Cum mâncăm de Paște ca să nu ne cadă greu la stomac. Gestul care ne scapă de grijă

Cum mâncăm de Paște ca să nu ne cadă greu la stomac. Gestul care ne scapă de grijă

Ceea ce punem pe farfurie şi în pahare, cât şi felul în care mâncăm este foarte important pentru sănătatea noastră, iar excesele alimentare nu trebuie să devină o obișnuință. Pentru a petrece în tihnă de Paște, dr.Mihaela Bilic ne învață la ce trebuie să fim atenți.

Medicul ne învață cum să evităm o indigestie FOTO Adevărul

Medicul ne învață cum să evităm o indigestie FOTO Adevărul

Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite - greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree.

Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută. De aceea, consumul de alimente trebuie să fie controlat. Ca să nu ne fie rău, dar și ca să nu ne îngrășăm este indicat să repartizăm mâncarea pe parcursul întregii zile. "O porție pentru adult are două palme", arată Mihaela Bilic, nutriționist, conform stirileprotv.ro

Recomandarea mea? Nu mâncați totul la o masă, dacă nu vreți să vă alegeți cu o indigestie!

Indicat este, conform specialistului, ca micul dejun să fie unul asortat și să cuprindă: aperitivele, adică drobul, ouăle fierte și câteva felii de caș, alături de multe legume proaspete.

"Așteptați apoi 4-5 ore până la masa de prânz, cu ciorbă și stufat. Păstrați pentru masa de seară friptura la cuptor sau la grătar, cu multă salată verde. Rămâne loc și pentru un pic de dulce, o felie de pască sau de cozonac și o ceașcă de cafea cu lapte sunt gustarea perfectă pentru ceaiul de la ora 5.00", spune medicul.

Nu ne îngrășăm dintr-o singură masă!

Pentru cei care nu vor să se îngrașe, medicul îi liniștește și precizează că nu se acumulează grăsime dintr-o singură masă:

"Ca să câștigăm 1 kg de grăsime avem nevoie de un aport suplimentar de 7000 cal, deci nu ne îngrășăm dintr-o masă. Strategia de a repartiza mâncarea de-a lungul întregii zile ne ajută să ne satisfacem poftele fără risc de indigestie sau pericol pentru siluetă. Țineți cont de dimensiunea porției, farfuria ideală pentru un adult are 20cm în diametru, cât două palme".

Oul, prieten al curei de slăbire

Dr. Mihaela Bilic ne învață să degresăm carnea înainte de preparare și să o gătim fără a adăuga ulei în exces.

"Preparate tradiționale pe bază de carne de miel: borș, friptură, drob, stufat. Niciunul dintre ele nu reprezintă un pericol pentru siluetă dacă degresăm carnea înainte să o gătim și evităm să adăugăm ulei în exces în compoziția mâncării. Oul fiert este prin definiție un prieten al curei de slăbire. Consumați-l fără frică, stimulează secreția sucurilor biliare și ușurează digestia. Cu o singură condiție, să folosim muștar în loc de maioneză!", spune nutriționistul.

La desert, pasca, echilibrată nutrițional, fără mult zahăr, care face parte din categoria produse de panificație, nu de cofetărie, este o alegere inspirată.

"Nu uitați că o masă de sărbătoare nu înseamnă doar mâncare, ci și atmosferă plăcută, conversație, socializare. Bucurați-vă alături de cei dragi de o plimbare în aer liber, micile excese culinare pot fi compensate rapid cu un pic de mișcare. Paște fericit!", spune medicul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”