Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din România

Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din România

Magistrații Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor, lordul judecător Holroyde și judecătorul Jay, au admis apelul omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de extrădare emisă de o curte inferioara de la Londra pe motiv că acesta nu a avut parte de un proces corect în România.

Popoviciu a fost asistat de avocații Edward Fitzgerald QC, Peter Caldwell și Graham Hall. În 2020, Edward Fitzgerald QC a fost cotat pe primul loc la Londra în materie de proceduri de extrădare. La începutul anului, pe 4 ianuarie 2021, Edward Fitzgerald QC a reușit să convingă instanța să nu îl extrădeze în SUA pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, căutat de FBI sub acuzații de spionaj, potrivit doughtystreet.co.uk.

Avocatul Edward Fitzgerald QC i-a reprezentat și pe Silvio Berlusconi în fața CEDO, pe miliardarul rus Boris Berezovsky și pe cecenul Akmed Zakaev în procesele privind extrădarea în Rusia.

Echipa de avocați a lui Popoviciu a pus pe masa Înaltei Curți de la Londra mai multe mărturii din dosarele deschise de Secția Specială (SIIJ) împotriva judecătorului care l-a condamnat pe Popoviciu în primă instanță. Totuși, magistrații britanici au ținut să îl audieze ”face to face” pe unul dintre martorii lui Popoviciu.

Martorii au descris în detaliu presupusele legături ale judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran cu Gigi Becali, prezentat drept ”rivalul” lui Popoviciu și ”principalul martor al acuzării” DNA împotriva acestuia.

Fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București este cel care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu în primă instanță, în 2016, la 9 ani de detenție. Ulterior, judecătorul Ion-Tudoran a dispus și confiscarea terenurilor din Băneasa obținute ilegal de Popoviciu.

Sentința de condamnare a lui Popoviciu, emisă de judecătorul Ion-Tudoran, a fost confirmată, în august 2017, de un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, format din judecătorii Ana Maria Dascălu, Ștefan Pistol și Gianina Arghir. Înalta Curte i-a redus însă pedeapsa lui Popoviciu de la 9 la 7 ani de detenție cu executare.

Decizia de confiscare a fost anulată însă de Înalta Curte (un complet format din judecătorii Burnel, Cîrnaru și Encean) și, acum, procesul privind latura civilă se rejudecă la Curtea de Apel București.

Unul dintre martorii lui Popoviciu, avocatul Ionuț Veniamin Dojana, a fost audiat în fața instanței de la Londra. Dojana este și avocatul unui anume Cezar Panait, care a formulat o plângere penală la Secția Specială (SIIJ) împotriva judecătorului Ion-Tudoran.

Avocatul Dojana a relatat că, în anii 90, lucra pentru Florea Pîrvu, patronul Autovit. Avocatul le-a relatat judecătorilor englezi că judecătorul Ion-Tudoran avea o relație de prietenie și de ”afaceri/corupție” cu Florea Pîrvu și Gigi Becali.

Judecătorul ar fi venit des într-un bar de la Autovit să joace jocuri de noroc pe bani cu Becali și Pîrvu, i-ar fi consiliat pe cei doi în afaceri și în problemele legale pe care le aveau și ar fi primit mită de la ei.

Dojana a declarat că ”a auzit” sau ”i s-a spus” despre aceste lucruri. Spre exemplu, Dojana a declarat în fața instanței de la Londra că fiul lui Tudoran i-ar fi spus că judecătorul Tudoran l-ar fi consiliat pe Becali să pună mâna pe clubul de fotbal Steaua și i-ar fi cerut 2 milioane ”de euro sau dolari”. Fiind o sumă atât de mare, Becali ar fi declinat oferta.

Dojana ar fi auzit, de asemenea, de la un alt martor, Opriș, că Becali i-ar fi dat mită judecătorului Tudoran 200.000 de euro ca să îl ajute să iasă din arest în 2013.

Avocatul Dojana a precizat că toate aceste aspecte privindu-l pe judecătorul Ion-Tudoran, cuprinse în plângerea făcută la Secția Specială de clientul său, Cezar Panait, sunt instrumentate de procuroarea SIIJ (fostă DNA) Mihaela Iorga Moraru în dosarul penal nr. 1603/2019.

Declarațiile avocatului Dojana au fost susținute – prin mărturii la SIIJ și prezentate în scris instanței de la Londra – de Cătălin Dumitrescu, nepotul lui Florea Pîrvu de la Autovit, și Liviu Dobrin, un angajat al lui Pîrvu. Și aceștia au relatat că judecătorul Tudoran mergea la Autovit să joace jocuri de noroc pe bani cu Becali și Pîrvu.

Ungureanu, un alt angajat al Autovit, a declarat că lucrările de construcție și întreținere ale casei judecătorului Tudoran erau făcute de angajați ai Autovit.

Opriș, un fost asociat al patronului Autovit, a declarat, de asemenea, la SIIJ, în februare 2020, că judecătorul Tudoran îi oferea lui Florea Pîrvu asistență legală și ”protecție împotriva autorităților judiciare”.

Avocații lui Popoviciu au prezentat și mărturile lui Mihai Ciorcan, un jurnalist ”de investigație” de la România liberă, ale avocatului din România a lui Popoviciu, Bogdan Micu (a fost și avocatul lui Sebastian Ghiță), și ale profesorului Radu Chiriță, un cunoscut luptător împotriva ”abuzurilor DNA”.

Jurnalistul Ciorcan a declarat că judecătorul Ion-Tudoran ar fi primit un Mercedes roșu de la patronul Autovit, Florea Pîrvu.

Ce a declarat lordul judecător Holroyde. Magistratul Înaltei Curți a spus în cadrul audierilor de la Londra că multe dintre aceste mărturii sunt ”din auzite”, sunt greu de crezut și că a reflectat dacă să țină cont de ele.

Cu toate acestea, magistratul a acceptat câteva dintre mărturii.

Am ajuns la concluzia că mărturiile furnizate de Dojana, Dumitrescu și Opriș sunt credibile cel puțin privind următoarele aspecte privind conduita judecătorului Tudoran: a avut o relație de durată cu Pîrvu, în timpul căreia l-a asistat în mod nepotrivit și corupt în probleme legale; a avut, de asemenea, o relație de-a lungul anilor cu prietenul lui Pîrvu, Becali, în cadrul căreia i-a furnizat în mod nepotrivit și corupt asistență legală; a participat la jocuri de noroc cu acești oameni; ar fi primit o mită și ar fi cerut alta.

Nu pot concluziona dacă aceste alegații sunt adevărate, dar în toate circumstanțele acestui caz foarte neobișnuit, accept posibilitatea ca aceste alegații, la fel de bine, să poată fi adevărate”, a declarat lordul judecător Holroyde.

În schimb, răspunsul furnizat Inaltei Curți de la Londra de șeful interimar al SIIJ, Nicoale Marin (fost procuror DNA de caz în dosarul Popoviciu), nu a fost considerat acceptabil.

Pe 2 februarie 2021, SIIJ a trimis la Londra următorul răspuns, prin care a admis relația de amiciție dintre judecătorul Tudoran și Gigi Becali.

Nici procurorul de caz, nici cel de ședință nu au avut cunoștiință (în timpul anchetei/procesului) de existența unei relații de prietenie între judecătorul Bogdan Tudoran și alte persoane implicate în proces. De asemenea, DNA nu a avut informații despre posibila ascundere de către judecător a unei asemenea relații. Chiar dacă se dovedește existența unei relații de prietenie la acest moment, astfel de aspecte nu constituie un motiv pentru a fi revizuită o sentință definitivă, potrivit legislației române în vigoare”.

Sunt de acord cu dl. Fitzgerald (avocatul lui Popoviciu – n.r.) că este surprinzător că în sistemul penal de justiție din România, descoperirea ulterioară a unei relații de prietenie dintre judecător și martorul acuzării ”nu poate constitui un motiv de revizuire a decizie finale”, a declarat lordul judecător Holroyde.

Magistratul englez a concluzionat că aceste probleme nu au fost remediate prin faptul că decizia de condamnare a lui Popoviciu, dată de judecătorul Tudoran, a fost confirmată de completul de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de la București.

Decizia ÎCCJ a fost luată în necunoștiința acestor dovezi, acum disponibile, privind relația dintre judecătorul Tudoran și Becali. ÎCCJ nu i s-a cerut să re-examineze cazul din perspectiva faptului că judecătorul de la fond a avut o relație de-a lungul anilor, apropiată și coruptă, cu martorul cheie al acuzării”, a precizat lordul judecător Holroyde.

Prin urmare, Înalta Curte de la Londra a admis apelul lui Popoviciu pe motiv că nu avut parte de un proces corect în România.

Voi admite apelul pe acest motiv, voi anula ordinul de extrădare în România al apelantului și voi dispune eliberarea acestuia (Popoviciu era eliberat deja sub supraveghere cu brățară electronică n.r.)”, a conluzionat lordul judecător Holroyde.

Context. Popoviciu a mobilizat în apărarea lui cele mai puternice case de avocatură și personaje extrem de influente la nivel global, precum Hunter Biden (fiul vicepreședintelui de atunci al SUA, Joe Biden), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Rudy Giuliani (fost primar al New York-ului și avocat al lui Donal Trump).

De observat și că lordul judecător Holroyde este unul dintre magistrații englezi care au decis extrădarea în România a lui Alexander Adamescu, în octombrie 2020.

Publicația britanică Daily Mail a publicat pe 20 mai și 8 iunie mai multe schimburi de emailuri din 2016 între Hunter Biden – fiul președintelui SUA, Louis Freeh – fost șef FBI și mai mulți avocați americani pe tema apărării lui Puiu Popoviciu.

Omul de afaceri Gabriel Aurel ”Puiu” Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare în august 2017 în dosarul Băneasa. Acum, omul de afaceri se află la Londra. În august 2019, o curte din Regatul Unit a decis predarea lui Popoviciu la București, dar, pe 11 iunie 2021, Înalta Curte a Anglei și Țării Galilor i-a admis apelul lui Popoviciu și a anulat decizia de extrădare. SURSA: G4Media.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri