
Cum își pregătește Taiwanul cetățenii pentru război: „Nu vă panicați, dar nici nu fiți relaxați”
De la securitate energetică la conexiuni mai bune la internet, Taiwanul lucrează la modalități de a-și proteja populația în eventualitatea unui atac din partea Chinei, relatează The Guardian.
Dacă războiul ar izbucni în Taiwan, localnicii ar putea fi îndrumați înainte de toate spre cel mai apropiat lanț de magazine 7-Eleven.
Nimeni nu poate ști cu siguranță cum s-ar desfășura un atac chinez asupra Taiwanului, dar planificatorii guvernamentali pot face unele presupuneri. De pildă, se așteaptă ca armata și poate poliția din Taiwan să fie trimise în prima linie, lăsând în sarcina serviciilor de urgență civile îngrijirea și controlul.
În mod cert, asistența externă nu va fi posibilă din cauza blocadei chineze. Liniile feroviare interne ar putea fi scoase din funcțiune și spațiile aeriene închise pentru zborurile non-militare, cum ar fi transporturile. Internetul și semnalul telefonic ar fi probabil întrerupte.
În cazul unui astfel de scenariu, rezidenții au opțiunea de a merge la unul dintre cele peste 13.000 de magazine de pe insulă pentru a lua rații și provizii medicale, livrate de sistemele logistice interne ale acestor lanțuri, potrivit a patru persoane familiarizate cu discuțiile.
Locuitorii pot avea astfel acces la comunicările guvernamentale trimise prin fax magazinelor și afișate în geam. Sau ar putea trimite un mesaj folosind hotspot-ul de urgență al magazinului.
Magazinele universale din Taiwan, inclusiv lanțul 7-Elevens, au colaborat cu guvernul în timpul pandemiei pentru a raționaliza măștile în perioadele de penurie. Transformarea lor într-un centru comunitar pe timp de război ar necesita totuși o pregătire mai amănunțită, iar aceste aspecte se discută în prezent în cadrul unei comisii înființate de președintele Taiwanului, Lai Ching-te, cu scopul de a asigura reziliența în caz de atac sau dezastru.
Ideea se numără printre o serie de scenarii luate în considerare de echipa lui Lai, formată din 27 de miniștri și membri ai securității naționale, alături de ONG-uri și personalități din sectoarele de afaceri, sociale și religioase.
Așadar, „comisia de rezistență pentru apărarea întregii societăți" este însărcinată cu pregătirea societății taiwaneze pentru război sau dezastre.
Planurile de anexare pe care le face China
Guvernul chinez dorește să anexeze Taiwanul - în mod ideal pașnic, dar în caz de necesitate, pe cale militară. În acest sens, analiștii estimează că China nu are momentan capacitatea necesară pentru o invazie la scară largă, dar ar putea să o aibă în curând.
Până atunci China apelează la tactici de hărțuire hibridă, prin război juridic, economic și cibernetic; campanii de dezinformare, precum și de influență și spionaj.
De asemenea, armata chineză exersează cu regularitate posibile blocade asupra insulei- ultimul astfel de exercițiu având loc chiar săptămâna trecută.
„Dacă Taiwanul pierde liniile de aprovizionare maritimă, resursele sale interne vor fi epuizate rapid, iar ordinea sa socială va fi aruncată în haos", a apreciat recent academicianul și fostul general chinez Meng Xiangqing.
Dar în timp ce speră la ce este mai bun, Taiwanul își pregătește totodată cetățenii pentru ce este mai rău.
„În fața amenințărilor, fie că sunt dezastre naturale sau ambiții de expansiune autoritare, credem că atâta timp cât guvernul și societatea în ansamblu sunt pregătite, pot răspunde”, a declarat Lai la a doua întâlnire a comisiei în decembrie.
Scopul comisiei este de a se asigura că, în caz de criză, guvernul și serviciile de bază continuă să funcționeze, aprovizionarea, rețelele și infrastructura sunt protejate, iar comunitatea poate oferi sprijin civil armatei dacă este necesar.
O mare parte din muncă se bazează pe programele civile deja create de ONG-uri, dar și pe zecile de mii de noi centre de ajutor în caz de dezastre, precum și adăposturi de evacuare și protecție antiaeriană. Există, de asemenea, strategiile de răspuns guvernamental care au fost create pentru cutremure, frecvente în Taiwan, sau pandemie. Magazinele au servit ca centre comunitare în ambele cazuri.
„Afacerile private pot juca un rol crucial în probleme precum distribuirea de provizii critice”, a declarat Wen Lii, purtător de cuvânt al biroului președintelui.
„Companiile private s-au alăturat, de asemenea, discuțiilor privind furnizarea de spațiu pentru adăposturi, provizii medicale și depozitare".
Comisia s-a întrunit doar de trei ori până acum, dar a organizat deja o simulare în decembrie și un exercițiu live în Tainan săptămâna trecută, care a implicat doar respondenți civili.
Simularea a dezvăluit unele slăbiciuni evidente și prezumții periculoase. De pildă, un departament responsabil cu aprovizionarea cu alimente nu avea niciun plan pentru situația în care forțele de poliție ar fi indisponibile pentru a le distribui.
Un alt reprezentant al departamentului a luat în considare o situație în care ar fi în imposibilitatea de a publica comunicate online sau să trimită comunicate liderilor locali.
„După simulări, lucrurile s-au schimbat foarte repede pentru că fiecare minister a realizat cât este de nepregătit", a spus Poyu Tseng, consultant la ONG-ul Doublethink Lab și membru al comitetului axat pe pregătirea și utilizarea forțelor civile.
„Pur și simplu, și-au dat seama, ah, acesta este un plan foarte slab... i-a silit pe oameni să gândească."
Sisteme energetice și de comunicații
Există, de asemenea, slăbiciuni potențial critice în sistemele energetice și de comunicații ale Taiwanului.
Securitatea energetică în special este extrem de vulnerabilă la o blocadă. Aproximativ 97% din aprovizionarea cu energie a Taiwanului este importată. Există rezerve strategice în funcție de tipul de combustibil – stocuri de cărbune și petrol pe o perioadă de 90 de zile și una 40 de zile pentru gaz natural lichefiat.
„Energia va fi cea mai importantă problemă despre care oamenii vor vorbi, pentru că adăposturile, transportul, spitalele, toate au nevoie de energie”, a spus Wen-ling Tu, membru al comitetului axat pe energie și infrastructură critică.
Institutul de Cercetare pentru Democrație, Societate și Tehnologii Emergente (DSET), condus de Tu, a analizat potențialele situații de blocadă și a constatat că ar fi nevoie de un număr mai mare de surse regenerabile, în timp ce delegațiile ucrainene au sfătuit Taiwanul să crească stocarea bateriilor și producția de bănci de energie.
O problemă este și faptul că rețeaua de electricitate Taipower, deținută de stat, este mult prea centralizată, cu linii de transmisie lungi între centralele electrice majore, care sunt expuse atacurilor.
Tsai-ying Lu, directorul programului de reziliență climatică și sustenabilitate al DSET, a declarat că guvernul diversifică importurile și caută surse regenerabile, dar trebuie să îmbunătățească integrarea energiei solare și eoliene în rețea și să pregătească sectorul privat pentru potențiale întreruperi de curent în timpul unei crize.
China exploatează deja slăbiciunile rețelei de comunicații și informații din Taiwan. În 2024, China efectuat în medie 2,4 milioane de atacuri cibernetice pe zi asupra guvernului taiwanez.
Ei au spart site-urile guvernamentale din Taiwan, afișajele gărilor și ecranele magazinelor 7-Eleven și, se presupune, un sistem de administrare a spitalelor. China este, de asemenea, suspectată de tăierea cablurilor submarine care alimentează internetul Taiwanului.
Taiwanul nu are acces la rețeaua de sateliți Starlink după ce negocierile preliminare cu compania deținută de Elon Musk au eșuat. În schimb, dezvoltă o acoperire comercială comună pe orbita joasă a Pământului și propriul sistem intern, inclusiv 700 de hotspot-uri planificate în întreaga țară pentru uz guvernamental și militar, dar și potențial civil.
Campania de dezinformare
Dar înainte de a elimina semnalele de internet și telefon ale Taiwanului, Beijingul le-ar folosi probabil pentru a răspândi dezinformare și haos. Iar mass-media din Taiwan este percepută ca fiind extrem de vulnerabilă la plantarea de știri.
Personalul unor instituții de știri importante au vorbit despre cote mari care lasă prea puțin timp pentru verificarea faptelor, în timp ce alte instituții au acorduri de partajare a conținutului cu mass-media de stat chineză.
Dar, din câte se pare, există puțin apetit oficial pentru a aborda această vulnerabilitate – un oficial guvernamental a sugerat că taiwanezii sunt oricum sceptici cu privire la orice fel de știre.
Tseng apreciază că asta este o „portiță uriașă”,
„Din perspectiva manipulărilor și interferențelor străine, cred că avem nevoie de o poziție mai puternică, în special față de actorii rău intenționați".
Membrii comisiei și analiștii care au vorbit cu The Guardian au fost însă optimiști.
Unii au spus că nu există o direcție clară, deși totuși e prematur. Alții sunt îngrijorați de sprijinul bipartizan necesar pentru succesul său.
„Suntem în direcția cea bună, dar motivul pentru care nu sunt atât de încrezător privind implementarea este pentru că depinde și de ce fel de resurse putem strânge pentru a investi", a spus Tu.
Partidele de opoziție controlează în prezent legislativul din Taiwan și au redus bugetele, inclusiv pentru Taipower (și capacitatea sa de a-și consolida infrastructura), dar și pentru Ministerul Afacerilor Digitale, care, printre altele, a fost nevoit să reducă drastic numărul de hotspot-uri de satelit instalate.
Diviziunea politică afectează și coeziunea socială, a spus Tseng.
„Când ești polarizat, ești mai haotic, iar când ești mai haotic, ești mai slab", a spus ea. „Polarizarea inversează rezistența".
„Pentru o societate amenințată în mod constant de dezastre naturale și alte riscuri, există un principiu util: nu intrați în panică, dar nu vă relaxați", a spus Wen Lii de la biroul președintelui.
„Trebuie să atingem un echilibru, în care să continuăm să clădim încredere și să asigurăm creșterea economică, în timp ce sporim gradul de conștientizare cu privire la potențialele amenințări".
Sursa: adevarul.ro