Cum ne afectează toamna. Soluții simple și la îndemână pentru a combate efectele negative

Cum ne afectează toamna. Soluții simple și la îndemână pentru a combate efectele negative

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și lumina soarelui scade, mintea și corpul nostru se adaptează la schimbările de sezon .

Femeie obosită în timp ce lucrează

Octombrie este luna din an când se doarme cel mai mult Foto Shutterstock

„Fiecare anotimp aduce cu sine emoții și stări care ne pot lua prin surprindere. Toamna, cu zilele sale mai scurte și lumina solară redusă, poate declanșa stări de melancolie sau chiar anxietate”, explică Eugen Popa, hipnoterapeut și președinte al Asociației Române de Hipnoză.

Iată câteva aspecte surprinzătoare despre cum ne influențează toamna corpul și mintea, precum și soluții pentru a contracara efectele nedorite asupra stării de spirit și asupra sănătății fizice și mentale.

Luna în care oamenii dorm cel mai mult din an

Odată cu scăderea luminii solare, ritmul circadian se dereglează, ceea ce poate duce la o nevoie crescută de somn. Un studiu de la Harvard Medical School arată că, în octombrie, oamenii dorm în medie cu aproximativ 2,7 ore mai mult pe noapte, cea mai mare medie din an. Această stare, numită hipersomnie, este opusul insomniei.

Explicația este una simplă - cum în timpul zilei de toamnă primești mai puține raze ultraviolete, corpul devine confuz și are nevoie de mai mult somn pentru a se recupera. Din cauza lipsei de raze ultraviolete, ritmul circadian este perturbat, iar calitatea somnului suferă. Așa se explică și faptul că, deși dormi mai mult, te trezești totuși obosit. De aceea hipersomnia poate cauza oboseală cronică.

Eugen Popa psihoterapeut și președintele Asociației Române de Hipnoză Adevărul

Eugen Popa psihoterapeut și președintele Asociației Române de Hipnoză Adevărul

Recomandarea? Pentru a menține o stare de spirit optimă, încearcă să te expui la soare și să faci mișcare în aer liber. Un scurt pui de somn la prânz poate revitaliza energia zilnică. Totuși, poate dura câteva săptămâni până te obișnuiești, atrage atenția psihoterapeut Eugen Popa.

Lipsa luminii solare contribuie la simptomele de depresie

Schimbarea sezonului înseamnă adesea o schimbare a programului pentru mulți dintre noi. Școala a început, programul de lucru poate deveni mai încărcat și poate părea că viața ta scapă de sub control. Cei care se confruntă cu anxietate raportează adesea o creștere a simptomelor în timpul toamnei.

Pentru că toamna poate aduce schimbări în rutina zilnică și poate amplifica simptomele anxietății. Lipsa luminii solare poate contribui la simptome de depresie sezonieră.

Dacă te simți obosit sau trist ori observi o creștere a gândurilor negative, este posibil să experimentezi Tulburarea Afectivă Sezonieră.

Recomandarea? Expunerea mai îndelungă la soare și suplimentarea cu vitamina D pot ameliora starea. Adăugarea unor plante adaptogene în dietă poate ajuta la gestionarea stresului și îmbunătățirea stării de bine. Nu uita să acorzi timp pentru relaxare și odihnă.

Bărbat supărat în aer liber

Simptomele de anxietate, tristețe, depresie cresc în timpul toamnei Foto Shutterstock

Optează pentru produse de sezon ca să potolești pofta de alimente bogate în calorii

Toamna pregătește corpul pentru iarnă, iar poftele pentru alimente bogate în calorii cresc. Metabolismul poate încetini în încercarea de a stoca această energie obținută din grăsimi și carbohidrați pentru iarnă.

Dacă simți nevoia de alimente mai consistente, sau chiar de o înghețată toamna, este o reacție normală, susțin specialiștii. Dar dacă simți că pierzi controlul asupra alimentației sau că acumulezi greutate nedorită, există câteva soluții și în acest sens.

Recomandarea? Optează pentru produse de sezon, precum cartofi dulci, dovleci și mere, verdețuri și mâncăruri confortabile precum supele și tocănițele de casă. Oferă corpului tău alimente sănătoase și satisfăcătoare, iar poftele tale vor fi potolite cu mâncare hrănitoare. Adaptează-ți rutina obișnuită pentru a face față schimbărilor de apetit și energie.

Rămâi activ, chiar și cu temperaturile mai scăzute, și asigură-te că bei suficientă apă. Aceasta va preveni deshidratarea frecventă în lunile reci.

Strategii pentru a face față schimbărilor de sezon

Fii activ. Exercițiile fizice, atât în interior cât și în aer liber, îmbunătățesc sănătatea mentală.

Adoptă o rutină. Stabilirea unor rutine poate oferi stabilitate și structură și poate ajuta la gestionarea schimbărilor.

Rămâi conectat. Relațiile sociale sprijină starea de bine.

Mindfulness și meditație. Aceste practici reduc stresul și îmbunătățesc claritatea mentală.

Participă la activități de sezon. Participă la activități specifice toamnei. Te pot ajuta să adopți o atitudine pozitivă față de schimbări.

Eugen Popa, unul dintre cei mai respectați traineri din România, este președintele Asociației Române de Hipnoză și expert în tehnici de dezvoltare personală. A susținut conferințe și workshop-uri internaționale, având o experiență vastă în domeniul terapiei și al spiritualității.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Operațiunea secretă care va schimba lumea

3 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

4 Misterioasa sinucidere a secretarei-șefe de la UMF București

5 Șoșoacă și-a abandonat partidul? / ANAF a declarat SOS România „inactiv”. Formațiunea riscă să nu poată participa în alegeri