Cum îi intimidează autoritățile ruse pe recruții care nu vor să lupte în Ucraina VIDEO
Un nou videoclip postat pe rețelele de socializare arată cum autoritățile ruse încearcă să-i intimideze pe recruții care refuză să lupte în Ucraina.
Recruții ruși, intimidați de autorități pentru a lupta în Ucraina / Foto: Arhivă / Profimedia
Videoclipul ar fi fost filmat în regiunea Belgorod din vestul Rusiei, unde propaganda rusă acuză de mai multe săptămâni că ar avea loc atacuri ucrainene.
În imagini se vede cum recruții ruși sunt somați să iasă din rând și sunt arestați rapid. Acțiunea se desfășoară ordonat, fără proteste din partea recruților, astfel că există suspiciuni că înregistrarea a fost planificată de propaganda de la Moscova, scrie Hotnews.
Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 28 octombrie că a fost finalizată mobilizarea parțială , după mai mult de o lună de la ordinul dat de președintele Vladimir Putin. Totuși, acesta nu a semnat un contract care să pună în mod oficial capăt acesteia.
„Nu este nevoie de un decret”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu privire la situație.
Nemulțumiri în Rusia
Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială pe 21 septembrie, lucru care a strânit un val de revolte în țară.
Peste 300.000 de bărbați ruși și familiile lor au fugit din Rusia, de la mobilizare, indică rapoartele din țările vecine. Autoritățile ruse au înființat puncte de mobilizare la punctele de trecere a frontierei pentru a preveni plecările.
Autoritățile au încercat să motiveze cetățenii să meargă în război, astfel că în unele localități le-au oferit un pachet alimentar: o pungă de legume gratuită, respectiv varză, cartofi, morcovi, ceapă și sfeclă roșie.
De asemenea, preşedintele rus a promulgat și amendamentele legislative ce prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare, cum este cazul în prezent în urma conflictului de pe teritoriul Ucrainei.
Totuși, indignarea cetățenilor nu a încetat, iar mulți dintre cei recrutați au distribuit pe rețelele de socializare fotografii și înregistrări video care arată echipamentele nepotrivite pe care le-au privit, pregătirea insuficientă înainte de a fi trimiși pe front sau condițiile insalubre în care sunt ținuți.
Sursa: adevarul.ro