Cum îți dai seama dacă un aliment este ultraprocesat. La ce trebuie să fim atenți

Cum îți dai seama dacă un aliment este ultraprocesat. La ce trebuie să fim atenți

Pentru a îți îmbunătăți obiceiurile alimentare anul acesta nu trebuie să numeri caloriile, ci trebuie să acorzi atenție etichetelor de pe fiecare produs pentru a vedea cât de mult a fost procesată mâncarea pe care urmează să o pui în coșul de cumpărături, relatează The Washington Post .

Multe alimente ultraprocesate au o listă lungă de ingrediente. Foto: shutterstock (Arhivă)

Multe alimente ultraprocesate au o listă lungă de ingrediente. Foto: shutterstock (Arhivă)

Mulți oameni mănâncă o mulțime de alimente ultraprocesate și nici măcar nu își dau seama de acest lucru. Multe dintre aceste alimente, precum batoanele proteice, granola, iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi și cereale, par a fi alegeri sănătoase.

Este esențial să te asiguri că știi ce urmează să mănânci sau cu ce îți vei hrăni familia", a spus Nicole Avena, profesor la Universitatea Princeton.

Nouă indicii că un aliment este, probabil, ultraprocesat:

Are mai mult de trei ingrediente

Multe alimente ultraprocesate au o listă lungă de ingrediente. Dacă îți place pâinea, de exemplu, este recomandat să o alegi pe cea care conține doar ingrediente simple , cum ar fi făina de grâu, făina de orz, maia, sare, nuci sau stafide. Multe pâini ultraprocesate conțin zahăr, ulei vegetal, îndulcitori artificiali și mai mulți conservanți, conservanți și agenți de extindere a duratei de valabilitate, cum ar fi acidul sorbic, propionatul de calciu și monogliceride.

Agenți de îngroșare, stabilizatori sau emulgatori

Caută ingrediente precum lecitină de soia, gumă de guar, gumă Xantan, caragenan, mono și digliceride ale acizilor grasi sau Carboximeticeluloză sodică. Alimentele ultraprocesate conțin adesea coloranți pentru a le da un aspect atrăgător, conservanți pentru un termen de valabilitate mai lung și agenți de îngroșare, stabilizatori și emulgatori pentru a le îmbunătăți textura sau pentru a împiedica separarea ingredientelor pe măsură ce stau pe rafturile magazinelor timp de săptămâni sau luni întregi.

Zaharuri și îndulcitori adăugați

Încearcă să eviți alimentele care au pe etichetă sirop de porumb sau melasă. În schimb, poți alege mierea.

Ingrediente care se termină în „-oză”

Verifică pe etichetă dacă există zaharoză, maltoză, dextroză, fructoză sau glucoză. Acestea sunt alte denumiri pentru zaharurile adăugate.

Îndulcitori artificiali

Verifică dacă pe etichetă sunt menționați următorii îndulcitori artificiali: aspartam, sucraloză, acesulfam de potasiu, zaharină sau stevia. Îndulcitorii și aromele artificiale sunt un alt semn caracteristic al alimentelor ultraprocesate.

Zahărul și îndulcitorii sunt adesea adăugați „pentru a masca gustul neplăcut al conservanților și al altor ingrediente care sunt adăugate", a afirmat Nicole Avena.

Alimente „nutritive”

Alimentele ultraprocesate au adesea pe ambalajele lor mențiuni pompoase de marketing. Multe produse care sunt comercializate ca fiind nutritive sunt, de fapt, pline de îndulcitori și alți aditivi. Printre aceste produse se numără cerealele pentru micul dejun, granola, iaurtul cu arome și sosurile pentru salate.

Conținut scăzut de zahăr

Pe etichetă scrie că produsul are un conținut scăzut de zahăr adăugat? Acesta poate fi un semnal de alarmă, întrucât producătorii înlocuiesc adesea zahărul adăugat în produsele lor cu îndulcitori artificiali.

Varietate de arome

Nu te lăsa ispitit de alimentele prezentate într-o varietate de arome. Dacă îți place iaurtul cu gust de fructe, cumpără iaurt simplu și adăugă în el fructe proaspete. Multe iaurturi cu aromă de fructe nu conțin doar fructe, ci mai mulți alți aditivi.

Poți să-l faci în bucătăria ta?

Atunci când ai dubii, uită-te pe lista de ingrediente și întreabă-te dacă ai putea să prepari acel produs acasă. Alimentele ultraprocesate conțin aditivi care nu sunt utilizați de obicei în bucătăriile de acasă.

Desigur, nu trebuie să eviți toate alimentele procesate. În schimb, gândește-te la procesarea alimentelor ca la o serie de alimente care variază de la cele minim procesate până la cele ultraprocesate.

Majoritatea alimentelor procesate sunt cele pe care le poți prepara în propria bucătărie. Acestea conțin, de obicei, două sau trei ingrediente.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…