Cum îl APĂRA în 2006 AVOCATUL ILEGAL Ponta pe CONDAMNATUL de astăzi Tender/STENOGRAME
Vă miră că astăzi penalul Ponta mai are puțin și spune că se pișă pe procurorul care-l anchetează și se ascunde, ca lașul, în spatele unor parlamentari la fel de penali? Astăzi, doi judecători demni au dat o condamnare exemplără unuia dintre cei mai mari rechini care au devalizat România. Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani și 7 luni de pușcărie. După ce, din 2006 se sustrage, sub tot felul de tertipuri, acestei condamnări. Cine l-a apărat pe Tender când acest infractor era arestat preventiv, și se războia cu judecătorii în sala unde intrase ilegal pentru era și deputat în același timp? Ați ghicit, penalul Victor Ponta.
Un raport al CSM din 2006 arată că relaţia dintre Victor Ponta şi sistemul Judiciar nu a fost una lipsită de animozităţi. Inspecţia Judiciară a CSM a constatat în 2006 că pe atunci avocatul Victor Ponta a "obstrucţionat" actul de Justiţie în favoarea clientului său, omul de afaceri Ovidiu Tender, arestat la acel moment în dosarul RAFO. O stenogramă a şedinţei de judecată arată cum a încercat să pledeze în sala de judecată, deşi era în incompatibilitate, dar şi cum judecătorul i-a cerut să părăsească sala de judecată.
În 2006, Ovidiu Tender a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar care privea devalizarea companiei RAFO Oneşti. La procesul în care Curtea de Apel a decis prelungirea arestării preventive, Tender a fost apărat de actualul premier penal Victor Ponta.
Astfel, pe 30 iulie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a judecat recursul la prelungirea măsurii arestării preventive a lui Ovidiu Tender. Şedinţa de judecată a făcut obiectul unei investigaţii realizate de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii. Raportul Inspecţiei Judiciare, însuşit de CSM în plen, dezvăluie faptul că Victor Ponta a făcut tot posibilul să "obstrucţioneze" actul de justiţie, nu a respectat solemnitatea şedinţei şi a încercat să pledeze pentru Tender, deşi se afla în incompatibilitate fiind şi parlamentar.
Stenograma şedinţei de judecată arată că Victor Ponta, deşi a fost declarat incompatibil să îl apere pe Tender, a intrat în sala de judecată. Din derularea procesului rezultă că judecătorul Curţii de Apel a cerut forţelor de ordine să-l scoată pe Ponta din sala de judecată. În raportul CSM se reţine că Ponta şi ceilalţi avocaţi au făcut tot posibilul să amâne şedinţa de judecată pentru câteva ore din simplul motiv că dacă prelungirea arestării lui Tender nu se judeca până la ora 24 acesta ar fi fost eliberat din oficiu.
Stenograma Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală dosarul 26063/3/2006
Preşedinte: Da. Putem începe şedinţa de judecată. Vă rog să faceţi apelul.
Grefier: Dosar 26063/3/2006. Intimat inculpat Tender Ovidiu Lucian.
Inculpat: Prezent!
Avocat din oficiu: Este prezent şi asista din oficiu...
[....]
Voci din public: Domnul Ponta este aici.
Preşedinte: Da, spuneţi.
Reprezentantul Parchetului: Să ne daţi cuvântul pe recurs.
Preşedinte: Pe recurs v-am dat cuvântul.
Reprezentantul Parchetului: Domnule preşedinte, am formulat recurs împotriva ...
Avocat Ponta: Domnule preşedinte, îmi cer scuze sunt apărătorul ales.
Reprezentantul Parchetului: ... încheierii de şedinţă.
Preşedinte: Delegaţia?
Avocat Ponta: O am în dosar, domnule preşedinte.
Preşedinte: La noi la Curte? Nu aveţi.
Avocat Ponta: Acuma pot s-o depun.
Preşedinte: Nu aveţi. Nu.
Avocat Ponta: Deci este dosarul de la instanţa...
Preşedinte: Nu, noi v-am sunat, nu sunteţi îmbrăcat cum trebuie...
Avocat Ponta: Acuma îmi iau roba, domnule preşedinte.
Preşedinte: Nu puteţi să ne spuneţi asta, trebuia să fiţi... v-am dat 11 telefoane, uitaţi aici
Avocat Ponta: Mie, domnule preşedinte?
Preşedinte: Nu dumneavoastră, dumneavoastră nu sunteţi în dosar, erau trecuţi ceilalţi doi, domnul Mateuţ şi domnul... neinteligibil
Avocat Ponta: Vă rog frumos de tot să...
Preşedinte: Luaţi listing-ul...
Avocat Manolache: Domnule preşedinte, luaţi telefoanele şi le verificaţi.
Preşedinte: Verificaţi dumneavoastră, listing-ul, să vedeţi...
Avocat Ponta: Delegaţia mea e la dosar, domnule preşedinte.
Preşedinte: Nu, la dosarul nostru de Curte.
Avocat Manolache: Da, o aducem acuma, mai este până la 12 noaptea, domnule preşedinte.
Avocat Ponta: O aduc... neinteligibil.
Preşedinte: Da, aşteptaţi dumneavoastră până la 12. Aveţi cuvântul. Vă rog să luaţi loc, dacă nu vă rog să-l scoateţi afară. Garda.... Vă rog frumos! Haideţi. Vă rog, aveţi cuvântul.
Reprezentantul Parchetulului: Am formulat recurs împotriva încheierii de şedinţă prin care...
Avocaţi: Nu se poate aşa ceva...
Preşedinte: Se poate. Legea spune că recursul se judecă înainte de expirarea. Poftiţi afară. Vă rog.
Avocaţi: Încălcaţi legea.
Preşedinte: Vă rog.
Avocaţii: Încălcaţi legea.
Preşedinte: Vă rog frumos. Haideţi.
Voci din public: neinteligibil
Preşedinte: Garda, scoateţi-i afară, dacă nu vin eu şi-i scot afară.
Avocaţii: Este incredibil.
Preşedinte: Domnule, vă rog frumos. Chemaţi ajutoare.
Avocaţii: Chemaţi ajutoare...
Preşedinte: Potrivit art... având în vedere...
Avocaţii: Este abuz
Preşedinte: Aceste manifestări, în baza articolului 6 din Convenţia Europeană, instanţa declară şedinţa nepublică. Toată lumea să poftească afară. Articolul 6 din Convenţia Europeană aşa spune, atunci când actul de justiţie este afectat, deci Convenţia Europeană spune aşa, instanţa dispune şedinţă nepublică. Toată lumea afară.
[...]
Avocaţi: suntem avocaţi aleşi...
Preşedinte: Am dispus să nu mai intre nimeni. Garda!, Garda! Garda ce se întâmplă aici? Garda! Ce se întâmplă aici?
[...]
Avocat Ponta: Mi-aţi cerut mie, domnule preşedinte, să depun delegaţie şi să-mi aduc roba.
Preşedinte: Aveţi puţină răbdare. Am dispus..
Avocat Ponta: neinteligibil...
Preşedinte: ... şedinţă nepublică.
Avocat Ponta: ... dacă se poate să ne respectaţi.
Preşedinte: Vă rog să nu vorbiţi odată cu mine. Am dispus, gata. Vă rog să evacuaţi sala.
Avocat Ponta: O să vă...
Voce din public: Sedinţa e publică.
Preşedinte: Eu vorbesc cu garda şi dumneavoastră vorbiţi peste mine. Dacă nu respectaţi regulile, vă rog frumos să părăsiţi sala de şedinţă.
În final avocatul Ponta nu a fost lăsat să pledeze, judecătorul a constatat că potrivit legii fiind şi deputat nu avea dreptul să-l reprezinte pe Tender în instanţă.
După această şedinţă Victor Ponta a sesizat CSM pentru a lua măsuri împotriva judecătorilor care nu i-au permis să pledeze pentru Tender. În raportul CSM se reţine că judecătorul a acţionat legal când a evacuat sala, dar şi că avocatul Victor Ponta i-a încurajat pe cei din sală să întrerupă şedinţa. "Atitudinea persoanelor din sala de şedinţă a fost încurajată de sosirea avocaţilor Ponta Victor şi Manolache Marius care s-au prezentat fără delegaţie, iar avocatul Ponta Victor şi fără ţinuta vestimentară corespunzătoare, învederând instanţei că până la ora 12 noaptea mai este şi, prin urmare, au la dispoziţie timp suficient pentru a se prezenta în faţa instanţei corespunzător", se arată în constatările CSM.
În acelaşi raport al CSM se menţionează că avocaţii lui Tender, printre care şi Victor Ponta, au obstrucţionat actul de justiţie şi au avut o atitudine lipsită de scrupule. "Derularea evenimentelor demonstrează cu prisosinţă că avocaţii inculpatului au urmărit de la bun început obstrucţionarea actului de justiţie pentru a împiedica judecarea cauzei în termenul prevăzut de lege pactizând cu inculpatul şi nu cu justiţia în scopul facerii dreptăţii", precizează CSM.
În privinţa lui Ponta, CSM a reţinut că acesta a avut o conduită nepotrivită cu profesia de avocat, dar si cu statutul său de parlamentar. "Demnă de evidenţiat este conduita avocatului Ponta Victor, parlamentar şi jurist de profesie, care a fost departe de ţinuta pe care ar fi trebuit să i-o confere statutul de avocat şi în acelaşi timp de parlamentar. Prezenţa sa în instanţă a avut drept scop tergiversarea soluţionării dosarului astfel încât instanţa să nu poată soluţiona cauza în termenul prevăzut de lege şi nu pentru a asigura apărarea inculpatului", a mai precizat CSM în 2006.
CSM a transmis raportul către Comisia de Disciplină a Baroului Bucureşti care însă nu a aplicat nici o sancţiune.
Ponta şi-a adus aminte de incidentul din 2006 la Congresul Avocaţilor. "Eu, ca om care am fost şi în biroul unui procuror, şi într-un penitenciar, şi într-o sală de judecată - am mai fost şi exclus din săli, de pe acolo, de judecători, în vremurile de aur când eram doar avocat - pot să spun că una este să vorbeşti la Bruxelles sau la televizor despre reforma în justiţie, referindu-te, în general, la cine este procuror general sau procuror-şef la DNA şi pe cine din adversarii politici ai reuşit să-i trimiţi în închisoare, şi alta să vorbeşti de justiţia de zi cu zi", a spus Ponta, prezent la Congresul Avocaţilor.
Dincolo de activitatea de avocat, Victor Ponta a apărat în spaţiul public şi alţi învinuiţi, în special colegi de partid din PSD. Victor Ponta l-a apărat public pe preşedintele CJ Argeş Constantin Nicolescu, în 2011 când Tribunalul Argeş a decis arestarea sa preventivă într-un dosar investigat de DNA. Pe 31 ianuarie 2011, Ponta a organizat un miting de solidaritate faţă de Nicolescu care era acuzat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită.
În 2012, de la Palatul Victoria, Ponta îi critica pe procurorii care anchetau dosarele cu fraudele de la referendum.
Victor Ponta i-a luat apărarea şi lui Adrian Năstase. În repetate rânduri Ponta a declarat sau a lăsat să se înţeleagă că dosarele lui Năstase sunt politice şi că preşedintele Băsescu este vinovat pentru asta.