Cum ne ferim de hoți dacă avem mașini fără cheie

Cum ne ferim de hoți dacă avem mașini fără cheie

Mașinile moderne care dispun de tehnologia pornirii fără cheie sunt mai ușor de furat, iar experții în asigurări dau sfaturi despre modul în care ne putem feri de hoți.

Masinile moderne se pornesc fără cheie

Masinile moderne se pornesc fără cheie

Industria auto a ignorat avertismentele făcute în urmă cu mai bine de zece ani potrivit cărora tehnologia pornirii fără cheie (keyless) la vehiculele moderne ar putea duce la o creștere a furturilor, dezvăluie o investigație realizată de „The Observer“, citat de „The Guardian“.

Practic, un sistem de keyless ne permite să intrăm în mașină și să pornim fără a fi nevoie să scoatem vreodată cheia din buzunar. Aceste sisteme funcționează folosind unde radio cu rază scurtă de acțiune, care transmit un semnal ce este preluat de un receptor din mașină. Dacă mașina recunoaște semnalul ca fiind cel corect, se va debloca prin atingerea unui buton aflat pe ușă, iar pornirea se face din apăsarea unui simplu buton.

De obicei, atunci când pun ochii pe o mașină cu opțiune keyless, hoții folosesc metoda „furt cu relee“. Aceștia au nevoie de două dispozitive electronice pe care le pot folosi pentru a deschide mașina în doar 60 de secunde. Hoții lucrează în pereche, unul utilizând releul amplificator, iar celălalt, releul transmițător.

Cum fac hoții

Releul amplificator este folosit pentru a prelua semnalul transmis de cheia mașinii, drept urmare unul dintre hoți se va plimba cu acesta pe lângă casa unde este parcată mașina-țintă sperând să detecteze semnalul emis de cheie. Complicele va sta lângă mașină, iar atunci când receptorul său preia și reproduce semnalul amplificat de la cheie, mașina va fi „păcălită“, se va descuia și va permite să fie pornită.

Trebuie spus că la unele modele de mașini problema este un pic mai complicată, hoții având nevoie și de un dispozitiv disimulat ca o consolă de jocuri, cunoscut sub numele de „emulator“, care programează o nouă cheie.

Avocatul specializat pe domeniul auto Nick Freeman a declarat că „industria auto a fost neglijentă deoarece a fost avertizată când această nouă tehnologie începea să apară. Este o situație catastrofală în care oamenii nu își pot asigura mașinile sau se confruntă cu prime de asigurare ridicol de mari“. De precizat că fenomenul este unul care nu poate fi neglijat, peste 100.000 de mașini keyless fiind furate într-un an numai la nivelul Marii Britanii.

Cum ne ferim

Experții companiilor de asigurări, inclusiv cei ai Reliance General Insurance, care sunt direct interesați în combaterea fenomenului pentru că în cazul unui furt trebuie să achite asigurarea mașinii, au o serie de sfaturi pentru evitarea unui astfel de eveniment nedorit.

Primul pas este să vă păstrați cheia cât mai departe posibil de mașină și cât mai departe de ferestrele și ușile casei. Astfel, infractorilor le va fi mai greu să detecteze și să amplifice semnalul cheii. În orice caz, cheia ar trebui să fie departe de raza de acțiune a receptorului mașinii. În plus, în mod ideal, păstrați cheile într-o cutie de tablă sau într-o pungă Faraday, deoarece acestea sunt eficiente în blocarea semnalului. Rezultatele nu sunt garantate, dar există mari șanse ca astfel tentativa de furt să fie zădărnicită.

Deși de modă veche, dispozitivul de blocare a volanului este foarte eficient, deoarece acesta va împiedica hoțul să plece cu mașina chiar dacă ajunge să o deschidă și să o pornească. În plus, un astfel de dispozitiv are un efect psihologic asupra hoților care nu au nevoie de complicații și vor căuta o altă „victimă“.

În plus, instalarea unui tracker GPS este esențială dacă mașina este scumpă. Acest tracker vă trimite o alertă în cazul în care este monitorizată o activitate neobișnuită. În plus, puteți urmări vehiculul prin GPS dacă este furat. Instalarea unui astfel de tracker se face de firme specializate în locuri ascunse din mașină pentru a fi greu de depistat de hoți în scurt timp.

În fine, hoții ar putea să nu „țintească“ mașina dumneavoastră, mai spun specialiștii din asigurări, dacă în zona locului de parcare montați camere de supraveghere sau, în mod ideal, parcați vehiculul în garaj închis. La fel ca și în cazul dispozitivului de blocare a volanului, aceste măsuri au efect psihologic asupra hoților care nu doresc complicații.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”