Cum îl lăuda CIA pe Ceaușescu în 1973: ”A adus României mai mult prestigiu internațional și mai multă importanță ca niciodată”

Cum îl lăuda CIA pe Ceaușescu în 1973: ”A adus României mai mult prestigiu internațional și mai multă importanță ca niciodată”

Într-un raport secret al CIA din noiembrie 1973 și declasificat recent, ofițerii de informații americani îi aduceau multe aprecieri lui Nicolae Ceaușescu, spunând, printre altele, că acesta era ”o figură unică în Europa de Est”.

Ceaușescu a condus România 24 de ani FOTO Fototeca online a comunismului românesc

Ceaușescu a condus România 24 de ani FOTO Fototeca online a comunismului românesc

Raportul declasificat al CIA despre Nicolae Ceaușescu se întinde pe 15 pagini, dintre care peste jumătate sunt dedicate politicii externe a acestuia.

”Politica externă a lui Ceaușescu este un amestec de sfidare și conformitate însă, mai presus de orice, scopul principal este acela de a păstra și chiar de a crește un surprinzător grad de independență față de Moscova. Ceaușescu are printre proiectele sale esențiale strângerea legăturilor cu Vestul pentru a avea cât mai multe beneficii economice . Este dornic să aibă acces la creditele și tehnologia din Vest. La începutul anului 1973, România a devenit prima țară din Pactul de la Varșovia ce a cumpărat o flotă aeriană comercială americană, parafând un contract pentru achiziționarea a trei avioane Boeing 707”, scriau oficialii americani în raportul secret.

În același timp, CIA îi aducea în raport și unele critici lui Ceaușescu, atât pentru modul în care îi izola pe români de țările din Vest, cât și pentru cultul personalității ce era în creștere susținută.

”Succesul lui Ceaușescu peste hotare derivă în mare măsură din insistența sa de a menține în România un sistem comunist ortodox și rigid. Controlul său asupra țării este unul aproape complet. Celor mai mulți români li s-au tăiat complet contactele politice și culturale cu țările din Vest. Pentru foarte mulți români e extrem de dificil să obțină o viză, chiar și pentru a merge în Iugoslavia, țara vecină. În plus Ceaușescu se asigură ca subordonații săi să nu îi submineze autoritatea. Ceaușescu promovează constant un cult al personalității și nu vrea să împartă lumina reflectoarelor cu nimeni altcineva. Pentru românul mediu, realizările lui Ceaușescu sunt binecunoscute și depășesc neajunsurile. Nicolae Ceaușescu a adus României mai mult prestigiu internațional și mai multă importanță ca niciodată”, mai notau ofițerii CIA în raportul întocmit acum 51 de ani.

Tot în raportul din noiembrie 1973, americanii mai spuneau și că în ciuda succeselor avute de Ceaușescu în anumite domenii, ”economia va fi o mare problemă în următorii ani. Românilor li se cere deja să strângă cureaua în numele unei eficiențe mai mari și a unei productivități crescute. Iar Ceaușescu este conștient că pierderea controlului asupra problemelor economice ar putea produce un răspuns sovietic advers”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Operațiunea secretă care va schimba lumea

3 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

4 Misterioasa sinucidere a secretarei-șefe de la UMF București

5 Șoșoacă și-a abandonat partidul? / ANAF a declarat SOS România „inactiv”. Formațiunea riscă să nu poată participa în alegeri