Cum încearcă Putin să-și restabilească autoritatea în Rusia. Campanie de defăimare la adresa lui Prigojin
Președintele rus Vladimir Putin apelează la un „manual” familiar pentru a-și consolida autoritatea: o campanie de defăimare la adresa lui Evgheni Prigojin, liderul militar al Grupului Wagner, care a condus o scurtă revoltă împotriva Kremlinului.
Prigojin a scăzut brusc în ultimele zile în ochii opiniei publice din Rusia. Putin s-a mișcat rapid pentru a discredita imaginea publică a șefului mercenarilor Wagner, scrie The Hill.
Putin a ordonat statului să dezmembreze imperiul de afaceri Wagner, inclusiv armata, „fermele” de troli de pe internet și operațiunile miniere de aur și alte minerale de pe continentul african. Presa de stat din Rusia a prezentat imagini dintr-un raid al poliției la una dintre casele lui Prigojin din Sankt Petersburg, arătând arme, bani, cărămizi de aur, peruci și mai multe pașapoarte într-un spațiu plin de mobilier ornamentat, o piscină interioară și o platformă pentru elicopter.
Aceste tipuri de mișcări sunt menite să discrediteze imaginea lui Prigojin în rândul publicului, care îl vede ca pe un războinic în prima linie a războiului Rusiei din Ucraina, care i-a numit pe generalii ruși incompetenți și corupți.
"Arătarea bogăției pe care o are Prigojin este o modalitate de a submina mesajul său anti-elită în rândul populației", a declarat Mary Glantz, consilier principal al Centrului Rusia și Europa pentru Institutul de Pace al Statelor Unite.
În timp ce Kremlinul a declarat inițial că acuzațiile penale împotriva lui Prigojin vor fi retrase în schimbul exilului său în Belarus, liderul grupului de mercenari pare să se afle în Rusia.
"Lovitura mediatică precede de obicei lovitura reală", a declarat Brian Whitmore, membru senior la Centrul Eurasia din cadrul Consiliului Atlantic, în timpul unei discuții de grup.
"Așa că urmăresc asta îndeaproape și primul lucru care mi-a venit în minte când totul s-a prăbușit: Prigojin a ratat".
Prigojin a scăzut în sondaje
Un sondaj realizat de centrul rus Levada a arătat că favorabilitatea publică a lui Prigojin a scăzut la jumătate – de la aproximativ 58% la 30% – în zilele ulterioare tentativei de revoltă. Sondajele au înregistrat o favorabilitate de 22% a lui Prigojin la începutul lunii iulie.
Denis Volkov, directorul centrului Levada, a declarat că firma de sondare a opiniei publice se află în mijlocul unui sondaj lunar, din ușă în ușă, ceea ce le-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care opinia publică s-a schimbat de la o zi la alta.
Majoritatea respondenților par să fi aflat despre revolta lui Prighojin din declarațiile lui Putin sau din alte surse guvernamentale și,după ce a fost în mare parte rezolvată, influențând opiniile lor negative despre liderul Wagner, a scris Volkov într-o analiză.
Volkov a declarat că sondajele lor au descopperit puține daune aduse reputației lui Putin, majoritatea având o "evaluare pozitivă-neutră" și ar dori să-l vadă reales la alegerile prezidențiale din Rusia, programate să aibă loc în martie 2024.
"Ei [Rusia] fac o treabă bună schimbând subiectul... cam asta fac adesea, așa că seamănă mai mult cu un haos informațional", a declarat Jonathan Teubner, fondator și CEO al Filter Labs, care folosește inteligența artificială pentru a analiza comunicațiile online din Rusia pentru a urmări opinia publică.
În timp ce haosul informațional servește la descurajarea publicului de a mobiliza o opoziție unificată, are și dezavantajul slăbirii eforturilor de organizare a sprijinului.
"Ceea ce vedem acum este, probabil, efortul de a-și motiva populația să creadă ceva sau să facă ceva și sunt foarte răi la asta", a spus Teubner.
"Nu au un alt manual."
Ce a făcut Putin după revolta Wagner
Serviciile de informații occidentale au declarat că revolta lui Prigojin – care a fost lansată și anulată în 36 de ore la sfârșitul lunii trecute – a reprezentat cea mai serioasă provocare pentru conducerea de peste două decenii a lui Putin în Rusia.
Dar SUA, aliații și experții s-au abținut să prezică căderea rapidă a liderului rus de la putere .
Putin a ținut un discurs televizat în primele ore ale rebeliunii lui Prighozin – care a izbucnit serios pe 24 iunie – promițând că va pedepsi răsculații și descriind actele drept trădare și terorism.
Dar, odată cu intervenția liderului autoritar belarus Aleksandr Lukașenko, Putin a renunțat la amenințările sale publice, spunând că Prigojin și banda sa de mercenari s-ar putea refugia în Belarus. Serviciul de securitate internă al Rusiei, FSB, a renunțat la acuzațiile penale împotriva șefului Wagner.
Schroeder a numit episodul "izbitor", adăugând că Putin s-ar putea confrunta cu consecințe dacă nu își respectă cuvintele.
"Lui Putin s-ar putea să nu-i pese de percepții și să creadă că, prin controlul mass-mediei de stat, el poate controla narațiunea. Dar modul în care elitele îl văd pe Putin contează; contează pentru modul în care vor acționa în viitor", a spus el. "Și nu va putea ascunde faptul că a lăsat rivalitatea dintre Prigojin și conducerea militară rusă să dureze prea mult și că a trebuit să se lupte pentru a preveni un rezultat mai rău".
Consolidarea sprijinului public este o modalitate cheie de a respinge loialitatea șovăitoare în rândul elitei, a declarat Glantz de la USIP, iar acest lucru l-a determinat probabil pe Putin să facă o vizită surpriză și să se plimbe printre publicul din sudul teritoriului rus Daghestan, la câteva zile după retragerea lui Prigojin din marșul său spre Moscova.
Videoclipurile și imaginile l-au arătat pe Putin făcându-și selfie-uri cu susținătorii pe stradă, la un moment dat sărutând o fetiță pe frunte.
A fost o vizită șocantă pentru un lider care s-a retras în mare parte din viața publică, adoptând politici stricte de izolare în jurul COVID-19 și găzduind vizitatori, de la cei mai apropiați consilieri ai săi la lideri străini, în camere cavernoase la o masă de 20 de metri.
"Unul dintre lucrurile pe care le-a folosit pentru a-și menține controlul asupra elitelor este capacitatea sa de a spune: "oamenii sunt cu mine", a spus Glantz.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care a mers în Daghestan este să fie alături de oameni și să arate elitelor din jurul său: "Uite, nu presupuneți că Prigojin are sprijinul lor și eu nu".
Glantz a adăugat că Putin este precaut, efectuând încet răzbunarea – luând bogăția, armele și puterea lui Prigojin – și afirmându-se ca fiind mai angajat în gestionarea statului.
"Este un fel de manual familiar", a spus ea. "Cred că se întoarce la managementul mai activ, pentru a afirma că ia decizii și știe ce să facă și pentru a încerca să restabilească faptul că poate nu este atât de slab sau incompetent pe cât pare".
Sursa: adevarul.ro