Cum îți poți antrena creierul zilnic. Exerciții care te ajută să-l menții în formă, indiferent de vârstă

Cum îți poți antrena creierul zilnic. Exerciții care te ajută să-l menții în formă, indiferent de vârstă

Există mai multe metode pentru a ține creierul viu . Jocurile de memorie pe care le poți utiliza zilnic ajută să-l păstrezi în formă. Ca orice mușchi, dacă nu este „lucrat”, acesta își pierde din capacitate.

Exercițiile pentru creier ajută memoria FOTO Shutterstock

Exercițiile pentru creier ajută memoria FOTO Shutterstock

Numește culoarea

Una dintre metodele simple de antrenament se referă la scrierea în calculator a cuvintelor „negru, albastru, verde, roșu, galben” de mai multe ori, folosindu-te de culori diferite. Apoi trebuie să rostești numele culorii cu care e scris cuvântul și nu cuvântul în sine, scrie sfatulpărintilor.ro . Acest exercițiu trebuie făcut de cât mai multe ori pe zi. Dacă ai timp, a doua zi poți schimba culorile.

Numără invers

Pentru îmbunătățirea performanțelor de memorare este util și să numeri invers.

Ziua 1: numără invers de la 200, din 5 în 5.

Ziua 2: numără invers de la 150, din 7 în 7.

Ziua 3: numără invers de la 100 din 3 în 3.

„Cele 7 cuvinte”

Pentru a-ți testa capacitatea poți scrie o poveste folosindu-te de doar 7 cuvinte. Repetă zilnic acest exercițiu care te va ajuta nu numai să-ți îmbunătățești memoria, ci și să devii un bun povestitor care poate să spună mult în puține cuvinte.

„Ziua pe dos”

Chiar dacă ești dreptaci sau stângaci, poți accepta provocarea ca într-una din zilele săptămânii să utilizezi cealaltă mână atunci când mănânci, te speli pe dinți, te piepteni. Poți încerca chiar să scrii. Această metodă te va ajuta să-ți folosești și cealaltă emisferă a creierului.

Memorează obiectele dintr-o cameră

Pentru acest joc trebuie să vizualizezi toate obiectele din cameră timp de un minut. Apoi întoarce-te și notează pe cele pe care ți le amintești. Dacă recurgi la acest exercițiu cât mai des, vei observa că memoria se va îmbunătăți pe zi ce trece.

Un mit celebru despre creierul uman, desființat de specialiști

Unul dintre cele mai populare mituri legate de ființa umană este acela că-și folosește doar 10% din capacitatea creierului și că o stimulare a funcționării acestuia i-ar oferi super-puteri. Oamenii de știință arată că această informație este total falsă.

O greșeală de interpretare și un mit greu de distrus

Ideea că ne folosim doar 10% din creier a apărut undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea și s-a rostogolit ca un tăvălug la începutul veacului următor. Mai precis, preluând o serie de considerații din jurul anului 1890, psihologul și filosoful William James afirma, în anul 1907, într-un articol, că „majoritatea oamenilor simt că trăiesc o viață plină de rutină cu un soi de nor care s-a abătut asupra capacității noastre de gândire. Suntem sub cea mai înaltă capacitate a noastră de discernământ, raționament sau fermitate în decizii. În comparație cu ceea ce ar trebuie să fim, sunt doar pe jumătate conștienți. Noi folosim doar o mică parte din resursele noastre mentale și psihice”.

Mit contrazis cu argumente evoluționiste și teste de laborator

Acest mit a fost contrazis și demontat cu dovezi clare, științifice de mulți specialiști în neurologie. Unul dintre cele mai cunoscute studii în acest sens este cel al lui S. Hughes, F. Liddy și S. Lambe din anul 2013, intitulat ”Misconceptions about psyhological science”. Acești specialiști, dar și alții arată că este o absurditate să credem că ne folosim doar 10% din capacitatea creierului. Nu am fi capabili, printre altele, de complexitatea neuronală de care dăm dovadă zi de zi. Unul dintre cele mai complexe teste utilizate pentru demontarea mitului a fost cel realizat cu aparatul de tomografie bazată pe emisie de pozitroni( PET). Propriu-zis, o substanță biologic activă este injectată în subiectul studiului, creierul o metabolizează și sunt emiși pozitroni.

Cu cât este mai activă o anumită zonă a creierului, cu atât emite mai mulți pozitroni. Cu ajutorul tehnologiei computerizate s-a putut realiza o hartă cerebrală pe baza acestor emisii. S-a demonstrat că în cursul unei zile, creierul este utilizat complet. Chiar și în timpul somnului are o actvititate pe toată suprafața sa, reparând, procesând și așa mai departe. Pe scurt, nu există zone nefolosite.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…