Cum ne alegem casa care nu cadă la primul cutremur. Orice clădire are un anumit grad de risc seismic
Orice clădire, nouă sau veche, are un anumit grad de risc seismic, de aceea la cumpărarea unei locuințe trebuie să ținem cont de câteva criterii de selecție la îndemâna oricui.
După 1977, normele de construcții au fost modificate
Nu există clădire fără grad de risc seismic chiar dacă aceasta este proiectată și construită recent, atrag atenția experții în domeniu. Însă există mai multe criterii după care să ne ghidăm la achiziționarea unei locuințe astfel încât să fim siguri că ne mutăm într-o casă cât mai rezistentă. Printre acestea se numără anul de construcție al blocului, nivelul de înălțime și materialele alese de proiectant. Adică sunt de preferat blocurile cu cel mult șapte etaje construite cu prefabricate în dauna celor cu zidărie simplă.
Care sunt clasele de risc seismic
Inginerul structurist Sorin Codruț Floruț a explicat că în primul rând avem clasa de risc seismic Rs I. „Din această categorie fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului. La următoarea categorie, Rs II, avem clădirile susceptibile de avariere majoră la acțiunea cutremurului, care pune în pericol siguranța utilizatorilor, dar la care prăbușirea totală sau parțială este puțin probabilă. Apoi, mai avem clasa de risc seismic Rs III, din care fac parte clădirile care se pot avaria moderat la cutremur și care pot pune în pericol siguranța utilizatorilor. În fine, în clasa de risc seismic Rs IV sunt încadrate clădirile la care răspunsul seismic așteptat sub efectul cutremurului de proiectare este similar celui așteptat pentru clădirile noi, proiectate pe baza reglementărilor tehnice în vigoare“, explică expertul.
Apartamentele noi, ușor de verificat
Sorin Codruț Floruț spune că, în principiu, la cumpărarea unui apartament într-un bloc nou nu ar trebui să avem probleme cu structura clădirii pentru că în acest moment există o serie de norme în construcții foarte bine puse la punct. „Pentru a sta totuși liniștiți, acești cetățeni pot solicita sprijinul unui inginer care poate verifica construcția sau chiar proiectul, dacă ridicarea clădirii nu a fost demarată. În urma acestor expertize se poate certifica o bună calitate a proiectului, respectiv, clădirii“ spune expertul.
Situația este mai complicată pentru cei care vor o locuință într-un bloc mai vechi, arată acesta. „Ar trebui să ținem cont de clasa de risc a clădirii, dar deocamdată lucrul acesta nu este posibil deoarece prea puține clădiri sunt expertizate. Atunci, cel care vrea să cumpere trebuie să ceară administratorului clădirii cartea tehnică a construcției care conține documentația privind proiectarea, execuția, recepția, urmărirea comportării în exploatare și eventualele intervenții asupra construcției. Dar și cu această carte tehnică avem unele probleme la blocurile din anii ’80, pentru că beneficiare erau atunci unele instituții de stat, iar în timp documentele s-au pierdut și prea puțini s-au ocupat cu reconstituirea dosarului. Oricum, lipsa acestor documente ridică semne de întrebare, iar respectivele imobile ar trebui evitate“, spune expertul.
Cum selectăm apartamentele din blocurile vechi
Sorin Codruț Floruț completează că și în cazul achiziționării unui apartament într-un bloc vechi, în mod ideal ar trebui consultat un inginer specializat. „Sigur, un astfel de cumpărător va identifica mai multe apartamente de pe piață, iar expertul nu poate fi dus la toate, pentru că demersul ar fi extrem de costisitor. Atunci, viitorul cumpărător trebuie să țină cont de o serie de criterii de preselecție, ca să spun așa. În primul rând, ar fi bine dacă s-ar alege un apartament într-un bloc construit după anul 1981. Și asta pentru că până la cutremurul din 4 martie 1977 aveam unele norme de construcții necorespunzătoare. După cutremur, acestea au fost schimbate radical, iar construcțiile se încadrează de obicei în norma Rs III sau chiar Rs IV. Ideal ar fi blocul să fie construit după 1992 sau chiar după 2013, fiindcă au fost încă două modificări de norme seismice. Apoi, trebuie ținut cont de nivelul de înălțime și de soluția aleasă de proiectant. Adică sunt de preferat blocurile cu cel mult șapte etaje construite cu prefabricate în dauna celor cu zidărie simplă. Blocurile din prefabricate sunt în general ușor de identificat și de un neprofesionist, de obicei. Ar fi de evitat construcțiile foarte vechi, din anii ‘40-’50, al căror planșeu este din lemn și nu din beton, chiar dacă, de obicei, astfel de construcții sunt în zone centrale. În fine, de bun-simț, orice persoană poate observa fisuri sau, mai rău, crăpături în pereții blocului, iar o astfel de clădire trebuie eliminată de pe lista de opțiuni. După această preselecție, apartamentul ales poate fi verificat de expertul care va certifica faptul ce respectivul bloc de locuințe este unul solid“, a conchis expertul.
Sursa: adevarul.ro