
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
PSD, PNL și UDMR, cele trei partide care formează coaliția de guvernare, se luptă pe cele două mandate de judecător CCR atribuite de Parlament. Deși este al treilea partid ca pondere în coaliție, UDMR are prima șansă pentru a impune un magistrat la CCR, iar PSD nu vrea să cedeze în fața PNL, susțin surse politice pentru Adevărul. Liberalii așteaptă salvarea de la președintele interimar, Ilie Bolojan. Numele discutate în coaliție în acest moment sunt Emil Boc, Robert Cazanciuc și Csaba Asztalos.
Trei din cei nouă judecători de la Curtea Constituțională vor ajunge la final de mandat vara aceasta: doi numiți de Parlament (Marian Enache și Attila Varga) și unul numit de președintele României (Livia Stanciu). Pentru cele două mandate atribuite de Parlament se duc negocieri dure în coaliția de guvernare. UDMR, deși are doar 6% în Parlament, revendică un loc la CCR, pe motiv că judecătorul care își încheie mandatul, Attila Varga, a fost propus tot de formațiunea maghiară în urmă cu 9 ani. Pe scurt, UDMR vrea continuitate. Iar PSD și PNL nu se pot opune, din moment ce guvernul este dependent de voturile maghiarilor. Csaba Asztalos, actualul președinte al CNCD, este favorit să ocupe funcția, susțin sursele citate.
De partea cealaltă, PSD, cel mai mare partid din coaliție, exclude posibilitatea de a ceda un mandat la Curte către partenerii din PNL, deși liberalii au solicitat postul. Cel care insistă pentru fotoliul de judecător CCR este senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției în Guvernul Ponta. Însă Cazanciuc nu are deocamdată susținerea lui Marcel Ciolacu, susțin surse social-democrate. De altfel, Cazanciuc și-a dorit postul și în 2022, dar Marcel Ciolacu a preferat să-l propună la CCR pe controversatul Bogdan Licu, prim-adjunct la Parchetul General. Și Florin Iordache, ministru al Justiției în era Dragnea, autorul celebrei OUG 13, râvnește la funcție, însă cu șanse infime. “Iordache tot dă târcoale pe la partid, dar ar fi sinucidere curată pentru Ciolacu să-l pună la CCR”, susțin surse din conducerea partidului.
Teoretic, PNL ar trebui să primească al treilea post vacant de la CCR, însă numirea o va face președintele României, nu Parlamentul. Dacă PSD și UDMR sunt sigure că impun magistrați la Curte, liberalii depind total de Ilie Bolojan, aflat într-o situație inconfortabila. Surse din partid susțin că Bolojan ezită să facă o desemnare pentru Curtea Constituțională. Motivul? “Bolojan, chiar dacă e interimar, are dreptul constituțional de a numi judecători CCR, dar se teme să nu genereze critici în spațiul public. Ar fi fără precedent ca un președinte interimar să numească pe cineva la Curte pentru un mandat de 9 ani. Într-un fel, ar însemna să uzurpe mandatul viitorului președinte”, explică unul dintre juriștii PNL.
Mandatul Liviei Stanciu la CCR expiră pe data de 13 iulie. Așadar, succesorul Liviei Stanciu poate fi numit și de noul președinte al României, care urmează să fie ales pe data de 18 mai. În cazul în care Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliție, ar câștiga alegerile, ar putea desemna un nou judecător CCR din rândurile PNL, partidul pe care l-a condus între 2009 și 2014. Însă liberalii se tem că alegerile ar putea fi câștigate de Nicușor Dan sau George Simion, situație în care ar rămâne fără un post la CCR.
Numele vehiculate în PNL pentru postul de magistrat CCR sunt Emil Boc, primarul Clujului, și Bogdan Mateescu, judecător la Vâlcea.
Sursa: adevarul.ro