Cum ne încurajează statul să bem mai multă apă de la robinet. Legea a fost promulgată

Cum ne încurajează statul să bem mai multă apă de la robinet. Legea a fost promulgată

Legea privind calitatea apei potabile, care transpune o directivă europeană, și care obligă, printre altele, restaurantele, barurile și cantinele să le ofere apă potabilă clienților care vor cere asta, a fost promulgată de președintele Iohannis.

E oficial! Apa de la robinet devine mai sigură - Foto Arhivă

E oficial! Apa de la robinet devine mai sigură - Foto Arhivă

Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman a fost promulgată vineri, 12 aprilie, de președintele Klaus Iohannis. Concret, legea are obiectivul de a proteja sănătatea prin asigurarea unei apei potabile de calitate și îmbunătățirea accesului la apă curată.

Aceasta transpune Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 decembrie 2020, și înlocuiește Legea nr. 458/2002.

Pentru a promova utilizarea apei de la robinet, legea impune măsuri precum creșterea conștientizării publicului, campanii de informare despre calitatea apei și instalarea de dozatoare în clădiri publice. De asemenea, consumatorii din restaurante și cantine vor primi apă potabilă gratuit prin rețeaua publică.

Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unităţile administrativ-teritoriale şi furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri:

  • creşterea gradului de conştientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă;
  • lansarea de campanii de informare a cetăţenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizate prin reţeaua de distribuţie prin furnizorii de apă, în colaborare cu direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cu unităţile administrativ-teritoriale;
  • încurajarea furnizării apei potabile în administraţii şi clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la reţeaua publică de aprovizionare cu apă;
  • furnizarea gratuită a apei potabile prin reţeaua de distribuţie pentru consumatorii din restaurant, cantine şi servicii de catering”, prevede legea, potrivit Agerpres.

Mai exact, toate restaurantele, cafenelele și serviciile de catering vor fi obligate să îi servească pe clienți în mod gratuit cu apă potabilă de la robinet. Legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Conform documentației actului normativ, România are cea mai mică proporție de locuitori conectați la sistemele centralizate de apă din UE. Aproximativ 30% din populație utilizează surse individuale de apă, precum fântâni și puțuri forate, care nu sunt verificate în ceea ce privește calitatea.

OUG nr. 7/2023 precizează că apa potabilă trebuie să fie sănătoasă și pură, fără prezența de microorganisme, paraziți sau alte substanțe care ar putea pune în pericol sănătatea umană.

Însă, un studiu recent evidențiază că jumătate dintre români nu consideră apa de la robinet o sursă sigură de hidratare. Datele arată că 51% dintre români se tem să bea apă de la robinet. Ca alternativă de consum, majoritatea persoanelor optează pentru apa îmbuteliată sau cea filtrată.

„Nu o să spun niciodată oamenilor că apa de la robinet este bună. Dorind să facem o alegere dintre apa de robinet și apa minerală naturală, trebuie să înțelegem valoarea apei, că apa este un aliment, iar hidratarea presupune alegerea unei ape care are o complexitate de minerale”, atragea atenția, anterior, Claudia Benea, specialist în hidratare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...