Cum își extinde Elon Musk influența politică la nivel global
Lumea devine locul de joacă al lui ELon Musk. În primele trei zile ale anului 2025, Elon Musk a pus stăpânire pe politica globală prin zeci de postări, adesea incendiare, către cei 210 milioane de urmăritori ai săi pe X, atacând diverși lideri ai lumii, scrie The Washington Post.
Miliardarul american Elon Musk/ FOTO:EPA/EFE
Fără menajamente, miliardarul a intrat în joc cu o serie de postări, adesea controversate, care au stârnit reacții puternice la nivel mondial. Într-o mișcare surprinzătoare, Musk a cerut eliberarea unui extremis britanic de extremă dreapta aflat în închisoare și a distribuit un mesaj prin care îl îndemna pe Regele Charles al III-lea să dizolve Parlamentul și să organizeze noi alegeri, având în vedere scandalurile recente din Marea Britanie privind abuzurile asupra copiilor.
Un alt atac l-a avut ca țintă pe prim-ministrul britanic Keir Starmer, căruia Musk i-a reproșat faptul că nu a acționat mai devreme în cazul „găștilor de violatori”, scandal care a zguduit Marea Britanie în urmă cu mai bine de un deceniu. Aceste postări s-au dovedit a fi doar începutul unui val de intervenții politice pe care Musk le-a lansat pe platforma sa X, lăsând în urmă o mulțime de întrebări despre intențiile sale.
De asemenea, Musk a continuat să își manifeste influența în politica canadiană, lăudându-l pe Pierre Poilievre, liderul Partidului Conservator din Canada. Se pare că Musk nu se mulțumește doar cu politica americană, având în vedere că a anunțat că va susține Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta din Germania, care se pregătește să participe la alegeri anticipate în februarie 2025.
Aceste mișcări sunt doar o continuare a influenței pe care Musk o deține deja în Statele Unite, unde, în 2024, a jucat un rol important în susținerea în alegeri a lui Donald Trump și a altor republicani. Acum, Musk își extinde jocul și în afacerile externe, aliniindu-se cu politicieni conservatori din diverse colțuri ale lumii și căutând modalități prin care să influențeze rezultatele electorale și politice din țările aliate ale Statelor Unite. Așa cum a demonstrat în trecut, Musk nu se sfiește să se implice direct în politică, iar acest comportament se adâncește pe măsură ce își consolidează relațiile cu politicieni de dreapta din întreaga lume.
Îngrijorări în Marea Britanie și Germania
Mai mult decât atât, Musk continuă să fie un personaj controversat, iar unii lideri din Marea Britanie și Germania nu au ezitat să își exprime îngrijorarea cu privire la amestecul său în politica internă a altor țări. „Musk ar trebui să se concentreze asupra problemelor din Statele Unite, nu asupra celor din Marea Britanie sau alte colțuri ale lumii”, a spus ministrul britanic Andrew Gwynne, criticându-l pentru atitudinea sa de a se amesteca în scandalurile britanice.
În același timp, Musk nu este străin de schimbările bruște de alianțe politice. După o întâlnire la Mar-a-Lago cu Nigel Farage, liderul Reform UK, Musk a declarat că va sprijini financiar acest partid de dreapta, dar, în aceeași timp, a subliniat că Farage nu mai este liderul potrivit pentru a conduce mișcarea politică. Această schimbare de poziție reflectă instabilitatea relațiilor politice ale lui Musk, care poate renunța rapid la susținerea unor figuri politice atunci când interesele sale nu se mai aliniază cu ale lor.
În ceea ce privește impactul asupra alegerilor din Germania, Musk a fost acuzat că încearcă să influențeze rezultatele din februarie 2025, susținând Alternativa pentru Germania, un partid considerat extremist de către serviciile de informații germane. Musk a scris într-un articol de opinie că acest partid reprezintă „ultima speranță pentru Germania”, lăudându-l pentru pozițiile sale economice și de reglementare. Aceste acțiuni nu au trecut neobservate, iar guvernul german l-a acuzat de amestec în politica internă a țării.
Răspunsul cancelarului Germaniei la atacurilor lui Musk: „Nu hrăni trollul”
Cancelarul german Olaf Scholz crede că a găsit o metodă de a combate provocările miliardarului Elon Musk.
„Sunt foarte mulți oameni pe rețelele de socializare care vor să atragă atenția cu sloganuri dure. Este posibil să câștigi favoarea lui Musk, dar voi lăsa asta cu plăcere altora. Regula mea este: nu hrăni trollul”, a declarat Scholz pentru săptămânalul german Stern într-un interviu publicat sâmbătă, 4 ianuarie.
Elon Musk, care este proprietarul rețelei de socializare X, a declarat că Scholz va pierde alegerile federale din 23 februarie din Germania.
Într-o postare recentă, Musk s-a referit la Scholz drept „Oaf Shitz”.
Anterior, Musk a criticat aspru conducerea germană, numindu-l pe Scholz „prost”, iar președintele Steinmeier „tiran nedemocratic”. Ca răspuns, cancelarul german a apărat ferm instituțiile democratice ale țării sale, spunând: „Președintele federal nu este un tiran antidemocratic, iar Germania este o democrație puternică și stabilă”.
Într-un interviu, Scholz a promis că va „rămâne neclintit” față de atacurile personale ale lui Musk .
„Ca social-democrați, suntem obișnuiți cu faptul că există antreprenori bogați în media care nu apreciază politica social-democraților – și nu își ascund părerea”, a spus el.
În același timp, Musk susține partidul de extremă dreaptă „Alternativa pentru Germania” (AfD), care a provocat indignare în Germania. Berlinul l-a acuzat pe miliardar că se amestecă în alegeri. Actualul favorit pentru funcția de cancelar, Friedrich Merz de la CDU, a spus că nu își poate aminti un caz similar de imixtiune în campania electorală a unei țări prietene în istoria democrațiilor occidentale.
Musk plănuiește să poarte o conversație cu liderul AfD Alisa Weidel, în zilele următoare, care este nominalizată de partid pentru funcția de cancelar al Germaniei.
Indiferent de reacțiile negative care pot apărea, Musk nu își schimbă strategia de a folosi influența sa pentru a remodela peisajul politic mondial. Acțiunile sale din acest început de an sunt un semnal clar că Musk nu este doar un jucător în politica americană, ci și un actor global care va continua să se implice în numeroase bătălii politice din întreaga lume, susține The Washington Post.
Sursa: adevarul.ro