Cum îi faci pe cei din jur să te respecte mai mult, conform psihologilor

Cum îi faci pe cei din jur să te respecte mai mult, conform psihologilor

Este mai mult decât evident că pentru a fi respectat este necesar să oferi respect. Fie că vorbim despre viața profesională sau cea personală, respectul ar trebui să fie omniprezent.

Se poate spune că fiecare persoane își dorește să fie respectată. Foto: Arhivă

Se poate spune că fiecare persoane își dorește să fie respectată. Foto: Arhivă

Conform sondajului „Work in America 2023”, realizat de Asociația Americană de Psihologie, 95% dintre respondenți au afirmat că este foarte sau oarecum important pentru ei să se simtă respectați la locul de muncă, relatează Parade.

Astfel, se poate spune că fiecare persoane își dorește să fie respectată.

De ce este important ca oamenii să-i respecte pe ceilalți?

Reena B. Patel, specialist în creșterea copiilor, psiholog și analist comportamental, definește respectul ca fiind manifestarea aprecierii față de abilitățile și valoarea unei persoane, prețuind în același timp sentimentele și opiniile acesteia - chiar dacă nu ești neapărat de acord cu ele.

Dr. Charissa Chamorro, psiholog clinician, susține că respectul implică tratarea altor persoane cu politețe.

Dacă există respect, există o probabilitate de conformare, capacitatea de a fi ascultat, de a colabora, de a avea liniște și de a face progrese", spune Patel. „Este atât de important să arăți și să fii respectat la rândul tău. Respectul în relații generează sentimente de încredere, siguranță și o stare de bine generală”.

Ea a mai subliniat faptul că atunci când cineva dorește mai mult respect din partea cuiva, de multe ori tânjește să fie apreciat.

Semne că cineva nu te respectă

Fie că este vorba de o prietenie, de o relație cu un coleg sau chiar de propria căsnicie, poate că ai simțit uneori că nu ești respectat. I ată câteva indicii oferite de experți că cineva nu te respectă:

  • Disprețuirea
  • Înjosirea
  • Se comportă ca și cum ar ști mai bine decât tine
  • Întreruperea în timpul conversației sau faptul că nu ascultă

Cum să te faci respectat

Fii încrezător

Patel recomandă să folosești limbajul corpului și să te comporți ca și cum ai avea încredere în tine.

Felul în care te porți spune multe!", spune ea. „Limbajul tău corporal este esențial și impune respect fără a fi nevoie să spui un cuvânt".

Evită bârfele

Dacă îți dorești ca oamenii să te respecte mai multe, dr. Chamorro recomandă să eviți bârfele.

Oamenii care sunt încrezători în forțele proprii nu simt nevoia de a-i înjosi pe ceilalți", spune ea. „A vorbi cu respect despre ceilalți arată că ești integru și generează respect."

Acordă atenție

Dr. Chamorro recomandă, de asemenea, să fii tot timpul atent atunci când vorbești cu cineva. Acest lucru include contactul vizual și adresarea de întrebări pertinente pentru a arăta implicare.

Aceste acțiuni arată respect pentru cealaltă persoană, iar atunci când oamenii se simt respectați, tind să o respecte și pe cealaltă persoană", spune ea.

Fii atent la limite

Dr. Chamorro subliniază faptul că trebuie să fii atent la limite și la spațiul personal al oamenilor. Ea spune: „Atunci când dai dovadă de respect față de limitele celorlalți, aceștia vor admira adesea efortul, iar admirația duce la respect".

Fii pozitiv

De multe ori, atunci când spui lucruri negative, apar semnale de alarmă și întrebări, dar o perspectivă pozitivă îi determină pe oameni să se simtă atrași de tine și să te respecte", observă Patel.

Exprimă recunoștință

Dr. Chamorro spune că exprimarea recunoștinței arată că îi apreciezi pe ceilalți semeni. Acest lucru îi face pe oameni să se simtă bine și apreciați.

Fii punctual

Deși pot părea demodate, bunele maniere te vor ajuta mult în zilele noastre, mai ales când vine vorba de respect.

Fiți punctuali la întâlniri, programări și întâlniri sociale", spune Dr. Chamorro. „Acest lucru arată responsabilitate și respect pentru timpul altora. Oamenii tind să îi respecte pe cei care sunt responsabili și grijulii cu ceilalți."

Fii sincer

Când ești sincer în mod constant, oamenii știu că pot avea încredere în tine și în cuvântul tău, iar acest lucru poate genera respect", spune dr. Chamorro.

Înconjoară-te de oameni care te susțin

Patel spune că, pentru a câștiga respect, poate fi de folos să te înconjori de persoane care au o atitudine pozitivă și care îți susțin interesele.

Persoanele cu care relaționezi sunt foarte importante și au un impact asupra ta și a modului în care te văd oamenii", spune ea.

Exersează

Exersează pentru a avea mai multă încredere în tine", spune Patel. „Imaginează-ți că te afli în situații sau conversații tipice care te fac să te simți lipsit de valoare și de respect. Imaginează-ți cum ai vrea să răspunzi dacă ai fi curajos, încrezător și asertiv. Apoi, începe să folosești aceste răspunsuri în situații reale”.

Autocontrol

Patel subliniază, de asemenea, importanța autocontrolului: „Nu fii irațional și gândește înainte de a acționa", spune ea.

Empatie

Empatia este esențială atunci când vrei ca ceilalți să te respecte mai mult. Dr. Chamorro spune că atunci când empatizezi cu sentimentele altei persoane, se creează încredere și legătură, iar acest lucru îl poate face pe celălalt să te respecte mai mult.

Sărbătorește reușitele celorlalți

„Sărbătorește succesele celorlalți", spune Dr. Chamorro. „Atunci când împărtășești fericirea sinceră pentru succesul altora, aceasta arată considerație pentru ceilalți și că ești suficient de sigur pe tine pentru a te bucura pentru alții. Acest lucru demonstrează, de asemenea, că ai încredere în tine însuți. Oamenii îi respectă pe cei care au încredere în ei înșiși".

Fii autentic

„Fii autentic și fii tu însuți!" spune Patel. „Oamenii te iubesc pentru ceea ce ești, așa că fii exact așa!”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?