Cum încearcă Ucraina să-și protejeze armelor valoroase primite din Occident
Kievul încearcă să neutralizeze dronele ieftine rusești care atacă echipamentele occidentale scumpe și eficiente.
Într-un subsol din centrul Kievului, la sfârșitul lunii trecute, departe de privirile indiscrete, sute de ingineri și antreprenori inovatori s-au întâlnit cu înalți oficiali militari pentru a găsi modalități de a neutraliza mai bine dronele kamikaze rusești ieftine care încă devastează orașele ucrainene.
A fost o privire rară, de aproape, a cursei înarmărilor tehnologice dintre Ucraina și Rusia, care se bazează pe inovația din sectorul privat, ajutată de capital de risc de stat și care eliberează mii de drone de luptă într-o industrie în plină expansiune pe timp de război, scrie Reuters.
„Războiul de astăzi este tehnologic, cu schimbări în tehnologie și pe câmpul de luptă care au loc în fiecare zi”, a declarat Mihailo Fedorov, viceprim-ministru al Ucrainei și ministru pentru transformări digitale, prezenta la întâlnire.
Premii de trei milioane de dolari
Organizatorii au distribuit premii în valoare de trei milioane de dolari pentru 3 echipe de experți despre care s-a considerat că au prezentat cele mai bune drone sau sisteme de război electronic care să contracareze aeronavele fără pilot „Shahed”, pe care Rusia le primește în cantități mari din Iran.
În luna mai Rusia a atacat orașele ucrainene cu peste 300 de drone iraniene, un număr record, după ce în timpul iernii trecute și lunile premergătoare a încercat să le folosească pentru a paraliza sistemul energetic ucrainean.
A fost momentul în care partenerii occidentali ai Ucrainei au decis să furnizeze Kievului sisteme de apărare aeriană avansată, după luni de ezitări în acest sens. Însă doborârea unor roiuri de drone care costă 50.000 de dolari bucata cu o rachetă care costă un milion de dolari nu este o utilizare tocmai eficace a resurselor militare.
„Nu este profitabil așa că suntem nevoiți să reducem constant costurile uneltelor pe care le folosim pentru a doborî Shahed-urile”, afirmă Fedorov. „Vorbin despre detectarea lor folosind sisteme acustice, precum și alte mijloace, dar și despre distrugerea lor propriu-zisă”, explică el.
„Vrem să ne pregătim pentru... iarna viitoare pentru a răspunde acestor provocări”, a spus viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov.
Iar acum, în condițiile în care armata ucraineană a trecut la ofensivă, rușii au început să folosească drone ieftine de fabricație autohtonă pentru a ataca și scoate din acțiune echipamente occidentale în valoare de milioane de dolari.
Soldații ucraineni povestesc că dronele Lancet, care sunt un tip de „muniții rătăcitoare” - aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat reprezintă o amenințare tot mai mare pe linia frontului.
Samuel Bendett, analist la Center for a New American Security, a explicat că ministerul rus al apărării a încurajat o creștere a producției de Lancet ca o modalitate ieftină de a lovi tocmai echipamentele occidentale de mare valoare oferite Ucrainei pentru contraofensiva sa.
Bendett a precizat că, potrivit unor surse rusești accesibile publicului, o dronă Lancet costă aproximativ 3 milioane de ruble, echivalentul a 35.000 de dolari. În comparație, analiștii estimează că o singură rachetă S-300 folosită de Rusia costă cel puțin câteva sute de mii de dolari. Asta în timp ce un tanc Leopard 2 valorează câteva milioane de dolari.
Conflictul din Ucraina, un „război al dronelor”
Unul dintre participanții la întâlnirea organizată luna trecută la Kiev, Oleksandr, a declarat pentru Reuters că echipa sa a prezentat un „quadrocopter” care, pe lângă elicele care îl propulsează, are aripi care îi permit să zboare mult mai rapid decât alte drone și pentru distanțe mai mari.
„Va fi o dronă care va decola vertical pentru a intercepta sau ajunge din urmă alte drone pentru a le doborî sau bloca electronic”, a spus el.
Un alt participant, un inginer și șef adjunct al unei companii ucrainene, a relatat că echipa sa a prezentat modele pentru noi sisteme de război electronic care să fie mai eficace împotriva dronelor folosite de ruși, cu precădere împotriva celor Shahed iraniene.
Dronele au fost folosite pe scară largă în războaiele din Yemen, Siria și Nagorno-Karabah, dar nicăieri la fel de mult ca în Ucraina.
„Acesta este cu adevărat un război fără precedent al dronelor”, a spus Mihailo Fedorov, adăugând că sectorul tech militar al Ucrainei a cunoscut o creștere explozivă după începerea invaziei rusești.
Ucraina vrea să creeze o „armată” a aeronavelor fără pilot
Anul trecut Ucraina a lansat un proiect de crowdfunding menit să ducă la crearea unei „Armate a Dronelor”, acesta dezvoltându-se ulterior într-un program de stat care acoperă totul, de la producția de aeronave fără pilot, la instruirea de operatori pentru acestea.
Fedorov a spus că producția de drone a ajuns acum să fie distribuită pe întregul teritoriu al Ucrainei, în pofida amenințărilor reprezentate de atacurile aeriene rusești. Acesta a mai precizat că producătorii au fost încurajați să își accelereze munca și să folosească adăposturile de raid aerian în procesul de fabricare.
El a precizat de asemenea că peste 80% din dronele folosite de forțele ucrainene sunt fabricate autohton sau asamblate în Ucraina.
Anatoli Khrapcinski, un alt participant la întâlnire care lucrează la o firmă ce dezvoltă sisteme de război electronic, a scos în evidență diferența dintre abordarea Ucrainei și cea a Rusiei în ceea ce privește inovația tehnologică.
El a spus că, în timp ce abordarea rusă este una dinspre vârf către bază și este dominată de companii de stat, cea a Ucrainei se bazează pe sectorul privat și companii mai mici.
„Anul trecut, când am început acest proiect, existau 7 companii care puteau vinde drone statului. Astăzi sunt 40 și vor fi 50 până la sfârșitul anului”, a punctat și Mihailo Fedorov.
Sursa: adevarul.ro