Cum încearcă SUA să scoată India din sfera de influență a Rusiei
Statele Unite au prezentat săptămâna aceasta în India mai multe avioane militare - avioane de vânătoare F-16 şi F/A-18F Super Hornet, bombardiere B-1B şi - în premieră - noile avioane multirol F-35 cele mai avansate din arsenalul american, relatează Reuters.
India ar putea să cumpere de la SUA avioane F-16
Rusia este furnizorul tradiţional de armament al Indiei, însă guvernul de la New Delhi încearcă acum să îşi modernizeze flota militară aeriană, formată în mare parte din aeronave din perioada sovietică. Indienii sunt îngrijoraţi de întârzierea livrărilor din Rusia, în contextul războiului din Ucraina, şi totodată resimt presiunile occidentale în direcţia distanţării de Moscova, arată agenţia citată.
Delegaţia americană la expoziţia aviatică Aero India, încheiată vineri, este cea mai numeroasă din istoria de 27 de ani a evenimentului, ceea ce subliniază importanţa strategică tot mai mare a relaţiilor între SUA şi India , conform Agerpres.
Ruşii s-au remarcat anul acesta printr-o prezenţă formală. Compania de stat exportatoare de armament „Rosoboronexport“ a avut un stand comun cu United Aircraft şi Almaz-Antey, unde a expus modele miniaturale de aeronave, camioane, radare şi tancuri. În anii trecuţi, firma ocupa o poziţie mai centrală, deşi Rusia nu a adus la Bengaluru avioane de vânătoare timp de un deceniu, după ce India a început să ia în considerare alternativele din Europa şi Statele Unite.
Boeing a intrat deja, cu Super Hornets, în competiţia pentru dotarea cu avioane a celui de-al doilea portavion al marinei militare indiene, iar Lockheed Martin a prezentat în premieră la Aero India, în 2019, un model modernizat de F-16 proiectat pentru India.
F-35 nu este inclus „deocamdată" în oferta pentru forţele aeriene indiene (IAF), afirmă o sursă din interior. Expunerea a două astfel de aeronave la evenimentul de la Bengaluru este însă un indiciu al ponderii strategice crescute a Indiei pentru SUA.
Angad Singh, analist independent în domeniul apărării, apreciază că prezenţa aeronavelor respective nu a fost un „efort comercial", ci mai degrabă un semnal privind importanţa relaţiilor militare bilaterale în regiunea indo-pacifică. „Chiar dacă vânzările de armament nu sunt piatra de temelie a relaţiei, există o cooperare şi o colaborare la nivel militar între India şi SUA", adaugă el.
SUA și Rusia au dotat India cu armament
Statele Unite nu permit oricărei ţări să achiziţioneze F-35. Întrebat dacă acestea vor fi oferite Indiei, contramiralul Michael L. Baker, ataşat militar la ambasada Statelor Unite în India, a afirmat că guvernul indian se află în „etapele foarte timpurii" ale evaluării necesităţii acestor aeronave.
Înaintea expoziţiei, agenţiile de presă de stat din Rusia au transmis că Moscova a furnizat Indiei în ultimii cinci ani armament în valoare de aproximativ 13 miliarde de dolari şi a lansat comenzi de 10 miliarde de dolari.
SUA au aprobat în ultimii şase ani vânzări de armament către India al căror volum depăşeşte şase miliarde de dolari, inclusiv aeronave de transport, elicoptere Apache, Chinook şi MH-60, rachete, sisteme de apărare antiaeriană, tunuri navale şi avioane de patrulare şi recunoaştere Poseidon P-8I.
Sursa: adevarul.ro