Cum își strecoară Rusia sistemele de rachete pe sub nasul turcilor, spre Ucraina

Cum își strecoară Rusia sistemele de rachete pe sub nasul turcilor, spre Ucraina

Teoretic, Rusia este împiedicată să își mute navele de război din Mediterană în Marea Neagră, deoarece Turcia a închis Bosforul pentru navele de război rusești. Cu toate acestea, Rusia a fost capabilă să transporte sisteme de arme avansate, cum ar fi rachetele S-300, prin strâmtoare pentru a le folosi în războiul din Ucraina, scrie navalnews.com.

nava ruseasca rachete bosfor

Sparta II, nava rusească văzută pe camerele de supraveghere trecând Bosforul

La adăpostul întunericului, o navă de marfă rusă - Sparta II - ar fi transportat armament pentru războiul Rusiei din Ucraina prin stâmtoarea Bosfor controlată de Turcia. Se crede că Rusia a expediat sistemul de apărare aeriană S-300 de la bazele sale din Siria până la Marea Neagră .

Se presupune că nava a plecat din Tartus, în Siria, unde componentele sistemului S-300 au fost adunate pe chei. Sistemul S-300 a venit probabil de la un sit din Masyaf, în nordul Siriei., a început călătoria pe 20 august și a trecut Bosforul în noaptea de 24-25 august.

Tranzitul a fost observat de către respectatul observator de nave Yörük Ișık. După ce a așteptat la ancoră în apropierea coastei rusești, nava a intrat în Novorossisk pe 27 august.

Se pare că nava este deținută de Oboronlogistikao companie deținută chiar de Ministerul rus al Apărării. Nava a fost adăugată în mod specific pe lista de sancțiuni a Biroului de control al activelor străine (OFAC) al Trezoreriei SUA. Echipajul nave este civil, dar încărcătura sa este adesea de natură militară.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, Turcia a închis Bosforul navelor de război. Acest lucru a împiedicat Marina Rusă să-și consolideze forțele navale care luptau împotriva Ucrainei. Dar navele comerciale mai pot trece.

Destinația navei Sparta II era Novorossisk, un port rusesc și o bază navală importantă aproape de Podul Kerci. Prin urmare, rachetele S-300 urmează să întărească apărarea fie în apropierea Kerciului, fie în alte zone ale operațiunilor rusești. Crimeea se confruntă cu o activitate crescută a dronelor ucrainene. iar sistemul ar putea fi folosit a spori apărarea acolo.

Pe de altă parte, cei doi frați care conduc compania turcească Baykar, specializată în drone militare, au declarat că susțin pe deplin Ucraina și că nu vor vinde armele lor Rusiei „indiferent de câți bani ni se oferă".

Compania Baykar este cunoscută mai ales pentru dronele sale Bayraktar TB2, care au fost folosite cu efecte devastatoare de către forțele ucrainene de la invazia președintelui rus Vladimir Putin din februarie, intrând chiar în cultura populară cu un cântec scris în onoarea lor.

Într-un interviu acordat pentru BBC, Haluk și Selçuk Bayraktar, CEO și, respectiv, director de tehnologie la Baykar, au insistat că nu vor vinde arme Rusiei, informează Newsweek.com.

Prietenia și cooperarea noastră cu Ucraina durează de mulți ani. Prin urmare, indiferent de câți bani ni se oferă, sincer, nu se pune problema să le predăm în această situație", a spus Haluk.

Tot sprijinul nostru este complet de partea Ucrainei, deoarece avem o legătură foarte puternică, iar Ucraina se confruntă cu atacuri foarte nedrepte, agresive și nefondate. Nimic nu va umbri cooperarea noastră cu Ucraina, indiferent de suma oferită, poziția noastră în această chestiune este clară", a adăugat el.

Bayraktar TB2 poate fi pilotat către o țintă de către un operator de la distanță aflat la kilometri distanță, înainte de a-și efectua atacul cu bombe sau rachete. Acestea au fost utilizate pe scară largă de forțele turcești împotriva grupului militant Partidul Muncitorilor din Kurdistan și au jucat un rol important în victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei în războiul din 2020 din Nagorno-Karabah.

Frații Bayraktar sunt foarte bine conectați din punct de vedere politic în Turcia, Selçuk căsătorindu-se cu fiica președintelui Recep Tayyip Erdogan în 2016.

Aceștia au o relație strânsă și de durată cu Ucraina, furnizând pentru prima dată drone acestei țări în 2018. Kievul a cumpărat aproape două duzini de drone Bayraktar TB2 înainte de invazia rusă, iar alte 16 au sosit la începutul lunii martie.

Haluk a declarat: „Când a început războiul, am trimis zece camioane cu ajutoare alimentare, alimente pentru copii, articole de igienă. Ucraina este o țară cu care avem relații strânse. Împărtășim durerea ucrainenilor și apreciem apărarea pământului lor și lupta lor eroică".

La începutul acestei luni, Vasil Bodnar, ambasadorul ucrainean în Turcia, a declarat pentru RBC Ucraina că Baykar este în proces de a construi o fabrică de drone chiar în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”