectează deopotrivă câinii, pisicile, rozătoarele, găinile, dar și alte animale. Netratată, această boală poate provoca meningită, infecții oculare și respiratorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana, se pare, a intrat în ultima fază...

2 De citit...

3 VIDEO A fost descoperit prostul anului în România

4 Cine este milionarul român care a sărbătorit alături de Donald Trump, la Mar-a-Lago

5 „Obișnuiți-vă cu ideea / ”. Semnificația pozei, devenită virală, cu Elon Musk în timp ce cară o chiuvetă la Casa Alba