Cum intenționează Kievul să inoveze „armata dronelor”. Cele mai ingenioase arme folosite de ucraineni FOTO
Proiectul de strângere de fonduri UNITED24, înființat anul trecut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski a permis Kievulului să clădească o așa-numită „armată a dronelor”, care urmează să fie reconfigurată, a indicat Mihailo Fedorov, vicepremierul pentru inovație, dezvoltarea educației, știință și tehnologie.
Dronele au fost folosite intens de ambele părți pe câmpul de luptă FOTO SHUTTERSTOCK
Platforma UNITED24 a strâns peste 330 de milioane de dolari de la donatori din peste 100 de țări, spunea Zelenski într-un discurs ținut pe 5 mai pentru a marca prima aniversare a platformei. 269 de milioane de dolari din totalul fondurilor strânse au fost destinate echipamentelor pentru apărare și deminare, a precizat Fedorov.
Jurnaliștii de la publicația americană „Insider” l-au chestionat pe Fedorov în legătură cu impactul acestui proiect asupra operațiunilor militare și defensive ale Ucrainei. Răspunzând pe email, acesta a detaliat câteva dintre modalitățile prin care donațiile au sprijinit forțele Kievului, inclusiv prin achiziții importante de drone.
Potrivit unui raport financiar al UNITED24 și unui inventar al echipamentelor de apărare analizate de Insider, Ucraina a cheltuit deja peste 215 milioane de dolari pe o gamă largă de articole pentru armata ucraineană, de la îmbrăcăminte, căști și veste antiglonț până la vehicule speciale, piese de schimb și camere cu termoviziune.
Ucraina a reușit să achiziționeze un utilaj avansat de deminare fabricat în Marea Britanie, și anume Armtrac 400, care e dotat cu un rotor hidraulic pentru a sonda solul în căutare de explozibili. Vehiculul - care poate fi operat manual sau de la distanță - neutralizează explozibilii la o adâncime de 21 de metri și poate rezista la explozia unor mine antitanc.
Utilajul a fost folosit pentru prima dată în regiunea Harkov (nord-est) anul trecut, iar în prezent este operat în regiunea Herson (sud), a dezvăluit Fedorov pentru Insider. Ambele regiuni au fost eliberate în cursul contraofensivelor din toamna anului trecut, după ce au au fost sub ocupație rusă preț de luni de zile.
„Din nefericire, după eliberare, o mulțime de terenuri din aceste regiuni au nevoie să fie deminate", a spus el. "Utilajul ajută la salvarea vieților salvatorilor noștri, a operatorilor specializați și a civililor."
Vânătorul dronelor Shahed
Cu ajutorul acestor donații, Ucraina a achiziționat șase sisteme de apărare antidronă cunoscute sub numele de „Shahed Hunter” - o referire la modelele de drone de fabricație iraniană operate de forțele rusești.
Cea mai populară versiune este Shahed-136, o muniție cu rază lungă de acțiune care poate zbura ca o dronă obișnuită și poate zăbovi deasupra unei anumite zone. Aceste sisteme de mici dimensiuni sunt încărcate cu explozibili și pot fi direcționate spre ținte, pilotate pentru a se izbi de ele și detonate la impact precum o rachetă. Din septembrie anul trecut, forțele Moscovei le-au folosit ca pe niște rachete de croazieră ieftine pentru a teroriza orașele din Ucraina, prin atacuri asupra rețelei energetice sau infrastructurii civile.
Sistemul „Shahed Hunter” este o rețea de radare și bruiaje care poate detecta dronele rusești de la o distanță de aproximativ 40 de kilometri, a explicat Fedorov. Sistemul eliberează drone de interceptare care capturează drona inamică cu ajutorul unei plase; de asemenea lansează o parașută pentru a aduce drona la sol și a evita exploziile.
Fedorov a publicat pe contul său de Telegram, la sfârșitul lunii ianuarie, un video cu sistemul Shahed Hunter în acțiune.
UNITED24 a trimis către Insider o versiune a videoclipului cu subtitrare în engleză: „Primii «Shahed Hunters» au plecat deja la vânătoare. Aceste sisteme antidronă au capacitatea de a detecta dronele inamice, bruia semnalele GPS, intercepta dispozitive aeriene. Să înceapă vânătoarea de drone!"
Nu este clar unde anume au fost folosite până acum sistemele Shahed Hunter sau cât de des. Fedorov a precizat însă că Ucraina are nevoie de mai multe astfel de sisteme pentru a se putea apăra împotriva valurilor de atacuri rusești cu drone. Zilele trecute, într-o singură noapte, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 35 de drone - dintre care 30 au vizat Kievul, potrivit Ministerului Apărării al țării.
„Căutăm în mod constant să identificăm [și] să achiziționăm soluții care vor ajuta la apărarea ucrainenilor de atacurile cu drone", a declarat Fedorov.
În condițiile unui câmp de luptă definit de o utilizare a dronelor la o scară nemaiîntâlnită până acum, inventarul de capacități aeriene fără pilot al Ucrainei se extinde cu mult dincolo de sistemele de apărare Shahed Hunter.
„Armata dronelor”
Prin intermediul platformei UNITED24, Ucraina a clădit ceea ce numește o „armată de drone” - ce a inclus achiziționarea a mii de drone, reparații pentru sisteme, instruirea a 10.000 de operatori și începutul unui efort de a demara o producție de drone pe scară largă, a declarat Fedorov.
Potrivit documentelor UNITED24, Ucraina a achiziționat 3.839 de drone și sisteme de vehicule aeriene fără pilot (UAV), precum și 18 drone navale. 2.124 dintre aceste drone au fost deja trimise pe front, unde „deja arată rezultate pe câmpul de luptă”, a scris Fedorov pe Twitter marți.
Acest arsenal vast și divers de drone - care constă în peste 10 modele diferite de aeronave care variază în funcție de dimensiune, greutate și capacitate de încărcare - include și drone civile donate de armatei ucrainene, a precizat Fedorov. El s-a referit la acestea ca fiind „dronații” și le-a salutat ca fiind o „parte esențială” a proiectului „Armata de drone”.
Având în vedere că Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă mult așteptată pentru a elibera teritoriile ocupate în estul și sudul țării, proiectul va continua să fie un obiectiv principal pentru Kiev în perioada următoare.
Fedorov a precizat că inițiativa trece printr-o „transformare” care urmărește mai multe obiective, între care înființarea „primelor unități de drone de atac din lume ”. Potrivit unui raport publicat marți, există deja 11 unități de drone de atac complet echipate pentru luptă, iar ținta este ca în cele din urmă această cifră să ajungă la 60.
„Următorul pas este demararea producției noastre naționale de drone; în acest scop, am lucrat deja la dereglementarea și crearea unui mediu favorabil pentru inovare”, a spus oficialul ucrainean.
Sursa: adevarul.ro