Cum ne infectăm cu coronavirus – ghidul complet. Minunile distanțării sociale și de ce este cea mai eficientă armă anti-Covid

Cum ne infectăm cu coronavirus – ghidul complet. Minunile distanțării sociale și de ce este cea mai eficientă armă anti-Covid

La șase luni de la debutul crizei coronavirusului, există un consens tot mai mare cu privire la o întrebare centrală: Cum se infectează oamenii? Un amplu material realizat de  Wall Street Journal , pe care îl vom reda pe larg.

Oamenii de știință spun că nu este ceva obișnuit să contractezi Covid-19 de pe o suprafață contaminată, iar întâlnirile pasagere cu oameni, în aer liber, sunt puțin probabil să răspândească coronavirusul.

În schimb, vinovatul major este interacțiunea apropiată, de la persoană la persoană, pe perioade îndelungate. Evenimente aglomerate, zone slab ventilate și locuri în care oamenii vorbesc tare – sau cântă, într-un caz celebru – maximizează riscul.

Aceste descoperiri emergente ajută companiile și guvernele să elaboreze strategii de redeschidere pentru a proteja sănătatea publică în timp ce economiile funcționează din nou. Aceasta include tactici precum instalarea barierelor din plexiglas, purtarea măștilor în magazine și în alte locuri, sisteme de ventilație bune și ferestre deschise atunci când este posibil.

Două studii de ultimă generație au arătat că blocajele la scară largă – ordine de ședere la domiciliu, interdicții pentru adunări mari și închideri de afaceri – au prevenit milioane de infecții și decese în întreaga lume. Acum, cu mai multe cunoștințe în mână, orașele și statele pot interveni țintit pentru a împiedica virusul să decolez iarăși, cred oamenii de știință și experții în sănătate publică.

Acestea înseamnă protecție mai bună pentru cei îngrijiți la domiciliu și familiile multi-generaționale care trăiesc în condiții aglomerate. Înseamnă, de asemenea, accentuarea distanțării fizice și introducerea măștilor, precum și reducerea numărului de adunări în spațiile închise.

„Nu ar trebui să ne gândim la un blocaj, ci la modalități de creștere a distanței fizice”, a declarat Tom Frieden, directorul executiv al Resolve to Save Lives, un ONG specializat în sănătate publică.

Recomandările privind redeschiderea grupului includ testarea pe scară largă, urmărirea contactelor și izolarea persoanelor infectate ori expuse.

O rețetă pentru infectare

Dobândirea Covid-19 implică trei pași.

Un factor important în transmitere este acela că activități aparent benigne, precum vorbirea și respirația, împrăștie particule de diferite dimensiuni care pot infecta persoanele din apropiere.

Agențiile de sănătate au identificat până acum picăturile dispersate prin respirație drept principalul mod de transmitere a Covid-19. Aceste picături mari de lichid pot duce virusul de la o persoană la alta dacă aterizează pe ochi, nas sau gură. Dar ele tind să cadă pe pământ sau pe alte suprafețe destul de repede.

Unii cercetători spun că noul coronavirus poate fi transmis și prin aerosoli sau picături minuscule care plutesc în aer mai mult decât picăturile mari. Acești aerosoli pot fi inhalați direct.

Asta s-a întâmplat la un restaurant din Guangzhou, China, unde un participant la o cină infectat, dar care încă nu era bolnav, a transmis virusul celorlalți cinci persoane aflate la masă în preajma sa. Ventilarea în acel spațiu era modestă, cu sistemele de evacuare ale ventilatoarelor oprite, potrivit unui studiu despre condițiile din acel restaurant.

Virusul „aerosolizat” din respirația sau vorbirea pacientului s-ar fi putut acumula în aer de-a lungul timpului, iar un flux puternic de aer de la o unitate de aer condiționat de pe perete ar fi putut ajuta la recircularea particulelor din aer, potrivit autorilor studiului.

Este foarte importantă o ventilație adecvată în locurile pe care oamenii le vizitează ori în care lucrează, a declarat Yuguo Li, unul dintre autori și profesor de inginerie la Universitatea din Hong Kong. Ventilația corectă – cum ar fi împingerea aerului către tavan și pomparea acestuia în afară sau introducerea de aer curat într-o înccăpere – diluează cantitatea de virus într-un spațiu, scăzând riscul de infecție.

Un alt factor este expunerea prelungită. Aceasta este în general definită ca fiind 15 minute sau mai mult de contact neprotejat cu cineva, la mai puțin de 6 metri distanță, susține John Brooks, directorul principal al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru răspunsul la Covid-19. Dar aceasta este doar o regulă, a avertizat el. S-ar putea să dureze mult mai puțin timp cu un strănut în față sau cu un alt contact intim în care se emit o mulțime de picături respiratorii, a spus el.

Super-transmițătorii

La o repetiție de cor bisericesc, în 10 martie în statul Washington, 87% dintre participanți au fost infectați, a declarat Lea Hamner, epidemiolog la departamentul de sănătate publică al din Skagit.

Membrii corului au schimbat locurile de patru ori pe parcursul repetiției de două ore și jumătate, erau înghesuiți într-un spațiu restrâns și erau, în mare parte, mai în vârstă. Prin urmare, și mai vulnerabile la boli. Cincizeci și trei dintre cei 61 de participanți au fost infectați. Doi au murit.

Mai mulți factori concuraseră la apariția acelei situații, susține Hamner. Când cântă, oamenii pot împrăștia multe particule respiratorii mari și mici. De asemenea, cântăreții respiră adânc, crescând șansa să inhaleze particule infecțioase.

O dinamică similară poate apărea și în alte contexte în care respirația puternică și vorbirea puternică sunt frecvente și pe perioade îndelungate, cum ar fi săli de sport, spectacole muzicale sau de teatru, conferințe, nunți și botezuri. Din 61 de focare, în Japonia, în perioada 15 ianuarie – 4 aprilie, multe au avut de-a face cu asemenea contexte în care s-a inspirat și expirat puternic: petreceri de karaoke, cluburi, discuții în baruri și exerciții fizice în săli de sport, potrivit unui studiu recent publicat în revista Emerging Infectious Diseases.

Așa-numita rată de atac – procentul de persoane care au fost infectate într-un anumit loc sau timp – poate fi foarte mare la evenimentele aglomerate, în case și alte spații în care multe persoane sunt în contact strâns și prelungit.

Se estimează că 10% dintre persoanele cu Covid-19 sunt responsabile pentru aproximativ 80% din transmiteri, potrivit unui studiu publicat recent în Wellcome Open Research. Atunci când ating apogeul infecțiozității, unele persoane pot avea o încărcătură virală mai mare sau pot produce mai multe picături atunci când respiră sau vorbesc ori când se află într-un spațiu restrâns cu multe persoane și ventilație proastă, explică Jamie Lloyd-Smith, profesor la Universitatea din California.

Dar, în general, „riscul ca o persoană infectată să dea mai departe virusul este destul de redus”, spune Scott Dowell, director adjunct în cadrul Fundației Bill & Melinda Gates, implicat în efortul de răspuns la pandemia de Covid-19. „Pentru fiecare eveniment de tipul „superspreading”, avem dde câteva ori mai multe în care nimeni nu se infectează.”

Rata de atac pentru Covid-19 în gospodării variază între 4,6% și 19,3%, potrivit mai multor studii. A fost mai mare în cazul soților, 27,8%, decât pentru ceilalți membri ai gospodăriei, 17,3%, potrivit unui studiu realizat în China.

Rosanna Diaz locuiește într-un apartament cu trei camere din New York, alături de alți cinci membri ai familiei. Mama, în vârstă de 37 de ani și casnică, a fost internată cu un accident vascular pe 18 aprilie, pe care medicii ei l-au atribuit Covid-19. Încă tuse când a plecat acasă, două zile mai târziu.

S-a grăbit să ajungă repede acasă, a spus ea, pentru că fiul ei de 4 ani are autism și avea nevoie de ea. Păstra distanța față de membrii familiei, își acoperea gura când tușea și își spăla frecvent mâinile. Nimeni altcineva din apartament nu s-a îmbolnăvit, a spus ea. „Nimeni nu s-a apropiat de mine când am fost bolnavă”.

Afară este în general mai sigur, spun specialiștii, deoarece particulele virale se diluează mai rapid. Dar picăturile mici și mari prezintă un risc chiar și în aer liber, atunci când oamenii sunt în contact strâns și prelungit, subliniază Linsey Marr, profesor la Virginia Tech.

Nimeni nu știe sigur cât de mult virus e necesar pentru infectarea cuiva, dar studii recente oferă câteva indicii. Într-un mic studiu publicat recent în revista Nature, cercetătorii nu au putut cultiva coronavirusul viu dacă un tampon cu probe prelevate din gâtul pacientului sau un mililitru de spută conțineau mai puțin de un milion de exemplare de ARN viral.

„Pe baza experimentului nostru, aș presupune că ceva peste acest număr ar fi necesar pentru infecțiozitate”, a declarat Clemens Wendtner, unul dintre autorii studiului și șeful departamentului de boli infecțioase și medicină tropicală de la München Klinik Schwabing.

El și colegii săi au prelevat probe de la pacienți contagioși cu un nivel de virus de până la 1000 de ori, ceea ce ar putea ajuta să explice de ce virusul este atât de infecțios în condițiile potrivite.

Modificarea politicilor

Pe baza acestei imagini asupra contagiunii, unele politici se schimbă. Procedura standard pentru cineva găsit pozitiv la testare este carantina la domiciliu. Unele orașe oferă locuințe temporare gratuite și servicii sociale în care persoanele infectate pot rămâne în mod voluntar, pentru a evita transmiterea virusului către membrii familiei.

CDC a îndemnat recent americanii să continue să poarte măști și să păstreze distanța de ceilalți pe măsură ce statele se redeschid. „Cu cât interacționezi mai strâns cu ceilalți, cu cât durează mai mult interacțiunea, cu cât este mai mare numărul de persoane implicate în interacțiune, cu atât este mai mare riscul de răspândire a Covid-19”, arată Jay Butler, responsabil în dosarul Covid la CDC.

Dacă numărul cazurilor de Covid-19 începe să crească dramatic pe măsură ce statele se redeschid, „pot fi necesare din nou eforturi mai mari de atenuare, cum ar fi cele implementate în martie”, o decizie care ar fi luată la nivel local, a spus el.

Ghidurile CDC pentru angajatorii ai căror lucrători se întorc includ utilizarea măștilor, limitarea folosirii transportului public și a ascensoarelor, pentru a reduce expunerea, și interzicerea îmbrățișărilor, strângerilor de mână. Agenția a sugerat, de asemenea, înlocuirea gustărilor servite la fața locului, a răcitoarelor de apă și a vaselor de cafea cu obiecte preambalate, de unică folosință, și amplasarea unor paravane de plastic între birourile aflate mai aproape de 6 metri unul de altul.

Ghidurile actuale ale CDC referitoare la locul de muncă nu vorbesc despre distribuția aerosolilor sau a particulelor mici într-o cameră, spune Lisa Brosseau, consultant la un centru de cercetare al Universității din Minnesota.

„Transmiterea ca aerosol este ceva înfricoșător. Este o expunere greu de gestionat și este invizibilă”, mai arată experta. Este important să te asiguri că persoanelor infectate stau acasă, dar acest lucru poate fi dificil din cauza constrângerilor prin care trece testarea. Așadar, ar putea fi necesare protocoale suplimentare pentru a întrerupe răspândirea, cum ar fi distanțarea socială în spațiile de lucru și furnizarea de măști respiratoare N95 sau alte echipamente de protecție personală.

Unii oameni de știință spun că transmiterea prin aerosoli, chiar dacă există, tot nu explică majoritatea infecțiilor. În plus, virusul nu pare să se răspândească pe scară largă în aer.

„Dacă s-ar fi transmis ca pojarul sau tuberculoza, în cazul cărora virusul infecțios persistă în aer o lungă perioadă, sau dacă s-ar răspândi pe în aer pe spații largi sau prin sisteme de manipulare a aerului, cred că ați vedea mult mai multe persoane infectate”, explică dr. Brooks.

Prelevarea mostrelor de aer, în zonele cu trafic ridicat, ar putea ajuta angajatorii să-și dea seama cine trebuie să fie testat, a declarat Donald Milton, profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland.

„Să zicem că detectați virusul în timpul prânzului, luni, într-o sală de mese”, a spus el. „Ați putea apoi să vă adresați oamenilor care au fost acolo în acea perioadă, spunându-le că trebuie să fie testați.”

Erin Bromage, profesor asociat de biologie la Universității din Massachusetts Dartmouth, a răspuns la întrebări primite de la firme, instanțe și chiar terapeuților, după ce o postare de a sa pe blog, intitulată: „Riscurile – Cunoașteți-le – evitați-le”, a devenit virală.

Instanțele judecătorești încearcă să descopere cum să se redeschidă în condiții de siguranță, având în vedere că jurații stau unul lângă altul, iar avocații șoptesc la ureche, spune dr. Bromage. Terapeuții doresc să își poată ține din nou ședințe de consiliere față în față. Iar întreprinderile încearcă să descopere în ce metode de curățare și de prevenire a bolilor să investească cel mai mult.

El notează că, deși ștergerea suprafețelor și introducerea posturilor de dezinfectare manuală la locurile de muncă este bună, riscurile mai mari sunt prezentate de interacțiunile față în față, cu raza mică de acțiune și o mulțime de oameni într-un spațiu închis pentru perioade îndelungate. Suprafețele cu atingere ridicată sunt un risc, dar virusul se degradează rapid. „Suprafețele și curățarea sunt importante, dar nu ar trebui să cheltuim jumătate din bugetul nostru atunci când acestea ar putea avea doar un efect mai mic”, spune el.

Producătorul de medicamente Eli Lilly & Co. are un grup consultativ medical care parcurge cea mai recentă literatură privind transmiterea virală, pe care o folosește pentru a dezvolta recomandări destinate propriilor angajați.

Pentru a intra în instalațiile de producție, unele dintre acestea fiind în funcțiune acum, experții au nevoie de mai multe straturi de echipamente de protecție personală, inclusiv mănuși, măști, ochelari de protecție și mână. Acest lucru nu este ceva anormal în fabricile de medicamente, arată Daniel Skovronsky, directorul științific al Lilly. „Aerul este filtrat puternic. Există multă protecție”, mai spune el.

Locurile de care se preocupă sunt sălile de pauză, vestiarele și punctele de control de securitate, în care oamenii interacționează. Acestea sunt spații în care compania a instituit măsuri de distanțare socială prin eșalonarea timpului în care sunt deschise și stabilirea numărului de persoane care pot fi acolo simultan. Doar câteva cafenele sunt deschise, iar cele care au scaune sunt distanțate social. În băi, doar jumătate dintre instalații sunt disponibile, pentru a reduce numărul de persoane.

„Nu vom fi niciodată mai deschiși decât ghidurile statului, dar de multe ori ne trezim noi înșine mai restrictivi întrucât urmărim numerele”, spune dr. Skovronsky.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”